Közélet

Bekukkantottunk a Nagy Virágba – még hónapokig tart a felújítás + FOTÓK

Bekukkantottunk a Nagy Virágba – még hónapokig tart a felújítás + FOTÓK

2015. október 21., szerda
Bekukkantottunk a Nagy Virágba – még hónapokig tart a felújítás + FOTÓK
virag_cukraszda03_gs

Az eredeti nyitáskori, 1922-es hangulatot szeretné életre kelteni a Nagy Virágnál az üzemeltető Gyuris László. A Klauzál téri épületben már festési munkák is zajlanak, és ahogy a cukrászmestertől megtudtuk, ha lesz rá kereslet, akár 20-30 féle tortát és kézi készítésű bonbonokat is fognak kínálni. A nyitás dátuma kapcsán óvatosan fogalmazott, de ahogy elmondta, a jövő évi szabadtéri kezdetére már biztosan fogadják a vendégeket.

Nosztalgikus ízekkel és fagylaltakciókkal nyitott meg a Kis Virág július 23-án

, és hónapok óta a Klauzál tér másik oldalán, a Nagy Virágban is nagy munkák zajlanak. Aki elsétál az épület előtt, a lefóliázott ablakon keresztül is láthatja, hogy már festik a falakat, kívülről azonban nem tudható, milyen fázisánál is tart a munka. Mi most bekukkantottunk az épületbe, bejárva az alagsort is, ahol bizony még bőven akad tennivaló. „A Virágh család már megálmodta ezt a cukrászdát, mi ugyanazt szeretnénk visszaállítani hangulatában, külsőségeiben, az eredeti 1922-es állapotokhoz képest gyakorlatilag semmilyen változás nem lesz” – fogalmazott

Gyuris László

cukrászmester. A mintegy 80 fő befogadására tervezett cukrászda falai halványsárga színt kaptak, az egyik teremben a plafonon lévő virágmotívumokkal díszített eredeti képet helyreállították, a másik két teremben már csak stilizált formában láthatjuk. A berendezés is majd az 1920-as első felét fogja idézni, vagyis igyekeznek egy korhű cukrászdát kialakítani.

virag_cukraszda11_gs

„Mielőtt beléptem az épületbe, abban a hiszemben voltam, hogy sokkal jobb állapotú, de amikor sajnos azt láttam, hogy minden használhatatlan, bármerre is nézek. Elvágott vezetékek lógtak ki a falból, a kazán darabokban volt, a melegvíztároló ki volt szerelve, nem is akarom tovább sorolni, mert ezen már túl vagyunk, és a felújításra koncentrálunk” – mondta el kérdésünkre Gyuris László cukrászmester, ahol már a festési munkálatokat végzik a földszinti termekben. Hamarosan hozzák a hűtőket és pultokat, majd a berendezést, vagyis még több hónap, mire a cukrászda kialakítása befejeződik. Ezek azonban csak azok a terek, ahová a vendégek érdekeznek, az alagsori kiszolgáló helyiségekben is bőven akad munka. Ott cukrászüzemet alakítanak ki és a raktárak is ott lesznek. Megjegyezte, mivel a falak mögé nem látnak, nem lehet megmondani, hogy fog-e bármilyen nehézségekkel találkozni a kivitelező a jövőben. A mindenre kiterjedő felújítás célja, hogy – akárcsak a Kis Virágnál – a nyitás után már semmilyen problémával ne szembesüljenek.

Tradíciók nyomában - újragondolt finomságokkal

Kérdésünkre elmondta, a sütemények terén már nem lehet egy az egyben az 1920-as éveket visszahozni, mert ha megnézzük a korabeli recepteket, elmondhatjuk, hogy a tejes, vajkrémes süteményeket ma már nem különösebben szeretik az emberek. Ma a cukrászat már elment a növényi habok irányába, Gyuris cukrászdáiban azonban a mai napig valódi tejszínnel készülnek a finomságok. Hozzátette, természetesen a laktózérzékenyeknek és más ételintoleranciával élőknek is kínálnak finomságokat. Gyuris László elmondta, hogy akárcsak a Kis Virágban, a Nagy Virágban is lesznek olyan torták és sütemények, amelyek csak az adott helyen kaphatóak. „Lesznek újragondolt édességek, hiszen egy háziasszony is számtalan módon el tud készíteni egy-egy ételt, de egy feketeerdei tortából nem lehet kihagyni a cseresznyepálinkát. Ha valaki kihagyja, akkor az már egy másik sütemény” – jegyezte meg. Gyuris elmondta, törekszenek a tradícióknál maradni, és jó minőségű alapanyagokból dolgozni. Ahogy a cukrászmester megálmodta, a Nagy Virágba 20-30 torta közül is választhatnak majd a vásárlók, továbbá 10-15 fajta szeletet, a finom pékárukból is legalább 20-25 féle terméket szeretnének kínálni, ezeken felül pedig pohárkrémek és bonbonok is lesznek. Megjegyezte, Magyarországon a csokoládékultúra nem teljesen kiforrott, és természetesen majd az emberek igényei szerint fogják alakítani a kínálatot, ő mindenesetre törekszik arra, hogy minél többféle termék közül lehessen válogatni.

virag_cukraszda08_gs

Azt is megtudtuk, ha lesz megfelelő vásárlóerő, akkor 8-12 cukrász fog dolgozni a Nagy Virágban. Gyuris László hozzátette, nem egyszerű jó szakembereket találni, hiszen a kézművesipar nagy nehézségekkel küzd alapvetően az elvándorlás miatt, vagyis akinek van lehetősége, külföldön próbál szerencsét. Az önkormányzat pályázatában az szerepelt, hogy a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül az egyik, míg egy éven belül a másik cukrászda is kinyit. Gyuris László hangsúlyozta, a határidőt természetesen szem előtt tartja, de nem akar konkrét dátumot meghatározni a Nagy Virág nyitására, nem akar úgy járni, mint a Kis Virágnál, hogy számon kérik, ha mégsem pont akkor nyit, mint amiről nyilatkozik a sajtónak. Annyit azért elárult, hogy a 2016-os Szegedi Szabadtéri Játékok kezdetére biztosan kóstolhatunk süteményeket a Nagy Virágban, ha pedig előbb ki tudnak nyitni, azt egyfajta ajándéknak tekinti Gyuris László.

Csak a harmadik pályázat után lett üzemeltetője a Virágnak

Ahogy elsőként beszámoltunk róla

, csak az A Cappella cukrászda tulajdonosának, Gyuris Lászlónak a cége, az Aranytopáz Kft. pályázott a Kis és a Nagy Virág üzemeltetésére harmadjára kiírt pályázaton. A cukrászmester akkor portálunk kérdésére elárulta, szeretné aranyközépúton tartani a Klauzál téri Kis és Nagy Virág üzleteit, vagyis biztos kézzel nyúlna vissza a több évtizedes cukrászda hagyományaihoz, szem előtt tartva ugyanakkor a megváltozott fogyasztói igényeket. „Természetesen az se lenne jó, ha ugyan azt árulnánk, mint az A Cappellában, hiszen a hagyományokat tiszteletben kell tartanunk és ez így is lesz – a régi Virág-hangulatot szeretnék megteremteni, ami kötelez.” Egy visszafogott, ugyanakkor modern köntösbe bújtatott cukrászdát álmodott meg, olyan süteményekkel, mint a klasszikus dobos torta, a variációktól mentes sacher szelet, pohárkrémek és az Eszterházy-szelet – mind-mind a régi receptúra alapján.

virag_cukraszda12_gs

Ha szeretne többet megtudni a Virágh Cukrászda múltjáról, kíváncsi arra, hogy a Temesvárról Szegedre települt Virágh família miként alapította Szeged híres cukrászdáját, illetve, hogy mi maradt a Virágh-örökségből, kattintson

IDE

.

A jövő évi Szegedi Szabadtéri Játékok kezdetén már várhatja a vendégeket a Nagy Virág - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=582341

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.