Kultúra

Tényleges életfogytiglan és sajtóper a Kutatók éjszakáján

Tényleges életfogytiglan és sajtóper a Kutatók éjszakáján

2015. szeptember 23., szerda
Tényleges életfogytiglan és sajtóper a Kutatók éjszakáján
borton_cella_buntetes_eletfogytiglan

Két előadással is jelentkezik a pénteki Kutatók éjszakáján a szegedi Pro Jure Közösség, elsőként a tényleges életfogytiglan kérdését tűzik napirendre, majd egy különleges sajtóper történetével ismerkedhet meg a hallgatóság.

A

Pro Jure

is bemutatkozik a

Kutatók éjszakája

rendezvénysorozaton a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Auditorium Maximum termében. Előbb 20 órától a "Quo vadis, Tényleges Életfogytiglan? - Egy OTDK dolgozat rendhagyó előadása" című program várja az érdeklődőket. "Mit érdemel az, aki szörnyű bűncselekményeket követett el? Örökre a rácsok mögött a helye, vagy kaphasson még egy esélyt? A hagyományos formai kereteket maga mögött hagyó előadásunk erre a kérdésre keresi a választ. A strasbourgi emberi jogi bíróság jelenleg is formálódó gyakorlata a magyar szabályozásra is komoly hatással van. De mit gondolhat erről egy laikus, és mit gondol maga az elítélt? A kérdés parázs vita kereszttüzébe kerül, ahol a Te véleményed is számít!" - olvashatjuk a rendezvényről. Ezzel azonban nem ér véget az este a jogászok számára, ugyanis 21:45-től ugyancsak az Auditorium Maximumban az "Egy sajtóper története és utóélete" című előadással folytatódik a Kutatók éjszakája. "Egy fiatal újságíró Egy kis séta címmel éles hangú cikket publikált a Nagyváradi friss újság hasábjain a Kanonok sor épületeiben elzárkózó katolikus papok jólétéről és életviteléről. Az írás valójában a „klérus” ellen szólt. A nagy befolyással bíró káptalan „bűnvádi panasszal” élve be is perelte őt ezért. A kerekasztal-beszélgetés a téma jeles szakértőivel igyekszik feltárni az ügy előzményeit és a per további menetét. Meddig mehet el egy újságíró, és mikor és hogyan kell a jognak beavatkoznia? Az eset több mint száztíz éve történt, a fiatal újságírót

Ady Endrének

hívták..." - invitálnak a szervezők. Akik minderről beszélgetnek:

Kapás Ferenc

, a szegedi Ady-kör elnöke,

Szomora Zsolt

, a SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék docense és

Bogoly József Ágoston

, irodalomtörténész, kandidátus. Az est házigazdája:

Pétervári Máté

, Phd. hallgató SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék.

A szegedi Pro Jure is bemutatkozik a Kutatók éjszakáján.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=573588

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.