Gazdaság

NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit

NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit

2015. október 15., csütörtök
NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy olyan komplex, a hulladékgazdálkodás minden területét érintő hulladékstratégiát szeretne kidolgozni, amely maximálisan szem előtt tartja a gazdaság és a lakosság érdekeit, betartva a vonatkozó európai uniós szabályokat - mondta Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter október 8-i sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány tárgyalt Magyarország hulladékkezelési stratégiájáról, amellyel kapcsolatban a kabinet fontosnak tartja, hogy a folyamatosan betelő hulladéklerakók helyett hulladékégetők is létesüljenek, ahogyan a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét is kiemelten kezelik. A Demokratikus Koalíció szerdai közleményében

Illés Zoltánt

, a Fidesz korábbi környezetvédelmi államtitkárát idézte, aki szerint "teljesen szakmaiatlan, és ellenkezik a nemzetközi hulladékkezelési trendekkel a kormány döntése, hogy új hulladékégetők építésével próbálja megoldani a kommunális szeméttárolás problémáját". Illés szerint "legfeljebb az ellopható milliárdok számát növelné", ha a kormány a környezetbarát megoldások tízszeresébe kerülő szemétégetőket építene fel.

Szabó Zsolt

csütörtökön az MTI-nek elmondta: alapvető feladatnak tekintik az Európai Unió által kitűzött hasznosítási célok elérését és a Hulladék Keretirányelvben meghatározott alapelvek érvényesítését. "Az az elsődleges feladatunk, hogy az anyagában történő hasznosítás által teljesítsük a 2020-ig előírt hulladékhasznosítási arányokat" - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a jövőben is fontos szerepe lesz a házhoz menő szelektív gyűjtésnek és a hasznos anyagok összegyűjtésének, míg a hulladéklerakóba más formában és máshová nem helyezhető hulladék kerül majd. A meglévő és újonnan létesítendő égetőművek segítségével pedig a más célra nem hasznosítható hulladékból rész-energianyerés történik a tervek szerint. "A hulladékok energetikai hasznosítása területén a legmodernebb technológia alkalmazásával szeretnénk energiát biztosítani a lakosság számára" - fejtette ki Szabó Zsolt. Úgy vélte, meg kell akadályozni, hogy Magyarország a "hulladéklerakók országa" legyen, hiszen a nemzetközi trendek sem ebbe az irányba mutatnak. Mint mondta, a hulladékok lerakással történő ártalmatlanítása a fejlett hulladékgazdálkodási rendszerrel rendelkező európai országokban is egyre inkább a háttérbe szorul, például Németország vagy Ausztria is a hulladékok energetikai hasznosítását preferálja a lerakással történő ártalmatlanítással szemben. "Meggyőződésünk, hogy a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása hosszú távon is biztosítja a gazdasági és pénzügyi működést a szolgáltatók és az azt igénybe vevők számára egyaránt" - hangsúlyozta az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.