Közélet

Visszaélt a vendégjoggal Botka László az SZTE tanévnyitóján

Visszaélt a vendégjoggal Botka László az SZTE tanévnyitóján

2015. szeptember 2., szerda
Visszaélt a vendégjoggal Botka László az SZTE tanévnyitóján
szte_tanevnyito05_gs

Tudatosan kárt okozott Botka László a Szegedi Tudományegyetemnek, semmi szükség nem volt B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő szerint arra, hogy az ünnepi tanévnyitó szenátusi ülést saját politikai céljaira használja a szocialista városvezető. Hasonlóan vélekedik Dux László egyetemi tanszékvezető tanár is, aki jelzésértékűnek nevezte, hogy Palkovics László államtitkár már a helyszínen közölte Botkával, hogy tanévnyitón van, nem pedig politikai előadás megtartására kérték fel.

A városvezető

az egyetemi tanévnyitón

elmondott beszédében a kormányzati intézkedéseket kritizálta, amelyek szerinte az oktatási rendszert kézi vezéreltté változtatták, amely így nem szabályoz, hanem rendszabályoz, forráskivonásokról beszélt, illetve azt is mondta, hogy a kancelláriarendszer semmit sem ér.

Botka László

beszéde többeknél kiütötte a biztosítékot, például

Palkovics László

felsőoktatásért felelős államtitkár is visszaszólt az MSZP-s polgármesternek a rendezvényen, mondván: „a mai nap nem politikai előadás, hanem megnyitó”.

B. Nagy László

– aki Szeged parlamenti képviselőjeként szintén mint meghívott vendég vett részt a tanévnyitón − megjegyezte, ezzel csak árt a polgármester az SZTE-nek, az universitas megítélését negatívan befolyásolja. „Egyrészt nincs kampányidőszak, igaz, akkor is durva lett volna egy egyetemi tanévnyitón ilyen nyilatkozatot tenni az SZTE-re felvételt nyert hallgatók, a rektor és a többi egyetemi professzor, illetve oktató előtt” – szögezte le. Mint elmondta, mindez jól látszott a pulpituson ülő szenátus tagjainak arcán is, akik nehezen leplezték nemtetszésüket Botka beszéde hallatán, ami B. Nagy szerint sem méltó, sem pedig illő nem volt az ünnepi eseményhez.

szte_tanevnyito18_gs

A fideszes politikus emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Rektori Konferencián dőlnek el nagyrészt a felsőoktatási intézmények jövőjét meghatározó kérdések, és igaz, hogy Szabó Gábor rektor is szólt a lemorzsolódás problémájáról, valamint arról, hogy javítani kell az egyetem tudományos teljesítményét, de B. Nagy szerint messze nem egy polgármester feladata az, hogy kritizálja a felsőoktatást, kétségbe vonva többek között annak autonómiáját. „Az egyetem nem tehet arról, hogy ilyen polgármestere van Szegednek, és mivel a város első embere, értelemszerű, hogy meghívták a tanévnyitó szenátusi ülésre, de Botka László megfeledkezett arról, hogy ő itt vendég volt. Körülbelül olyan volt az egész, mint amikor valakit vendégségbe hívnak, és beleköp a tányérba. Nem értem, miért akart saját politikai ambíciói miatt tudatosan kárt okozni az egyetemnek, mert ha valami igazán árt az SZTE-nek, akkor ez a polgármesteri beszéd” – fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő, aki hozzátette: az SZTE és a szegedi felsőoktatás fejlődését az egyetem és a mindenkori kormányzat szoros és partneri együttműködése segítheti a leginkább, amire kiváló példa többek között az ELI lézeres kutatóközpont és a köré tervezett tudáspark vagy éppen a klinikai központ nagyszabású beruházása. B. Nagyhoz hasonlóan vélekedik

Dux László

tanszékvezető egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Körének a tagja, aki éppen a korábbi esztendők polgármesteri politikai expozéi miatt ezúttal el sem ment az ünnepélyes tanévnyitóra. „Botka László fölszólalásai hol hevesebbek voltak, hol kevésbé hevesek, de minden esetben kormányellenes, illetve a polgári társadalomgondolkodás elleni kirohanásokba mentek át. Épp emiatt az idei tanévnyitón nem is vettem részt” – nyilatkozta portálunknak a professzor. Hangsúlyozta, az SZTE az állami felsőoktatási rendszernek a része, ilyenformán egy – a választópolgárok által több választáson is elutasított, 10%-on álló – politikai szervezetnek a nézőpontját nem szerencsés ráerőltetni egy tudományról, oktatásról, a fiatal új hallgatók bevonásáról szóló ünnepi köszöntőbe.

dux_laszlo01_gs

„Egyetértek B. Nagy Lászlóval abban, hogy a polgármester politikai kampánybeszédei korlátozzák a szegedi egyetem mozgásterét, hátravetik a kapcsolatépítési lehetőségeit, akár még a gazdasági szférában is negatív hatásokat generálhatnak. Egyértelműen visszaélt a vendégjoggal” – fűzte hozzá. A tanszékvezető egyetemi tanár szerint még ha érdeklődnek is a politika iránt a fiatal hallgatók, akkor is kiegyensúlyozottan, érvekkel-ellenérvekkel alátámasztva illik hozzájuk szólni. Jelzésértékűnek nevezte, hogy Palkovics László államtitkár már a helyszínen szóvá tette Botkának, hogy mennyire nem a tanévnyitó ünnepséghez illő beszédet mondott el a TIK-ben. Kitért arra is Dux professzor, hogy ő maga korábban felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként több egyetem, számtalan évnyitóján vett részt, s ott a beszédek a hallgatóknak a lelkesítésére és biztatására hangzottak el. „Ne feledjük, hogy a felsőoktatásban megfigyelhető változásokat egy másodízben is kétharmaddal megválasztott kormányzat viszi végig, és amennyiben megnézzük a felsőoktatási törvénynek a hatásait, akár a gazdasági mutatókat, akkor láthatjuk, hogy pozitív jelek mutatkoznak. Ennek tükrében sem tűnik megalapozottnak és helyénvalónak ez a fajta politikai értékítélet” – jegyezte meg. Dux László hangsúlyozta, természetesen egy politikai szervezetnek, annak a képviselőjének lehet bármilyen véleménye, de azt szerencsésebb egy sajtónyilatkozatban vagy politikai vitaműsorban ismertetni, ahol ezek szembesíthetőek más érvekkel, álláspontokkal.

Varga Anna - Pintér M. Lajos

Nem váltott ki kedvező visszhangokat Botka László egyetemi tanévnyitó beszéde - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=564680

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.