Gazdaság

A válság olyan, mint egy térden lövés

A válság olyan, mint egy térden lövés

2015. november 3., kedd
A válság olyan, mint egy térden lövés
penz

Egyre gyorsabbak a válságok, de a bizalom ugyanolyan lassan áll a helyre – sok más mellett ez is tanulsága volt a válságokról rendezett kerekasztal-beszélgetésnek a GTK-n.

„A gazdálkodás tudománya az ember szempontjából háromféle, mint: idővel, egészséggel és pénzzel való gazdálkodás” – idézte Széchenyit a moderátor, s habár a Takarékosság Hete sorozat előterében a pénzzel való spórolás áll, az időt sem ártott jól beosztani a hat vendég okán.

A házasságkötések számában is látszik a válság

„Nagyobb mértékben visszaestek az agrárárak, mint az ipariak, a házasságkötések száma csökkent, elsősorban vidéken. A kivándorlási hajlam azonban csak a válságig nőtt, utána hirtelen nullára csökkent” – mondta

Sándor György

, a Központi Statisztikai Hivatal elnöki tanácsadója, aki a kerekasztal-beszélgetést felvezető előadásában az 1929-es gazdasági világválság magyarországi hatásairól beszélt. S miért csökkent hirtelen a kivándorlás, amely az Egyesült Államokba irányult? A válasz egyszerű, az USA lezárta a határait, mert elsősorban a saját problémáit akarta megoldani, s nem másokét. Napjainkban is vannak nehézségek, de nem teljesen ugyanolyanok. „Magyarország népessége csökken, elöregedik, a szülőképes nőkből drasztikusan kevés van. 1999 és 2006 között a házasságkötések száma is negatív tendenciát mutatott, ez 2007 és 2010 között felgyorsult, összefüggésben előbb a megszorításokkal, majd a begyűrűző gazdasági válsággal, csak ezt követően stabilizálódott, sőt szerény mértékben nőtt is” – mutatott rá a KSH munkatársa, aki szerint ma a változó formájú instabil kapcsolatok a jellemzőek, a gyermekvállalási szándékok hatvan százaléka pedig soha nem valósul meg.

kerekasztal_beszelgetes08kf

A háztartások jövedelme a válság alatt visszaesett, azóta kicsit növekedett, de a lakosság 76 százaléka nem tudna finanszírozni egy 66 ezer forintosnál nagyobb kiadást. „Hiába nő a háztartások megtakarítása, ha ezek nagyobb részét a korábban felvett hitelek törlesztésére fordítják.” „Sok emberrel találkoztunk, s azt tapasztaltuk, hogy 30-40 százalékkal nőtt a segítségkérők aránya” – mondta

Hári Tibor

, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa. Az adakozó emberek száma azonos maradt, viszont az adományok mértéke csökkent, pénz helyett is inkább tárgyakat küldtek.

A bizalmi válság a gazdaságinál is hosszabb

„Elképesztően gyors sebességűek lettek a válságok” – vélekedett

Kovács Árpád

, a Költségvetési Tanács elnöke, az SZTE Gazdaságtudományi Kar professzora. Álláspontját két anekdotával támasztotta alá, az első 1996-ba repített vissza, amikor egy repülőúton tárgyaltak arról

Medgyessy Péter

pénzügyminiszterrel, hogy mikor fog hazánkba begyűrűzni az akkori ázsiai válság. Másfél-két hónapot tippeltek, tíz nap lett belőle. 12 évvel később

Bajnai Gordon

nyilatkozta azt a televízióban, hogy egy hetünk van felkészülni a válságra. Ez utóbbi valójában csak egy éjszakányi idő volt. A 2008-as válság pénzügyiként indult, majd azzal, hogy az állam besegített a bankoknak, adósságválsággá vált. Az ezt követő GDP csökkenést már megérezte a lakosság, kialakult a gazdasági válság, amely bizalmi válsággá alakult – mutatta be álláspontját

Szapáry György

, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, hazánk egykori washingtoni nagykövete. Úgy gondolja, Németország, Nagy-Britannia már rég kilábalhatott volna a bajból, de az emberek továbbra sem költik a pénzt, nem bíznak kormányaikban.

Kovács Levente

, a Bankszövetség főtitkára megerősítette Szapáry szavait, mind az 1929-es válság, mind a 2008-as alatt kialakult az említett árnyékhatás. Szerinte ez a politikai válsággal függ össze, amely miatt nő a bizalmi válság is. „A bankokra a bűnbak szerepét bízzák, s ezért a politikusok túlszabályozzák a rendszert, így az innovációt, s ezzel a gazdaságban történő aktív szerepvállalást akadályozzák” – magyarázta.

kerekasztal_beszelgetes11kf

Nincs pénzügyi kultúránk

Minden generáció kitermeli a maga idiótáit húsz-harminc-negyven évente” – vette át a szót, s vitte el a „show-t”

Krisán László

, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. Vezérigazgatója. „A vállalkozókat térden lövésként érte a válság, 2008-ban heteken keresztül azt ígérték, hogy nem gyűrűzik be, azután mégis máshogy történt” – emlékezett vissza arra, amikor „derült égből gumibotként” érkeztek meg a problémák. Kritikával illette a bankokat a 2003 utáni devizahitelezés miatt, „ha nem lett volna világválság, ennek okán e nélkül is lett volna gazdasági probléma”. A magyarországi pénzügyi kultúrát is hiányolta, az emberek nem értettek a rendszerváltás után a tőzsdéhez, a befektetésekhez, a kockázatokhoz. Krisán úgy gondolja, hogy ezt a bankok is kihasználhatták, fel kellett volna hívni a figyelmet az árfolyamkockázatokra, a változó kamatokra, alapos magyarázatot követően kerülhetett volna sor szerződéskötésekre. A felelősség kétoldalú a hitelfelvevőké és a hiteladóké is. „Nem igaz, hogy nem hívták fel a figyelmet a veszélyekre, külön lap szólt csak az árfolyamkockázatokról, amit mindenkinek el kellett olvasni” – válaszolta Kovács Levente, aki szerint a forintalapú hiteles ügyfelek rosszabb helyzetben vannak, mint a devizások. Kovács Árpád szerint előretekintőbb gazdaságpolitikával jobb helyzetbe került volna az ország, azonban erre valós lehetőség nem volt, mert a választási kampányok alatt „a lakosság korrumpálása zajlik teljesíthetetlen ígéretekkel, pedig ezek egy részét maga a célközönség sem hiszi el”. Rámutatott, 1989 óta külső pénzekből zajlik a fejlesztés, legyen szó a privatizációról, vagy ma az uniós támogatásokról. „A cél az, hogy a gazdasági növekedést önfenntartóvá tegyük 2020-ig, mert ezt követően az EU fejlesztésre küldött összegei a jelenlegi formában megszűnnek” – hívta fel a figyelmet, s kiemelte, ennek elérésére jó úton haladunk. „Utána kínszenvedés lesz rávenni a vállalkozókat, hogy az ingyen pénz helyett az olcsó pénzt keressék” – vélekedett Krisán, aki szerint óriási a veszély, hogy elkényelmesedünk, pedig már most cselekedni kellene.

kerekasztal_beszelgetes10kf

Kijövünk a kanyarból - de milyen gyorsan?

„Forma 1-es hasonlattal élve nem az a fontos, hogy milyen sebességgel megyünk be a kanyarba, hanem az, hogy milyen gyorsan tudunk kijönni belőle. Esetünkben a válság a kanyar” – élt egy párhuzammal Szapáry. Úgy tapasztalta, láthatóak már pozitív jelek, kezdünk kijönni a válságból, s lépések történnek a külső rászorultság csökkentésének irányába. A népességfogyás miatt a termelékenységét növelését tanácsolta, ennek feltételei a belső megtakarítás, a kiszámítható adózási szabályok, az alacsony kamatok és a külső adósság csökkentése. Hári Tibor a pénzügyi kultúra fejlesztésére az oktatást tartja megfelelőnek, amelyre válaszul Kovács Levente elmondta, hogy már ma is vannak programjaik, de a jövő évtől kezdve minden iskolás találkozik a mindennapokban hasznosítható pénzügyi ismeretekkel, sőt számítógépes játékokkal és más tervekkel is készülnek.

„A gazdálkodás tudománya az ember szempontjából háromféle, mint: idővel, egészséggel és pénzzel való gazdálkodás”KLIKK: http://szegedma.hu/?p=585717 Szerző: Szegedma Hírportál,2015. november 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.