Egészség

A népjóléti bizottsághoz fordultak e-cigarettát használó és forgalmazó szervezetek

A népjóléti bizottsághoz fordultak e-cigarettát használó és forgalmazó szervezetek

2015. november 18., szerda
A népjóléti bizottsághoz fordultak e-cigarettát használó és forgalmazó szervezetek

Elektromos cigarettát használók és forgalmazók szervezetei az Országgyűlés népjóléti bizottságához fordultak nyílt levélben, hogy vonják be őket a törvényalkotási folyamatba - erről a kérelmezők szerdán tájékoztatták az MTI-t.

A Villanypára Egyesület és az Elektromos Cigaretta Platform Polgári Egészségmegőrző Mozgalom, mint fogyasztói érdekképviseleti szervezet, valamint a Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetsége, mint gyártókat és forgalmazókat képviselő szervezet közös közleményében azt írják, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága "kérésüket figyelmen kívül hagyva" terjesztette be az Országgyűlés elé a törvénytervezetét. Szerintük a javaslat "sárba tiporja a felhasználók jogait, a dohányosok közé száműzi őket, miközben egyenlőségjelet tesz a cigaretta és az e-cigaretta közé". Úgy vélik, "a törvénytervezet valóságos célja az elektromos cigarettapiac Nemzeti Dohányboltokba irányítása", az indoklásként kiragadott példák pedig szemben állnak a világ vezető tudományos intézeteinek véleményével. Szerintük az előterjesztés az e-cigarettát a dohányzás elleni küzdelemben a probléma részeként értékeli, nem pedig megoldási eszközként. Úgy vélik, az e-cigaretta a probléma megoldására irányuló eszközként drámai és azonnali módon, radikálisan visszaszorítaná a dohányzást és 100 ezer átszokóra vetítve mintegy 600 életet mentene meg évente. A kormány szigorítaná az elektronikus cigaretta használatát és forgalmazását, egy a parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a jövőben interneten sem lehet majd ilyen terméket vásárolni.

Beneda Attila

egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár múlt heti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: tévhit, hogy az e-cigaretta nem káros és segít a leszokásban, és a napvilágot látott kutatások alapján döntött úgy a kormány, hogy törvényben szabályozzák az e-cigaretta használatát és forgalmazását. Hangsúlyozta: a cigaretta párája káros a környezetre és az egészségre, hosszabb távon pedig komoly megbetegedéseket okozhat, hasonlóan, mint a hagyományos dohánytermékek. Beneda Attila hozzátette, az uniós dohányirányelvek miatt kellett pontosan meghatározni az e-cigaretta fogalmát és forgalmazásának feltételeit, jelezve egyben azt is, hogy az e-cigarettát nem fogják betiltani, de ezen termékekhez is a dohányboltokban lehet majd hozzájutni. A törvényi változtatások a jövő év nyarán léphetnek életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.