Közélet

Novák Katalin: a gyerekek is tehetnek a fenntartható fejlődésért

Novák Katalin: a gyerekek is tehetnek a fenntartható fejlődésért

2015. október 2., péntek
Novák Katalin: a gyerekek is tehetnek a fenntartható fejlődésért

A világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezés célja, hogy a gyerekekkel közösen áttekintsék, mit tehetnek az olyan elvontnak tűnő célokért, mint a béke vagy a megújuló energiaforrások - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin

a sajtótájékoztató előtt a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egyik osztályának tanórát tartott, amelyen az ENSZ által meghirdetett, 2030-ig szóló 17 globális cél közül főként az egészséges életmódról beszélgetett a gyerekekkel. Tájékoztatása szerint emellett a célkitűzések közé tartozik a fenntartható fejlődés, a megújuló energiaforrások, a béke, a biztonság vagy a megfelelő színvonalú oktatáshoz való hozzáférés is, de az a tanóra lényege, hogy a gyerekek maguk fedezzék fel, melyek a legfontosabb globális ügyek az előttünk álló tizenöt évben. Hozzátette: fontos, hogy beszéljünk a Föld szintjén megjelenő kihívásokról, de legalább ilyen fontos, hogy ezt lefordítsuk a gyerekek saját életére. Elmondják nekik, ezek mit jelentenek a hétköznapjaikban, hogy ők maguk és a családjuk mit tud tenni azért, hogy felelős módon éljenek, hogy "megőrizzük ezt a bolygót legalább olyannak, amilyen most".

Aáry-Tamás Lajos

, az oktatási jogok biztosa arról beszélt: tapasztalata szerint a gyerekek többre képesek 45 perc alatt, mint nemzetközi jogászok vagy szakértők évtizedek alatt. Ezért úgy gondolja, hogy ha a felnőttek megfogadnák az általános iskolások tanácsait, akkor 2030-ra "nagy valószínűséggel közelebb jutnánk a globális célok megvalósításához".

Tausz Katalin

, a tanóra anyagát "a gyerekek nyelvére fordító" UNICEF Magyar Bizottság tagja elmondta, az ENSZ globális céljai és a gyermekalap alapvető céljai között sok közös van, ilyen a gyermekszegénység megszüntetése, a minőségi oktatás vagy az egészséghez való jog. Az UNICEF céljainak középpontjában a gyerekek jogai állnak, a szervezet meggyőződése, hogy a globális célok is csak a gyerekek jogainak megismerésén, értelmezésén és a felnőttek általi elismertetésén keresztül valósíthatók meg. Tausz Katalin szólt Ébresztőóra programjukról, amely eddig hatezer gyerekhez jutott el, annak keretében az UNICEF egy munkatársa az iskolában a gyerekjogokról beszélget a tanulókkal.

Matolcsy Miklós

, a magyarországi tanóra szervezőjének, lebonyolítójának, a PontVelem Nonprofit Kft.-nek az ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a szeptember utolsó hetében világszerte megtartott tanórához Magyarországon kétezer osztály csatlakozott, és ezzel az ország "legalább dobogós helyezést ért el". Elmondta, ők továbbgondolták a világ legnagyobb tanóráját, és a héten meghirdették az okos iskola kupát, amely a globális célok közül a minőségi oktatáshoz való hozzáférést tűzte zászlajára. A csak Magyarországon megvalósuló program olyan díjakkal kecsegteti a jelentkező felső tagozatos osztályokat, mint egy tízmillió forint értékű, digitális eszközökkel felszerelt okostanterem vagy egy bécsi kirándulás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.