Kultúra

Zsiráfutánzó nyelvnyújtás a Móra-múzeumban

Zsiráfutánzó nyelvnyújtás a Móra-múzeumban

2015. szeptember 22., kedd
Zsiráfutánzó nyelvnyújtás a Móra-múzeumban
zsiraf_mfm

Zsiráfutánzó nyelvnyújtásra, nyelvöltögetésre várják az érdeklődőket a szegedi Móra Ferenc Múzeum Afrika-kiállításában. A kezdeményezés egyfajta rekordkísérlet; a szervezők célja az, hogy minél nagyobb számban nyújtsanak nyelvet a résztvevők a tárlat impozáns méretű zsiráfja mellett. Mint közismert a zsiráf nyelve akár 45 centi hosszú is lehet. A zsiráf nyelvének a színe kékes-fekete, hogy a nap ne tudja megégetni, hiszen a termetes állat élelemszerzési célból bizony gyakran öltögeti a nyelvét. A múzeum szakemberei abban bíznak, hogy az Afrika-kiállítás termében lesz a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó nyelvöltögetések száma a Dél-Alföldön.

A rendezvény szeptember 23-án, szerdán 11 óra 30 perckor lesz a szegedi múzeum Afrika-tárlatában. A „Csak a jó meleg Afrika” című tárlaton a csodás preparált zsiráf és a 350 kilós elefántfej mellett közel hetven afrikai állatfajjal ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint a fekete kontinens kultúrájába is bepillantást enged a kiállítás – például egy maszáj ház segítségével. A maszáj háznál a látogató nyugalmát egy afrikai harcos őrzi. A gyermekeket szurikáta-bujkálóval, afrikai játékokkal és sok-sok izgalmas feladvánnyal várják „az afrikai vadonban.” A zsiráfok nemcsak jó-, hanem nagyszívű élőlények; a szó szoros értelmében. Tizenkét kilós szívre és magas vérnyomásra van szükségük ahhoz, hogy el ne ájuljanak, amikor visszaemelik a fejüket a talajszintről. A zsiráf a nap legnagyobb részét evéssel tölti, körülbelül 34 kg élelemre van szüksége naponta ahhoz, hogy fenntartsa hatalmas testét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.