/

Átadták a 47-es út Algyő és Szeged közötti felújított szakaszát + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

47_es_ut_atadasa19_gs

A kormány elkötelezett Szeged és a térség fejlesztésében – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 47-es út Algyő és Szeged közti, felújított hét kilométeres szakaszának az átadóján. A térség fideszes országgyűlési képviselője bejelentette, hogy Szeged és Debrecen között négysávos autóút építését tervezi a kormány, melynek kivitelezése reményei szerint már intenzíven fog zajlani 2018 és 2020 között.

Orbán Viktor és kormánya elkötelezett Szeged városának és a térség fejlesztésében. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Szeged megközelíthetősége, versenyképessége, regionális szerepe a közeljövőben erősödjön” – fogalmazott Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter az útátadón. Elmondta, hogy a kormányfő a modern városok program keretében ellátogat a napfény városába, és megállapodást szeretne kötni Szeged és a térség fejlesztése érdekében.

Elmondta, a kormány számára a városok, a körülöttük lévő térségek, a megyei jogú városok agglomerációi kiemelten fontos területek a magyar gazdasági növekedés fenntartása és erősítése érdekében. „Akkor van Magyarországon gazdasági növekedés, ha Szegeden és a térségben lévő városokban, így Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán a vállalkozások jól működnek, megfelelő a megközelíthetőség, vannak munkahelyek és növekedik a gazdaság” – közölte. Lázár kifejezte reményét, hogy a megyei jogú városokkal való megállapodás elvezet a gazdasági növekedés élénküléséhez, a kormánynak ugyanis érdeke, hogy minden megyei jogú város fejlődjön.

Szeged és Hódmezővásárhely Algyő közvetítésével még közelebb került egymáshoz a 47-es út hét kilométeres szakaszának felújításával – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint e három településnek egy agglomerációt, egy fejlesztési térséget kell, hogy képezzenek. Kiemelte a 43-út megépítését is, ami 1920 után Szeged és Arad újbóli összekapcsolását tette lehetővé, s ez illeszkedik ahhoz a kormányzati szándékhoz, hogy a szegedi régió integrálja a romániai és a szerbiai településeket is, amelyek hosszú időn keresztül egy természeti és gazdasági egységet jelentett.

47_es_ut_atadasa14_gs

Bejelentette azt is, hogy Szegedet és Debrecent négysávos úttal kötnék össze, az erről szóló döntés hamarosan a kormány elé kerül. Reményei szerint 2018 és 2020 időszakában már intenzíven zajlik majd a kivitelezői munka. Lázár elmondta, a kormány célja ezzel a fejlesztéssel, hogy az ország keleti, sokszor elmaradott térségei számára esélyt és lehetőséget teremtsen.

„Az elmúlt évtizedben teljes konszenzus volt a tekintetben, hogy fejlődésünk, gyarapodásunk alapvető feltétele, hogy elavult, hiányzó közlekedési infrastruktúránkat fejleszteni tudjuk” – erről már Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere beszélt. Elmondta, hogy hazánk uniós csatlakozása után történt áttörés ezen a területen, 2006-ra az országhatárig megépült az M5-ös autópálya, majd 2010-re az M43-as. A térség számára a 47-es út folyamatos négysávosítása is legalább ilyen jelentőséggel bírt, az Algyő és Vásárhely között hiányzó utolsó négysávos szakasz 2010-re készült el. Botka kitért a jövőbeni tervekre is, ugyanis Szeged és Hódmezővásárhely között elővárosi vasútközlekedés, vagyis a tram-train kiépítését tervezik, továbbá Szeged és Makó viszonylatában is. Ez utóbbi beruházásnak azonban előfeltétele a vegyes közlekedésű déli Tisza-híd megépítése Szegeden.

„Az érdeklődés középpontjába került a Szeged-Hódmezővásárhely tengely, több megkeresést is kaptam többek között a fővárosból, hogy szeretnének a térségben beruházásokat eszközölni. A most megvalósult infrastrukturális fejlesztés is ezt szolgálja” – fogalmazott B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa. Molnár Áron algyői polgármester a 47-es út felújítása kapcsán kiemelte, hogy egy új körforgalom és bekötőút is épült, ami a nagyközség biztonságos megközelítését biztosítja. Az is fontos volt a település számára, hogy Szegeddel kerékpárút kösse össze, aminek az építése már megkezdődött. A polgármester szerint nagy adósságát törleszti a kerékpárút megépítésével Csongrád megye, hiszen Szegedről talán csak Algyőt nem lehetett biciklivel biztonságosan megközelíteni. „Gazdasági előnyöket is hordoz a 47-es megerősítése, hiszen ez azt jelenti, hogy még vonzóbbá válhat a település a gazdaságösztönzés szempontjából. Eddig az M43-as autópálya közelségével büszkélkedhettünk, mostantól pedig akik letérnek a sztrádáról európai szintű úton közelíthetik meg ipari parkunkat, nagyközségünket” – fogalmazott Molnár Áron az útátadón.

A 7 kilométer hosszú útszakasz korszerűsítése 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósult meg, nettó 7,8 milliárd forintból. Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy egy rossz állapotú, nyomvályús utat szélesítettek ki és erősítettek meg 11,5 tonnás tengelyterhelésű burkolattal. A beruházás keretében egy közvilágítással ellátott turbó körforgalmat is kiépítettek, a meglévő két körforgalmú csomópontot pedig átépítették. 212 méter hosszan zajvédő falat építettek Algyőn a Téglás utcai körforgalom mellett. Korszerűsítették a tömegközlekedési megállóhelyeket, illetve a középső elválasztó betonelemek elhelyezésével a közlekedést biztonságosabbá tették. Nagy Róbert arról is tájékoztatott, hogy 47-es mellett megkezdődött 5,4 kilométer hosszan a kerékpárút építése is, ezt az első szakaszt legkésőbb jövő év februárjától birtokba vehetik a biciklisek. A kerékpárút építésének második szakasza Algyőtől az M43-as csomópontig tart, annak kivitelezését 2016 második felére fejezik be, s ezzel Békéscsabától egészen Szegedig lehet majd biztonságosan kerékpározni.

no images were found

Nettó 7,8 milliárdból újult meg a 47-es út Szeged és Algyő között, és már a kerékpárút is épül.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=590690

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 20.

Előző sztori

December 13-ára halasztotta tisztújító kongresszusát a Fidesz

Következő sztori

Prostituáltakat futtató csoport tagjait ítélték el jogerősen Szegeden