Halálának 70. évfordulóján koszorúztak Bartók szobránál + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bartok_koszoruzas03kfA számos szállal Szegedhez kötődő zeneszerző halálának évfordulóján a Tisza-parti zenei intézmények képviselői koszorúztak a Dóm téri Panteonban.

Bartók Béla első szegedi koncertjére 1910 novemberében került sor a Waldbauer-trió hangversenye keretében, de a Tisza-parti városban csendültek fel először az Este a székelyeknél és a Két román tánc című szerzemények is, mégpedig a szegedi Tisza-szálló hangversenytermében. Utolsó látogatása ugyancsak a kultikus szállóhoz köthető: a II. világháború kirobbanása előtt, 1939 októberében zongoraművészként Zathureczky Ede hegedűművésszel egy egész estét betöltő Beethoven szonátát adtak elő.

A zeneszerző élete számos szállal kötődik Szegedhez, ezért is emlékeztek meg róla halálának 70. évfordulóján a Dóm téri Panteonban felállított szobránál. Az ünnepségen Szeged zenei intézményei vettek részt, a Király-König Péter Zeneiskola, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola, az SZTE Zeneművészeti Kar, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar képviseletében is elhelyeztek egy-egy koszorút.

no images were found

Bartók szobrát halálának évfordulóján a szegedi zenei intézmények koszorúzták meg.http://szegedma.hu/?p=575320

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 28.

Előző sztori

Kosárlabda: nehéz szezonkezdet előtt áll a Szedeák

Default thumbnail
Következő sztori

Lovat és kutyát is mentettek a tűzoltók az elmúlt hétvégén

Legutóbbi hasonló cikkek