Közélet

Egy lépés az egészségünkért 6. - Gyurisné Pethő Zsuzsanna: 4 hónap, 70 programelem

Egy lépés az egészségünkért 6. - Gyurisné Pethő Zsuzsanna: 4 hónap, 70 programelem

2015. szeptember 11., péntek
Egy lépés az egészségünkért 6. - Gyurisné Pethő Zsuzsanna: 4 hónap, 70 programelem
egy_lepes_ez-_egeszsegunkert30_gs

A projekt szakmai vezetője rendkívüli vívmánynak tartja a teljes megyei lefedettség megvalósítását.

csongrad_megye_egeszsegfejlesztes_logo01

Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című projekt

szegedi nyitórendezvényén

Gyurisné Pethő Zsuzsanna,

a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó, Egészséges Vásárhely Program programigazgatója, a projekt szakmai vezetője felhívta konzorciumi tagok figyelmét arra, hogy a népegészségügyben hosszú távú tudatos, szisztematikus munkára van szükség a mérhető eredmények eléréséhez. Mint kiemelte, rendkívüli jelentőséggel bírnak a népegészségügyi és egészségfejlesztési programok, ám tudni kell, hogy ezek eredményei 10-15-20 éves távlatban érnek be, ekkora hozzák meg gyümölcseiket. Fontosnak nevezte ugyanakkor a szisztematikus és tudatos munkavégzést, fejlesztést, hiszen Csongrád megye lakosságának 1980-as évek eleje óta tartó fokozatos elöregedése jól tetten érhető a statisztikai adatokban. Mindezt gyönyörűen szemlélteti a megyei korfa (

https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/terulet.html

- Csongrád megye). Az utóbbi évek során történtek ugyan apró javulások, ami a halálozások számának csökkenését, a születések számának emelkedését illeti, ám mindez még nem tekinthető látványosnak. „A most indult nagy projektben 44 program 70 elemét valósítjuk majd meg, ezeket három nagy csoportba soroltuk. A legnagyobb rész az egészségmagatartás-formálás vagy egészségtudatosság, ez minden korosztályt érint 0-tól 100 évesig. Széles körű tevékenységet fejtünk majd ki, az előadásoktól kezdve a sportfoglalkozásokon, a tinilány- és a szülésre felkészítő tanácsadáson, a tematikus zöldségnapokon, a kiégést megelőző tréningeken, a preventív szűréseken, a kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokon, az egyéni egészségtervek elkészítésén, az oktatófilm-készítésen át egészen a családi és közösségi napokig, a hátrányos helyzetűek és a kistelepüléseken élők felkarolásáig mindenki megtalálhatja az őt érintő programelemet. Minden Csongrád megyei településre eljutunk, de persze nem lehet mindenhol minden programelemet megvalósítani, hisz így is 4 hónapba igyekszünk belesűríteni egy 3-4 éves nagy program tartalmát” – mondta. A második csoport az egészségvédelem. Ennek keretében az országos rendszerben benne lévő szűréseket végzik el, mint például emlő-, a melanoma-, a szájüregirák-, valamint a szív-érrendszeri szűrések, illetve kiemelt feladat a rendszeres testmozgás népszerűsítése, a felvilágosítás és a kommunikáció. Ahogy a szakember fogalmazott: „jó kommunikáció nélkül nincs népegészségügy, és a népegészségügyben is fontos, hogy folyamatosan jó legyen a kommunikáció”. A harmadik fő elem pedig a hosszú távon alkalmazható tudásbázis megalkotása a konzorciumi tagok segítségével. Olyan adatokat kapnak majd a szakemberek, melyek révén lehetőségük lesz elemezni, honnan indultak és hová jutnak el a népegészségügyi programban. Megismételte, igazán mérhető javulásokat, változásokat hosszabb időtávon lehet várni és remélni az egészségfejlesztésben, ez alól kivételt talán csak a szűréseken kiszűrt megbetegedések jelentenek. „Óriási vívmánynak tartom, hogy a projekt már az első hónapjában gyakorlatilag minden Csongrád megyei településre elért, eljutott. A nyáron a gyerekekkel kapcsolatos programelemeket helyeztük előtérbe, hiszen ezek zömét a tanítási időszakon kívül lehetett megvalósítani. Fontosnak tartom, hogy teljesítettük és teljesítsük a teljes megyei lefedettséget, és bízom benne, hogy partnereinkkel együtt hosszú távon tudunk közösen és eredményesen dolgozni a Csongrád megyei lakossá egészségi állapotának javításáért” – szögezte le.

A Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt 2015. november 30-áig valósul meg. A nagyszabású összefogás célja a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztése, egészségtudatosságra nevelése, az esélyegyenlőség növelése, többek között megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadási és sportprogramokkal, képzési és módszertani anyagok elkészítésével, egy hosszú távú egészségfejlesztési program megalapozásául szolgáló tudásbázis létrehozásával. A projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó, Egészséges Vásárhely...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.