Gazdaság

A vágóállat és hús terméktanács szerint a hússzektorra is negatív hatással lehet a WHO-kutatás

A vágóállat és hús terméktanács szerint a hússzektorra is negatív hatással lehet a WHO-kutatás

2015. október 28., szerda
A vágóállat és hús terméktanács szerint a hússzektorra is negatív hatással lehet a WHO-kutatás
grill_hus_kerti_parti

A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmány indokolatlanul félreinformálja a fogyasztókat, ugyanakkor az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti - állítja a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn tette közzé rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és "valószínűleg" a vörös húsoké is az. Ide sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. A VHT közleményében leszögezi: a WHO által közzétett eredmények alapján nem bizonyított, hogy a vörös húsok rákkeltő hatásúak lennének. A szakmaközi szervezet fontosnak tartja a kutatási eredmények meggondolt, felelősségteljes értékelését és a fogyasztók tárgyszerű informálását. Rámutat arra, hogy a tenyésztésben alkalmazott genetikai fejlesztések eredményeként például a sertéshús egyes, élelmezési szempontból fontos paraméterei (zsírtartalma, koleszterintartalma, fehérjetartalma) ma már hasonlóak, esetenként jobbak is, mint bizonyos fehérhúsoké. A most nyilvánosságra hozott kutatási eredmények ugyanakkor rávilágítanak arra, hogy a húskészítmények előállítása és a konyhai elkészítés során alkalmazott műveletek során sokkal nagyobb figyelemmel kell eljárni - emeli ki a VHT. Így az adalékanyagok túlzott felhasználását mellőzni kell, és betartani a főzés, grillezés, pácolás és egyéb előkészítési technikák szabályait. Ezzel meg lehet akadályozni a negatív hatásokat - teszik hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.