Közélet

Nem támogatja a határt védő rendőröket, honvédeket a szegedi városvezetés

Nem támogatja a határt védő rendőröket, honvédeket a szegedi városvezetés

2015. október 1., csütörtök
Nem támogatja a határt védő rendőröket, honvédeket a szegedi városvezetés
migransok_roszkei_hataratkelo_0915_36_gs

Úgy tűnik, elutasította a baloldali városvezetés Póda Jenő képviselő javaslatát, nem jut pénz a Dunántúlon a határzár építésében részt vevő és a határt védő szegediek és családtagjaik kapcsolattartására. Eközben még mindig nem tudni, hogy mennyit költött az önkormányzat a migránsok segítésére.

A

legutóbbi közgyűlésen

Póda Jenő

, a KDNP városatyája javaslatot tett arra, hogy a határ védelmét erősítő szegedi lakosokat (zömében rendőröket, katonákat, büntetés-végrahajtásiakat, katasztrófavédőket, MÁV-osokat és Volán-sofőröket) támogatnia, segítenie kellene a városnak. A képviselő szerint egy erős gesztusra lenne szükség, fontos, hogy közelebb hozzuk őket az otthon maradt családtagjaikhoz, a szegediekhez: biztos hátországot tudhassanak a városban is maguk mögött. Az elképzelést végül a baloldal nem támogatta. „Az elmúlt hónapokban egyre fokozódó migrációs nyomás helyeződött Szegedre és annak környékére. Teljesen természetes volt, hogy a városnak lépnie kellett, akár a hulladék-összegyűjtésben, akár abban, hogy rendezett körülményeket biztosít a segélyszervezeteknek, hogy azok az úton lévőket segítsék. Az is elfogadható, hogy fizikai szükségleteiken kívül egyéb dolgokra is lehetőséget biztosítottak, például mobiltelefonok töltésére, Wi-Fi hálózatok használatára.

Botka László

tájékoztatott arról, hogy utasította a százszázalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági cégeket, tegyenek meg mindent ennek segítésére” – mondta Póda Jenő arról, hogy eddig az illegális bevándorlókat hogyan támogatta az MSZP-s városvezetés. Arról azonban, hogy ez mennyibe került, senki nem tudott, habár a jogi és fizikai határzár életbe lépése után a migránsok száma lecsökkent, a pályaudvar melletti önkormányzati fabódé is bezárt. „Úgy éreztem, szükséges megkérdezni, hogy mennyibe került ez a tevékenység, milyen erőforrásokat vettek igénybe hozzá. A Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság múlt hétfői ülésen az érdeklődésemre meglepetésemre egy határozott elutasító választ kaptam azzal az indokkal, hogy a kiadások összege nem érte el azt a szintet, amely miatt módosítani kellene a költségvetést” – elevenítette fel a történteket a kereszténydemokrata politikus.

poda_jeno01_gs

„A kérdés azonban nem ez, hanem az, hogy a város mennyit, s milyen csatornákon költött a migránsügyre” – hívta fel a figyelmet Póda, s hozzátette: a válaszra a legjobb forma a költségvetési elszámolás, ahol esetenként százezres tételeket is bemutatnak, hiszen így a lakosság és a képviselők is tételesen ismerhetik meg, hogy mire költötték a szegedi adóforintokat. „A bennem felmerülő második kérdés az volt, hogy a migránsokon kívül segítségre szorulnak-e azok, akik nagyon kemény körülmények között a munkájukat végzik, s tulajdonképpen Magyarország és az Európai Unió határait védik, bennünket védenek” – folytatta a városatya. „Katonák, rendőrök, katasztrófavédelmi szakemberek, közegészségügyi dolgozók, büntetés-végrehajtásban vagy MÁV-alkalmazottként, illetve Volán-sofőrként dolgozók tartoznak közéjük, többségük hivatásos, kisebb részük közalkalmazott, köztisztviselő, kormánytisztviselő” – mutatta be az érintetteket. „Ha vezényléssel őket más területekre küldik, a kormány biztosítja számukra az ételt, az italt, a szállást, az utazást, a felszerelést, így az fel sem merül, hogy Szegednek állami feladatot kellene átvállalni, finanszírozni” – utalt egy esetleges félreértésre Póda Jenő.

„Több száz érintett szegedi lakosról lehet szó, így esetükben is szükséges lenne olyan érdemi segítséget nyújtani, ami nem állami feladat, de kiegészíti azt. Ekkor merült, hogy a legnagyobb hiányt, illetve problémát a családdal való kapcsolattartás jelentheti ezen személyek számára, így mobilinternet-elérésre, telefonálási lehetőségre biztosan szükségük lenne.

Beszélgetés közben kiderült, hogy van már hasonlóra példa,

Székesfehérvár közgyűlése

egy héttel korábban teljes egyetértésben, mintegy közfelkiáltással – tehát baloldali és liberális szavazatokkal együtt – fogadta el, hogy tízmillió forintot szánnak ilyen célokra” – mondta el az ötlet megszületéséről a képviselő, pedig Székesfehérvár nem is „frontváros”.

migransok_0914_02_gs

„Úgy gondoltam, hogy az előző közgyűlésen felvetem ennek igényét, s ha ezt támogatja a polgármester, akkor a következő ülésre lehetőség lenne kideríteni, hogy honnan tudnánk forrást találni erre a célra, illetve a részletek kidolgozhatók” – tért át a pénteki közgyűlési vitára.

„Meglepetésemre nagyon merev elzárkózásba ütköztem, amelyet nem értettem. Hogyan lehet, hogy Szeged városa támogatja a migránsokat, de a hivatásukat lakhelyüktől távol ellátó szegedi illetőségű, magyar dolgozókat nem? Miért támogatta Székesfehérváron minden politikai oldal ezt az elképzelést, itt viszont miért csak mellébeszélést kaptunk válaszként? Mit mondunk annak a több száz embernek, akinek ez biztos, hogy hasznos lenne és nagyon jól is esne?” – tette fel a számára megválaszolatlan kérdéseket Póda Jenő.

Elmondta, ellenérvként hangzott el, hogy Szegeden nincs is katonai helyőrség. „Ez igaz, de a hódmezővásárhelyi laktanyába buszokkal szállítják át a szegedi katonákat minden reggel!” – cáfolta meg Botka Lászlót Póda Jenő. „Hiányolták az előterjesztést, de csak a gondolatébresztés szándékával szólaltam fel, hiszen a következő ülésre közösen meg lehetne mindent tervezni. Előkerült egy gunyoros kezdeményezés, inkább hárítás, hogy a város által évente a rendőrségnek adott nyolcmillió forint mellé írjunk egy levelet a rendőr-főkapitánynak, hogy erre a célra használja fel az összeg felét, azonban, mint korábban is hangsúlyoztam, messze nemcsak a rendőrök érintettek!” – mondta a KDNP városatyája. „Elképzeléseimet az elutasító magatartás ellenére sem adtam fel, bízom benne, hogy megváltoztatják döntésüket. Egyelőre sok a kérdés, akár ebben, akár abban, hogy nem tudjuk, mennyi pénzt költöttek a migránsok segítésére az önkormányzatnál. Ha kapok legalább egy világosan megindokolt elutasító választ, nem fogok ugyan vele egyetérteni, de legalább tudom, hogy miért más az álláspontjuk, mert addig csak csodálkozásomat és értetlenségemet tudom kifejezni” – zárta szavait a kérdésben Póda Jenő.

Úgy tűnik, elutasította a baloldali városvezetés Póda Jenő képviselő javaslatát, nem jut pénz a Dunántúlon a határzár ép...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.