Közélet

ÉLŐ: Éjszaka is százak özönlenek a határon Röszkénél, betonnal dobálták a rendőröket (FRISSÜL) + FOTÓK

ÉLŐ: Éjszaka is százak özönlenek a határon Röszkénél, betonnal dobálták a rendőröket (FRISSÜL) + FOTÓK

2015. szeptember 9., szerda
ÉLŐ: Éjszaka is százak özönlenek a határon Röszkénél, betonnal dobálták a rendőröket (FRISSÜL) + FOTÓK
migransok_szerda_este_0909_25_gs

Akár 5 ezer illegális bevándorló érkezhet Szerbia felől szerdán. A röszkei gyűjtőponton egyre többen vannak, az önkéntesek pedig már pazarlásról beszélnek, ami az ellátást illeti. A kormány a szeptember 15-én hatályba lépő új törvényektől és a magas kerítéstől reméli a megoldást, Botka László, az MSZP országos választmányi elnöke szerint ezek csak fokozzák majd a bajt. Percről percre!

Friss hírek és fotók Röszkéről folyamatosan, percről percre itt a SZEGEDma.hu-n!

Kedden több zavargás is kitört a röszkei gyűjtőponton, előbb a vasúti síneken tört egy nagyobb csoport Szeged felé, este pedig a több száz szökevényt migránst a régi 5-ös úton könnygázzal állították meg a rendőrök - összefoglalónk itt olvasható.

00.00: Bevándorlókat ütött el egy autó

Nem úsztuk meg baleset nélkül a gyaloglást sajnos... Illegális bevándorlókat ütött el egy autó, a baleset a régi 5-ös út 178-as kilométerénél történt. Több illegális bevándorló sétált a régi 5-ös úton, a 178-as kilométer közelében Szeged felé 2015. szeptember 9-én 23 óra 45 perc körüli időben. Közülük 3 embert elsodort egy Szeged felé haladó személyautó. A mentők a sérülteket kórházba vitték. A többi bevándorló a helyszínről elszaladt. A helyszíni szemle ideje alatt a rendőrség a főutat teljes szélességében lezárta - közölte a SZEGEDma.hu-val a rendőrség.

23.05: Nem érkezik több busz

Szerdán már nem küldenek több autóbuszt a menekültekért, így azok, akik nem jutottak fel a járművekre, kénytelenek a gyűjtőponton, a tarlón éjszakázni.

21.50: Éjszakai nyugovó

A gyűjtőponton az út két oldalán a sátortábor lakói nyugovóra tértek, ám miközben alváshoz készülődnek, továbbra is százak és százak áramlanak befelé a síneken.

21.40:

Szentmihály felé tart a röszkei csoport

Röszke belterületén tudósítónk utolérte a korábban említett 50-60 fős csoportot, őket egyelőre nem vették fel embercsempészek, így hamarosan Szentmihályon köthetnek ki. Lesz dolguk tehát Szegeden is a rendőröknek és a polgárőröknek...

21.35: Hatalmas üzletet csinálhatnak ma az embercsempészek az 5-ösön

Elment mind a 7 busz, ami korábban érkezett. Úgy tudjuk, még a mai napon érkeznek újabb járatok, de hogy pontosan mikor, arról a helyszínen sincs információ. Folyamatosan özönlenek befelé a migránsok a síneken, százak jönnek befelé itt a zöldhatáron, és még ezrek várnak Szerbiában. A határkőnél mindössze 3 rendőr figyeli az eseményeket, a többiek nagy erőkkel a tábort, a lefekvéshez készülődő bevándorlókat őrzik. Friss hír, hogy nemcsak az előbbi 50 fős csoport lépett meg Röszke felé, hanem mint azt többet elmondták munkatársainknak a helyszínen, a gyűjtőtábortól száz-kétszáz méterre lévő kukoricáson keresztül az éj leple alatt már több száz migráns szökött be Szeged irányába. A rendőrség az ő mozgásukat már nem tudja követni, ezeket a hatásértőket a régi 5-ösön és a bekötőutakon várakozó embercsempészek szedhetik össze, és vihetik majd tovább Budapest, illetve Nyugat-Európa felé.

migransok_szerda_este_0909_45_gs

21.05: Röszke felé tört ki egy csoport

Új fejlemény: Röszke település felé tört ki egy 50 fős csoport "Syria" kiáltásokkal. Rendőrök nem kísérik őket, mindenki itt maradt, hogy biztosítsa a tábort, a buszokra szállást, a migránsok étellel, itallal való ellátását. Azokat, akik elhagyták a gyűjtőpontot, majd Röszke belterületén kell megállítaniuk valahogy az egyenruhásoknak, ha csak hamarabb nem veszik fel őket az embercsempészek. Elképesztően sok a "gyanús" autó is a környéken.

20.55:

Lökdösődés a buszoknál

A tábor maga nyugodt, de a buszok körül komoly lökdösődés alakult ki, hiszen mindenki szeretne feljutni. A rendőrök beszélgetéséből kiderült, Vámosszabadi, az ottani befogadóállomás a ma esti célirány. A hatóságok igyekeznek ismét előreengedni a családokat, a gyerekeseket, ami mindenféleképpen dicséretes.

20.30: 2500-3000 fő vár a szerb oldalon!

Tudósítónk jelenti a helyszínről, kiderült, azért üríti ki gyorsan a rendőrség a gyűjtőpontot, mert már nem 1500, hanem 2500-3000 illegális bevándorló van a határ túloldalán, Szerbiában, és ők akár most éjszaka megérkezhetnek hozzánk... Ez kemény éjszaka lesz megint rendőri szempontból! Tegyük gyorsan hozzá: a rendőrség megerősített létszámban van jelen. Nem merjük most megbecsülni, hány rendőr biztosítja a tábort a sötétben, a több százzal biztosan nem lövünk mellé...

migransok_szerda_este_0909_20_gs

20.25: Az MTI beszámolója

Folyamatosan érkeztek szerdán napnyugtakor a menekültek Röszkére, a magyar-szerb határra, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A síneken százak álltak, de a határt átlépők beszámolója szerint a vajdasági oldalon még többen várakoznak. Az érkezők többsége szíriainak vallja magát, de szép számmal akadnak Afganisztánból érkezők is. A menekültek az újságíróktól igyekeznek megtudni, milyen sors vár rájuk, a legtöbbjüket az érdekli, ha el tudnak jutni Nyugat-Európába, hátrányuk származik-e abból, ha a regisztrációs folyamat során a magyar hatóságok az uniós előírásoknak megfelelően rögzítik ujjlenyomatukat. Egy afgán férfi azt mondta, hogy Belgrádból busszal érkeztek Magyarkanizsára, majd a Tisza-parti városból három euró fejében egy újabb busz szállította el őket közvetlenül a zöldhatár mellé Horgosra. Röszkén a Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőpontra kisebb-nagyobb csoportokban napközben is érkeztek határsértők, őket a rendőrség folyamatosan igyekezett elszállítani a röszkei idegenrendészeti előállítókba, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az ország különböző részein működő létesítményeibe. A gyűjtőponton sok magyar és külföldi segélyszervezet igyekszik gondoskodni a migránsok ellátásáról: a családok bébiételt és előre elkészített tápszert kapnak, illetve a rászorulók egészségügyi ellátáshoz is hozzájuthatnak. A civilek és jótékonysági szervezetek mellett nagyon sok újságíró is dolgozik a helyszínen a világ minden tájáról, majdnem egy tucatnyi műholdas közvetítőkocsi paraboláját látni. A külföldi újságírók számát jó jelzi, hogy a rendőrök automatikusan angolul szólnak az operatőrökhöz vagy a fotósokhoz, ha arrébb akarják terelni őket az érkező buszok útjából. Szerdán délután az önkéntesek egy csoportja nekiállt az út két oldalán, a szántóföldeken spontán létrejött tábor takarításának.

20.10: Normalizálódik a helyzet Normalizálódik a helyzet (nagyon reméljük, nem kiabáljuk el...), komoly erőpróbát, majd heves tárgyalásokat követően visszaterelték a hőzöngő tömeget a sátrak közé, a gyűjtőpontra, ezt a felvonást tehát a rendőrök nyerték meg. E pillanatban 7 vagy 8 busz érkezett meg a koromsötétben (nehéz pontos számot mondani, akkora a sötétség, és olyan nagy a tömeg, illetve a kavarodás itt a tarlón, az elképesztő méretűvé duzzadt sátortáborban), információink szerint ezek most befogadóállomásokra viszik a migránsokat. További hírünk a helyszínről, hogy rendőrségi értesülések szerint 1500 illegális bevándorló várakozik jelenleg is a szerb oldalon, elképzelhető, hogy ők a sötét leszálltával megpróbálnak átszivárogni a zöldhatáron hazánkba. Most nemigen tudjuk megmondani, hová tudnának lefeküdni, mert a gyűjtőpont tele van emberekkel, ahogyan a két röszkei idegenrendészeti előállító vagy hangár is 150 százalékos telítettséget mutat ma estére. 19.55: Egy busz is torlaszul szolgál Immár 200 rendőr áll sorfalat, és küzd meg 4-500 migránssal azért, hogy védje, biztosítja a helyszínt. Egy busszal is megpróbálják elállni a bevándorlók útját, hogy ne indulhassanak ismét meg az autópálya vagy a régi 5-ös felé.
migransok_szerda_este_0909_07_gs
19.50: Tovább nőtt a kitörni készülők száma Legalább 400 illegális bevándorló feszül már a rendőrsorfalnak. Most olyan kiáltásokat is hallani, hogy "Budapest" és "We want to go". Elképesztően nehéz az egyenruhások dolga, tisztelet jár nekik azért, hogy kitartanak. Közben arab, angol és más nyelveken indultak tárgyalások a rendőrök és a tüntetők között arról, mi történjen. 19.45: Patthelyzet a gyűjtőponton Komoly rendőri erősítés érkezett a helyszínre, illetve több busz is, mely feltehetőleg migránsokat szállítana el. "Freedom" és "No camp" meg "Syria", ezeket skandálja 200-300 bevándorló, a többi mintegy ezer migráns nyugodtan figyeli a rendbontókat, akik immár 100 rendőrrel néznek farkasszemet. A rendőrök igyekeznek biztosítani a tábort. Ismét azt látjuk, amit már "ezer" alkalommal, a migránsok a gyerekeket tolják előre, elképesztő és szörnyű jelenetek... 19.25: Kitöréshez készülnek 300 fő sorakozott fel 60 rendőrrel szemben a vasúti sínek mentén, egy csoport migráns tehát megint ki akarni törni. Folyamatosan figyeljük a fejleményeket! 19.00: Ezernél is többen a gyűjtőponton Ezer főnél is jóval többen lehetnek a gyűjtőponton, az út mindkét oldalán az eddigieknél jóval nagyobb a sátortábor. A vasúti sínek mentén pedig folyamatosan érkezik az utánpótlás Szerbiából. A gyűjtőponton nyugodt a légkör, tudósítónk jelentése szerint akadnak, akik élelmiszerért, takaróért állnak éppen sorban, többen pedig - nincs rá jobb kifejezés - bóklásznak, bolyognak a területen, nem nagyon tudják, menjenek vagy maradjanak, és várjanak a buszra. Egyöntetű a vélemény, senki sem szeretne itt maradni éjszakára, különösen gyerekekkel nem. Érdekes fejlemény, hogy oda-vissza is mennek az emberek a zöldhatáron, van, aki itt ver sátrat, akad, aki Szerbiában. A rendőrök és az önkéntesek a röszkei oldalon folyamatosan igyekeznek mindenkit tájékoztatni, milyen eljárásnak kell magát alávetnie, de a SZEGEDma.hu munkatársai továbbra is azt tapasztalják, a migránsok körében nagy az értetlenség, hiszen Görögországban, Macedóniában és Szerbiában nem foglalkoztak a regisztrációval, nem vettek tőlük ujjlenyomatot. 18.30: Özönlenek a migránsok a síneken Kisebb-nagyobb csoportokban folyamatos a migránsok beáramlása a zöldhatáron, egyedülálló fiatal férfiak és családok vegyesen érkeznek, sok a gyermek is, akik láthatóan bizony már fáradtak így estefelé. Megbecsülni is nehéz, mekkora tömeg figyelhető meg a szerb oldalon. Azt is el kell mondanunk a helyszínről, hogy egyre nagyobb a szeméttenger. Ahogy korábban írtuk a nap folyamán, annyi már az adomány, hogy fel sem tudják használni, legyen szó ételről, takaróról. Komoly munkát végeznek az önkéntesek, akik megpróbálnak megküzdeni a takarítás végeláthatatlan feladatával a gyűjtőpont sátortáborában.
migransok_roszke_0909_09_gs
18.10: Kitörési kísérlet visszaverve Az imént 80-100 fő skandálásba kezdett, és mintha megindult volna kifelé a gyűjtőpontról, végül a rendőrök sikerrel visszafogták őket. Újabb buszok is érkeztek, ezekre szállítják fel a migránsokat. 17.50: Áradat Szerbia felől Helyszíni tudósítónk jelentése szerint most este elképesztő áradat indult meg Horgos, Szerbia felől a síneken. Több ezer migránsra számítanak szerdán Röszkán a rendőrök. Jelenleg is vagy 5-600 bevándorló vár arra, hogy buszokkal elszállítsák őket. Ahogy kérdezgettük őket, a legtöbben azt mondták, nem akarnak Magyarországon maradni, nem értik, miért kell regisztrálni, és céljuk, hogy mihamarabb Németországba jussanak, ott kezdenének új életet. Volt, aki Merkel kancellár nevét is megemlítette. A rendőrök egyelőre türelmesek, a bevándorlók viszont egyre feszültebbek - miként a betonnal való dobálózás is mutatja -, ahogy közeledik az este, mert senki sem szeretné itt a tarlón, szabad ég alatt vagy fűtetlen sátorban tölteni a hideg éjszakát. 17.30:Betondarabbal dobott meg egy rendőrt egy bevándorló A kordonok alatt átbújva akart kijutni a röszkei idegenrendészeti előállító területéről egy szír illegális bevándorló nő szeptember 9-én 16.20-kor. Az őrszolgálatot ellátó rendőr ebben megakadályozta, ezért a nő felkapott egy betondarabot és a rendőrök felé dobta, ami eltalált egy egyenruhást. Személyi sérülés nem történt - adta hírül a police.hu. A rendőrség a szír illegális bevándorlót előállította és őrizetbe vette. Hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás. Vele szemben a további eljárást a Szegedi Nyomozó Ügyészség folytatja le. 16.15: Több mint tucatnyi busz Több mint egy tucat buszt számoltunk össze, ezek szállítják majd el a migránsokat a gyűjtőpontról. Hozzávetőlegesen 400 illegális bevándorló lehet most itt a tarlón, a sátrak között. A rendőrök ételt és vizet is osztanak. Bár elég nyugodt a helyzet, azért azt nem mondhatjuk, hogy szervezetten zajlik a felszállás, hiszen mindig siet, mindenki szeretne mihamarabb továbbutazni a gyűjtőhelyről.
migransok_szerda_0909_13_gs
15.45: A BKK is segít Buszok és csuklós buszok és érkeztek a migránsok elszállítására a Dugonyi úti gyűjtőponthoz. Nincs egyelőre pontos információnk, hány járatra lehet számítani, de azt feltűnő, hogy fővárosi, BKK-s csuklós buszok is besegítenek a Csongrád megyei szolgáltatóknak. 15.00: Csend Röszkén - a sátrak megunták a várakozást Jelenleg nyugalom honol a gyűjtőtáborban, a migránsok várják, hogy elszállítsák őket. Közben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai kávét osztanak a rendőröknek, de nem ez a leglátványosabb történés a helyszínen, ugyanis - ahogy az az Index videóján látható - a szél felkapott néhány sátrat.
13.30: Eközben a gyűjtőpontnál... Miközben - ahogy beszámoltunk róla - a rendőrök sikerrel szorítottak vissza sok száz illegális bevándorlót az M5-ösről, és a régi 5-ös úton is megállítottak egy jókora csoportot, csak gyűlnek és gyűlnek a migránsok a Dugonyi úti belépőnél is Röszkén. 700 migráns torlódott össze a röszkei gyűjtőpontnál, míg 1500 menekült Horgos felől indult el – mondta a helyszínről a Hír TV tudósítója. A tömeg viszonylag nyugodt, és várják a buszokat. A korábban kitörő migránsokat többé-kevésbé összegyűjtötte a rendőrség, akik között vannak olyanok, akik 16-17-18 órája vannak szolgálatban. A menekültek azért nem akarnak regisztrálni, mert attól félnek, ha hazánkban regisztrálnak, akkor a célországból visszatoloncolják őket Magyarországra. Többen azt szeretnék, hogy majd csak a célországban kelljen regisztrálniuk – tudta meg a Hír Televízió. 13.15: Buszok a régi 5-ösön Buszokra szállítják a migránsokat a régi 5-ösön, a forgalom félpályán halad - számol be róla munkatársunk. Van elég busz, a határsértők nyugodtan várnak, és rendezetten szállnak föl, már amennyire erről a helyzetről ezt el lehet mondani. 13.00: MigSzol Szeged: túllicitálják egymást a segítők, pazarlás van Röszkén Mérhetetlen pazarlás van, eldobált élelmiszerek mindenütt és szeméthegyek – így összegezte a SZEGEDma.hu-nak Szalai Balázs, a MigSzol Szeged Csoport aktivistája a röszkei ideiglenes gyűjtőpontnál lévő helyzetet. Szerda délelőtt pont azért mennek ki egy csapattal, hogy rendet rakjanak a tarlón. Mint elmondta, tegnap 8 zsáknyi takarót gyűjtöttek össze, amit kimosatnak, hogy szükség esetén a későbbiekben oda lehessen adni a migránsoknak. Voltak, akik grillsütőt vittek ki a gyűjtőponthoz és egy másik társaság is főzött a migránsokra. Szalai tapasztalatai szerint akadnak olyan civilek, akik mindössze egy vagy két napra érkeznek a röszkei gyűjtőponthoz, így néha el sem lehet dönteni, hogy kik a segítők és kik a határsértők. Hangsúlyozta, az Orvosok Határok Nélkül és a Karitász sátránál rend van, szervezetten folyik a munka, de sok az ad hoc akció. „Érthető és pozitív, hogy sokan szeretnének segíteni, de szervezettség nélkül csak elpazarolják az adományokat. Szétdobált bébiételek is vannak kibontatlanul a gyűjtőpontnál, ami messze nem normális dolog” – fűzte hozzá Szalai Balázs. Ahogy közösségi oldalukon is írták, jelenleg Röszkén egyetlen menekült sem szenved hiányt semmiből, „a probléma éppen a szervezetlen és összehangolatlan túlsegítésből fakad”. 12.50: Buszok a gyűjtőpontnál Több busz is érkezett a gyűjtőponthoz az imént, a hírek szerint akár húsz busz is jön ma délután, hogy elszállítson ezer migránst.
migransok_szerda_0909_32_gs
12.40: Rendőrségi kordon Az egyenruhások körbevették a migránsokat a régi 5-ösön, az árokpartra ültették őket. Rendkívül agresszívek a határsértők, ezt tapasztalja munkatársunk a helyszínen, ahogy már utaltunk rá, többször is a rendőrsorfalnak mentek a gyerekeket maguk elé tartva, ezek a jelenetek ismétlődnek. Az embernek az az érzése, hogy délről úgy érkeznek hazánkba, hogy az embercsempészek pontosan felkészítik őket arra, mit tegyenek, mit tehetnek... A rendőrök azzal biztatják egyébként a migránsokat, hogy hamarosan buszok érkeznek majd értük. 12.15: Vámosszabadiba vihetik az autópályás gyaloglókat A rendőrök megegyeztek a röszkei gyűjtőpontról kitört és Budapest felé tartó bevándorlókkal, hogy buszokkal Vámosszabadiba szállítják őket - jelentette az M1 tudósítja a helyszínről. 12.10: Kisebb csoportokban tartanak Szeged felé A Maty-éri olimpiai központnál jár a röszkei gyűjtőtől kitört migránsok egy csoportja. Kisebb csapatokra szakadt egyébként a korábban 300 fős menet, vannak köztük, akik gyorsabban haladnak, mások lemaradoztak, őket egyébként még az olimpiai központ előtt már fel is tartóztatták a rendőrök. Rendőrségi helikopter is kíséri útjukat, és Röszke, illetve Szeged irányából is érkezett erősítés. Ismét azt a taktikát választották többen, hogy a kisgyermeküket pajzsként maguk elé tartva próbálták elérni, hogy az egyenruhások továbbengedjék őket. 12.00: Küzdelem Komoly küzdelem alakult ki a migrásnok és a rendőrök között a régi 5-ösön, egyelőre nem tudni, sikerül-e a tömeget feltartóztatni.
migransok_szerda_0909_25_gs
11.40: Szegednél A régi 5-ösön most ért a mintegy 200-300 fősre becsülhető tömeg a Szeged közigazgatási határát jelző táblához. Közben az M5-ösön a feltartóztatott illegális bevándorlókat a rendőrség elszállítja, az autópályán a forgalom ismét zavartalanul haladhat. 11.25:Az M5-ös "fellélegezhet" Az M5-ös felhajtójához terelték vissza a szökevényeket a rendőrök, és kettes sorokban kísérik őket le az autópályáról. Közben a régi 5-ösön továbbra is Szeged felé tart 150-200 migráns. 11.20: A régi 5-ösön 150-200 fő vonul Miközben az autópályán minden bizonnyal helyreáll a rend, most azt tapasztaljuk, hogy a régi 5-ösön 150-200 migráns szabadon gyalogol Szeged felé, őket egyelőre nem próbálják meg feltartóztatni a rendőrök. Információink szerint ugyanúgy a Forró vendéglő környékén várja majd őket sorfal, mint tegnap este kitörő társaikat.
migransok_szerda_0909_24_gs
11.05: Rendőri erőfeszítések A korábbi 400-500 fős tömeget, mely több részre szakadt, az időközben egyre nagyobb erővel jelen lévő rendőröknek sikerült 50-70 fős csoportokba rendezniük és körül keríteniük az autópályán. A céljuk, hogy gyalogosan visszafelé tereljék őket a felhajtóhoz, ahol beléptek a pályára. Most úgy látjuk, zavartalan a forgalom az M5-ösön, tehát a rendőrök újra megnyitották az autópályát. 11.00: Egy benzinkútnál Az M5-ös 172-es kilométerkövénél található OMV benzinkútnál több száz migráns állt meg kissé tanácstalanul. 10.55: A rendőrség megerősítette az M5-ös elfoglalását Illegális bevándorlók foglalják el az M5-ös autópályát Röszkénél. A röszkei gyűjtőpont irányából az M5-ös autópálya felé indult el illegális bevándorlók egy csoportja 2015. szeptember 9-én 10 óra 45 perc körüli időben. A rendőrök a közlekedés biztonsága érdekében lezárták az M5-ös autópályát Röszkénél. A zárás érinti a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő oldalát is - írja a police.hu.10.50: Migránsok futnak át az autópályán Tarthatatlan a helyzet, mindenfelé futkároznak a migránsok, keresztül-kasul szaladnak az M5-ös autópályán, illetve az azt övező mezőkön. A rendőrök képtelenek ezt megakadályozni, tehát mintegy 200 bevándorló ismét megbénítja az autópálya forgalmát. Egy nagyobb csapat a forgalommal szemben indult meg a határhoz vezető oldalon, Budapest felé. A másik jelentős létszámú csoport pedig a régi 5-ösön gyalogol Szeged felé, ők 200-an lehetnek. 10.45: Az autópályán és a régi 5-ösön a migránsok Kitörtek a migránsok a körforgalomból, és több részre szakadt a tömegük. Sajnálatos jeleneteket láttunk, a migránsok a gyerekeket tolták előre, és rajtuk keresztül taposva feszültek a rendőröknek... Mintegy 250 fő az autópálya felhajtójánál néz továbbra is farkasszemet a rendőri kordonnal, a többiek a régi 5-ös úton haladnak tovább. És e pillanatban körülbelül 50 migráns az autópályára is felszaladt... 10.40: Egyelőre sikerült megállítani a menetet A körforgalomnál testpáncélos, kutyás rendőrök feltartóztatták a 400-500 fős tömeget, körülbelül 60 rendőr állhatja útjukat. A migránsok között a férfiak mellett sok a nő és a gyerek is. Nem vagyunk benne biztosak, hogy teljes-e most a rendőrség sikere, elég nagy a létszámbeli különbség, tehát elképzelhető, hogy a bevándorlók tovább haladhatnak az autópályára. 10.30: Rendőrök a körforgalomnál A rendőrök az M5-ös autópálya 5-ös úti körforgalmánál testpáncélba öltözve várják a migránsokat, autókkal is eltorlaszolták az utat, így igyekeznek feltartóztatni a több száz fős tömeget. 20-30 rendőrt számoltunk itt meg, az ő feladatuk, hogy biztosítsák az autópályát a migránsok elől. 10.25: Az első szerdai kitörés 400 migráns tört ki a gyűjtőponttól az autópálya felé, a rendőrök nem tudták őket feltartóztatni. Akkor indultak meg, mikor a buszokhoz akarták őket átereszteni, de a bevándorlók az egyszerűsített regisztrációból sem kértek, nem voltak hajlandóak buszokra szállni, egyszerűen továbbgyalogoltak. 10.20: Rendőrség: folyamatos a migránsok ellátása Az egyes, sajtóban megjelent nyilatkozatokkal ellentétben az illegális bevándorlók ellátása folyamatos és megfelelő – reagált a SZEGEDma.hu kérdésére Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az elmúlt napokban megjelent sajtóhírekre, miszerint nem kapnak a rendőröktől megfelelő mennyiségű ételt és italt a migránsok. Emlékeztetett, hogy a CSMRFK az illegális bevándorlással kapcsolatos feladatok ellátására idén augusztus végéig több mint 1 milliárd forintot költött. A röszkei idegenrendészeti előállítóban csak abban a hónapban 235 ezer darab szendvicset, hozzá 1700 kilogramm felvágottat, 1175 kilogramm vajat, 100 kilogramm sajtot, 1800 darab májkonzervet, hozzá 250 kilogramm kenyeret, valamint 299 376 palack félliteres ásványvizet fogyasztottak el az illegális bevándorlók. A rendőrség a kisgyermekek részére a megfelelő mennyiségben biztosította a bébiételt, a tápszert, a babapiskótát, a háztartási kekszet, valamint a tejet. 10.15: Nem akarnak buszra szállni Megérkezett egy szállítóbusz, de a migránsok jelenleg nem akarnak felszállni. Lehetnek jelenleg mintegy 4-500-an, folyamatosan jönnek az újabb és újabb kis csoportok Szerbia felől. 10.10: Botka a Facebookon: Az új törvények csak fokozzák a bajt Közben ismét megszólalt a legnagyobb közösségi oldalon Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP országos választmányi elnöke, a szocialista párt stratégiájának első számú felelőse. A politikus migránsügyben így vélekedett: "A valós problémát nem megoldani, hanem a feszültséget és így a veszélyérzetet növelni akarja a Fidesz-kormány. Ez áll a politikai érdekükben. Egyetlen átvándorló sem akar Magyarországon maradni, az érdekünk az lenne, hogy segítsük a nyugati célországokat, hogy közös(!) európai megoldást találjunk. A fidesz-jobbik (sic!) egymásra licitáló értelmetlen 'gyűlöletpolitizálása' éppen ezt akadályozza. Az általuk elfogadott új törvények csak a bajt fogják fokozni, ráadásul még végrehajtani se tudják, ezért okoznak káoszt…" 10.00: Párbeszéd A rendőrök arab tolmács segítségével közlik, elég a migránsoknak nevüket, származási helyüket bemondani, hogy buszokra szálljanak, most nincs szükség ujjlenyomatra. A bevándorlóknak ez sem tetszik. 09.55: Orvosi sátorban vizsgálnak egy kisbabát Megnyugodtak a kedélyek, nem akarnak kitörni a migránsok, megálltak a Dugonyi úti vasúti átjárónál, a rendőrök nem engedték őket tovább. Ígéretük szerint hamarosan újabb buszok érkeznek a bevándorlók továbbszállítására. Viszont rosszul lett sajnos egy egyhetes csecsemő, akit bevittek az orvosi sátorba. 09.35: Robbanásközelben 300 migráns sorakozott fel a vasúti átjárónál, ők megunták a várakozást, elképzelhető, hogy pllanatokon belül megpróbálnak majd gyalogosan kitörni. 09.30: Horgoson is gyűlik a tömeg Szerdán reggel 8 óra körül három, helyi járatú, migránsokkal teli busz érkezett Horgosra, közvetlen a szerb-magyar határ szerb oldalára – jelentette az M1 tudósítója. A buszok itt a menetrend szerint nem állnának meg, de, hogy ne kelljen a migránsoknak a falun végigmenniük, itt teszik le őket. A bevándorlók elindultak Magyarország felé. 09.05: Megjött a busz Olyan 20-30 fős busz érkezett az imént, és mintegy 300 fő akart rá felszállni, ennyien lehetnek a gyűjtőponton. Kisebb lökdösődéssel magától értetődően meg kellett küzdeniük a rendőröknek, ám megnyugodtak a kedélyek.
migransok_roszke_0909_03_gs
08.30: Nyugalom Még az út mindkét oldalán állnak a sátrak a Dugonyi úti gyűjtőponton, ahol jelenleg olyan 200-300 migráns tartózkodhat. Egyelőre nem láttunk buszt, de úgy tudjuk, hamarosan megindul és folyamatos lesz az elszállítás. A síneken továbbra is 20-30 fős csoportokban nyugodtan, nézelődve, szemlélődve jönnek befelé a határsértők, nők, férfiak, gyerekek vegyesen, a rendőrök is nyugodtak, egyelőre semmi fennakadás. 08.15: Máris több százan Ma már legalább 200-300 illegális bevándorló érkezhetett - számolt be róla helyszíni tudósítónk. Ami a keddet illeti, tiltott határátlépés miatt összesen 2770 főt fogtak el a rendőrök, négy személlyel szemben közokirat–hamisítás, 14 fővel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - olvasható a police.hu-n. Csak Csongrád megyében 2529 menekültet, köztük 455 gyereket fogtak el a rendőrök. A legtöbbet Röszkénél tartóztattak fel. A közmédia információi szerint hamarosan egy redőnyrendszerrel zárják majd le a síneket, ahol most tömegesen jönnek át a migránsok, így újra megindulhatnak majd a vonatok. 08.05:5 ezer határsértő érkezhet szerdán A rendőrök arra számítanak, hogy szerdán 5 ezer migráns lépi át a magyar határt. Most is folyamatosan érkeznek a migránsok a zöldhatáron keresztül a gyűjtőponthoz, nagyobb csoportokba verődnek a határsértők. Továbbra is nyugodt a hangulat. 07.55: A gyerekek játszanak a gyűjtőponton, a hazai és nemzetközi stábok, újságírócsoportok megkezdték munkájukat. Azok a bevándorlók, akik már összeszedték cuccaikat, rendőri felügyelettel buszokra várnak. Az önkéntesek szemetet szednek, takarítanak, vizet és ételt osztanak. Vannak, akik még a tűznél melegednek. 07.45: Köszöntjük az Olvasókat Röszkéről, ahol a gyűjtőponton immár az út mindkét oldalára valóságos sátortábor épült fel. Nemcsak a migránsok töltik ezekben a sátrakban az éjszakát, hanem a számtalan önkéntes, civil segítő is. Nyugalomban teltek az utóbbi órák, a hideg miatt éjszaka nem érkeztek újabb harátsértők a síneken, de ahogy a Nap felkelt, megindult a mozgás Szerbia felől. A régi 5-ösön és a kukoricatáblákban is többen megkezdték útjukat gyalogosan Szeged felé.

Egyelőre csendes a röszkei gyűjtőtábor, de Szerbia felől már érkeznek az újabb migránscsoportok. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=567556

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.