Közélet

Az influenza változékonysága miatt kell mindig új oltóanyagot előállítani

Az influenza változékonysága miatt kell mindig új oltóanyagot előállítani

2015. szeptember 28., hétfő
Az influenza változékonysága miatt kell mindig új oltóanyagot előállítani

Az influenza vírusa rendkívül változékony, emiatt kell ahhoz minden évben "hozzáigazítani" az oltóanyagot - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Jankovics István

elmondta: az influenzavírus akár nagy mértékben is képes megváltoztatni a szerkezetét, így hiába alakult ki valakiben a tavalyi vírusra immunválasz, az idén már nem védi meg a megbetegedéstől. Emiatt kell minden évben más vakcinatörzset használni az oltóanyaghoz is, bár a szezon elején a hatóság kénytelen az előző évi vírusból kiindulni - tette hozzá. Ez a magyarázata annak is, hogy az oltóanyag az elmúlt szezonban 30 százalékos hatékonyságával hogyan maradhatott el az elvárt 70-90 százalékostól. A 30 százalékos védettség ugyanakkor még mindig sokkal több, mint amennyivel az ember oltás nélkül rendelkezik - jegyezte meg. Az osztályvezető főorvos hozzáfűzte, az influenza elleni oltóanyag célja nem a járvány megelőzése, hanem a súlyos mellékhatások kivédése. Jankovics István arról is beszélt, hogy egy európai együttműködés keretében - amelyben az OEK is részt vesz - próbálják megalkotni az univerzális influenzavakcinát, amelyet nem kellene minden évben hozzáigazítani a vírushoz. Ez az oltóanyag öt-hét év múlva válhat elérhetővé a lakosság számára - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.