Közélet

Augusztus óta aktívan működik az állami halászati őri szolgálat

Augusztus óta aktívan működik az állami halászati őri szolgálat

2015. szeptember 16., szerda
Augusztus óta aktívan működik az állami halászati őri szolgálat

Augusztus óta aktívan működik a NÉBIH 10 fős állami halászati őri szolgálata (ÁHSZ). Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét. Az ÁHSZ eddig 81 halboltban és vendéglátóhelyen végzett ellenőrzést és 35 esetben szabálytalanságot is találtak.

Az ÁHSZ szakirányú felsőfokú végzettségű, rendészeti és halászati őri vizsgával rendelkező szakemberekből áll. A halászati őrök az ország teljes területén ellenőrizhetnek és – a halászati őrök jogosítványain túl – megilleti őket a halgazdálkodási felügyelők hatáskörei is. Ezáltal nem csak a halgazdálkodási vízparton járhatnak el, hanem a halak, illetve adott haltételek származását a teljes élelmiszerláncon – „víztől az asztalig” – nyomonkövethetik. Az elmúlt négy hónapban 81 halboltban, valamint halból készült ételeket árusító vendéglátóhelyen tartottak ellenőrzést a szakemberek. Az ellenőrzött létesítményeknél 35 esetben találtak szabálytalanságot és több alkalommal kellett halat, illetve haltermékeket megsemmisíttetni mintegy 50 kg mennyiségben. Az ÁHSZ több alkalommal közös szolgálatot látott el a Dunai- és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságokkal. Baranya és Tolna megyékben a területi halgazdálkodási felügyelőkkel, a rendőr és a természetvédelmi hatósággal közösen szervezett akciókban vettek részt. Heves, Nógrád és Pest megyékben pedig a „horgásztavak” ellenőrzésére került sor. Az akciók eredményeként 38 eljárás indult a NÉBIH-nél, melyek jelenleg is folyamatban vannak. A halgazdálkodással összefüggő bejelentéseket a NÉBIH zöld száma is fogadja, de az egység indulásával a hatóság létrehozott egy külön a jogsértések bejelentésére szolgáló e-mail címet is, az allamihalor@nebih.gov.hu-t. Az ide érkező bejelentéseket a szakemberek megvizsgálják és szükség esetén soron kívül az adott területre irányítják az ÁHSZ-t.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.