Közélet

Az Auditorium Maximum forradalma

Az Auditorium Maximum forradalma

2015. október 16., péntek
Az Auditorium Maximum forradalma
mefeszarch1

1956. október 16-án a szegedi egyetemisták összegyűltek az Egyetem utcai épület legnagyobb termében. Habár eredetileg csupán a DISZ helyett akartak egy alternatív szervezetet, végül valódi országos forradalom tört ki az egy héttel későbbi pesti tüntetések nyomán.

A MEFESZ, azaz a Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetsége létezett már a kérészéletű háború utáni köztársaság évei alatt is, azonban a „fordulat éve” után nem kerülhette el sorsát, beolvasztották a Demokratikus Ifjúsági Szövetségbe, röviden a DISZ-be.

Kiss Tamás

és

Lejtényi András

azonos névvel alakított egy új szervezetet, hogy megismertessék elképzeléseiket többek között az orosz nyelv fakultatívvá tételéről. A XX. SZKP Kongresszus utáni szabadabb légkört mutatja, hogy pár óra alatt eljutottak az orosz csapatok kivonásának a követeléséig –

írtuk

két éve a Kiss Tamással készült interjúnkban. Így emlékezett vissza az eseményekre

Perbíró József

, a jogi kar akkori dékánhelyettese: „1956. október 16-án Szegeden az egyetemi ifjúság a tudományegyetem Auditorium Maximumában nagygyűlést tartott. Ennek tanács-elnökéül a háromtagú küldöttségük engem kért fel. A nagygyűlés az utcára is kiszorult hatalmas tömeg részvételével, feszült hangulatban zajlott le. Elnöki szigoromva is szükség volt, hogy megakadályozzam a gyűlés szabad térre való kilépését és veszélyes tüntetéssé fajulását. A nagygyűlésen elfogadott 12 pontot nyomban országos körútra induló küldöttség vitte magával.”

(Perbíró József: Ötvenhat Szegeden - emlékeimben. Szeged, 2002. 19.)

A dékánhelyettes pontatlanul emlékezett, valójában az október 20-ai alakuló gyűlésüket követően vitték szét a hírt és a pontokat. Több helyen, több MEFESZ-gyűlés több követelési listát hozott létre. A szegedi az alábbiakból állt: 1. Követeljük, hogy állítsák bíróság elé azokat, akik felelősek az elmúlt időszak bűneiért, és e tárgyalásoknak a legnagyobb nyilvánosság előtt kell lefolyniuk!​​ 2. Követeljük a tájékoztatás szabadságát!A sajtó mindenben hozzon részletes beszámolót és fűzzön hozzá kommentárt! 3. Követeljük, hogy

Nagy Imrét

és

Lukács Györgyöt

válasszák be a központi vezetőségbe! 4. Bérügyi reformot követelünk!Állapítsák meg az államtól származó összjövedelem felső határát, és gyorsítsák meg az alacsony bérek felemelésének ütemét! 5. Követeljük a halálbüntetés eltörlését, politikai bűncselekményekben! 6. Új alapokra fektetett, szabad demokratikus választási rendszert követelünk! 7. Követeljük, hogy az egyetemi ifjúság nagyobb részt kapjon az ország politikai és egyéb ügyeinek intézésében.! 8. Töröljék el a parasztság kötelező beszolgáltatásának rendszerét! 9. Március 15-e nemzeti ünnep legyen! 10. A jelenlévő orosz csapatokat az országból távolítsák el! 11. Töröljék el a parasztság kötelező beszolgáltatását! 12. Legyen egyetemi autonómia! Ezért és a forradalomban betöltött szerepéért, Perbíró Józsefet életfogytiglani, Kiss Tamást öt év börtönbüntetésre ítélték.

Fakultatív orosz nyelvből fakultatív szovjet megszállás.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=580600

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.