Közélet

Rehabilitációs Állásbörze Szegeden - Cél az elsődleges munkaerőpiacra jutás

Rehabilitációs Állásbörze Szegeden - Cél az elsődleges munkaerőpiacra jutás

2015. október 14., szerda
Rehabilitációs Állásbörze Szegeden - Cél az elsődleges munkaerőpiacra jutás
rehab_zarokonferencia03_gs

Több mint 500 főt foglalkoztattak egy most zárult rehabilitációs program keretében Csongrád megyében – hangzott el a Rehabilitációs Állásbörzén, amelynek egyik célja az volt, hogy elősegítsék a megváltozott munkaképességű ügyfelek tartós munkavállalását. Jövőre újabb források nyílnak meg ezen a területen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton a rehabilitációs foglalkoztatáshoz.

Tavaly pályázati úton 35 milliárd forintot fordítottak a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatására. Ez az összeg több mint 300 vállalkozásnál, 30 ezer fő munkához jutását tette lehetővé – tájékoztatott

Hajnal Gabriella

, a kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének igazgatója az Agórában tartott Rehabilitációs Állásbörzén, mely a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal projektzárójához kapcsolódott. Elmondta, az Európai Unióban a megváltozott munkaképességűek átlagos foglalkoztatási aránya 41-42% körül mozog, ettől Magyarországon jelentősen el van maradva. A 15-64 éves lakosság közel 14%-a valamilyen, a munkavégzést korlátozó betegséggel vagy fogyatékossággal él, ám ennek a csaknem 1 milliós csoportnak kevesebb, mint negyede dolgozik, a többiek ellátásban részesülnek. Csongrád megyében az országos adatokhoz képest arányaiban több a megváltozott munkaképességűek száma. Mintegy 24.000 fő az, aki egészségkárosodása miatt ide sorolható, közülük 12.000-ren rehabilitációs ellátásban, míg a többiek rokkantsági ellátásban, járadékban részesülnek. Hajnal Gabriella emlékeztetett, hogy 2010-ben kezdett hozzá az Orbán-kormány a rokkantnyugdíjrendszer megváltoztatásához, melynek célja az volt, hogy csak azok kapjanak ellátást, akik egészségi állapotuk miatt valóban nem tudnak dolgozni, míg a többieket a munka világába kívánták visszavezetni. „A rehabilitációs foglalkoztatás támogatásával, a rehabilitációs kártya bevezetésével és finanszírozásával, valamint az adókedvezmények bevezetésével sikerült motiválni a foglalkoztató cégeket arra, hogy megváltozott munkaképességűeket, illetve fogyatékosokat foglalkoztassanak” – részletezte Hajnal Gabriella. A Csongrád megyei adatokról szólva elmondta, egyrészről az elvégzett mintegy 19 ezer felülvizsgálat eredményeként 2/3-ad részben a súlyosabb, vagyis a rokkantsági ellátást kapták az ügyfelek. A kormányhivatal a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak a „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" elnevezésű kiemelt projektjéhez is csatlakozott, ennek keretében több mint egy évig 100 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztattak. Hozzátette, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is élt a lehetőséggel, és 40 ilyen munkatárssal erősítette adminisztratív feladatokat ellátó személyzetét fél éven keresztül. A Rehabilitációs Állásbörzén elhangzott, hogy a 2012 novemberében indult program ideje alatt több mint 1200 főt sikerült megszólítani Csongrád megyében, és összesen 759-et be is vontak a programba. Képzésben 172-en vettek részt, míg 518 főt foglalkoztattak a támogatásnak köszönhetően, és közülük 111 fő a támogatás lejárta után is dolgozik. A program során eddig 77 főt vezettek vissza az elsődleges munkaerőpiacra, vagyis a támogatás nélküli foglalkoztatásba, melynek eszköze a bértámogatáson és képzésen kívül a humán-szolgáltatások széles köre volt.

Jövőre több mint 34 milliárd jut rehabilitációs foglalkoztatásra

A rehabilitációs foglalkoztatáshoz jövőre 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 5,3 milliárd forinttal többet az idei összegnél - közölte

Czibere Károly

. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy idén 30 ezernél több megváltozott munkaképességű ember számára tudnak „védett körülmények között” munkát adni. Az MTI arról számolt be, hogy a kormány 2012-ben átalakította a rehabilitációs foglalkoztatás rendszerét, s az új rendszer hatására az elmúlt években csaknem a kétszeresére, 80 ezerre növekedett a valamilyen foglalkoztatási formában részt vevő megváltozott munkaképességű embereknek a száma. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek október 30-áig pályázhatnak a jövő évi rehabilitációs foglalkoztatási támogatásra. A pályázatán olyan cégek indulhatnak, amelyek már rendelkeznek akkreditációs tanúsítvánnyal. Ezt a dokumentumot azok a vállalatok kaphatják meg, amelyek gépbeszerzéssel, a megfelelő munkakörülmények kialakításával, akadálymentesítéssel felkészültek a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.