Közélet

Ki(k) tehet(nek) az európai és a röszkei migránszavargásokról?

Ki(k) tehet(nek) az európai és a röszkei migránszavargásokról?

2015. szeptember 24., csütörtök
Ki(k) tehet(nek) az európai és a röszkei migránszavargásokról?
migransok_0911_90_gs

Hogyan törhettek ki a röszkei zavargások? Zajlottak-e máshol is hasonló események? Volt-e ezekben szerepük az európai jogvédőknek, vagy az iszlám fundamentalistáknak? Milyen nemzetbiztonsági kockázatot rejt az illegális migráció? Ki lehet Ahmed H., s mi az a Tablighi Jaamat? Két szegedi szakértővel, Fodor Istvánnal és Német Ferenccel igyekeztünk utánajárni e kérdéseknek.

Egyre több a kérdéses momentum a röszkei zavargások ügyében, a

Népszabadság

információi szerint a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom egyik tagja, a Győrben a TEK által elfogott

Ahmed H.

is szervezője és irányítója volt a botokkal, kövekkel, betondarabokkal rendőrökre támadó agresszív migránscsoportnak. A 39 éves szíriai férfi ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett, a határzár tiltott átlépésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Szegedi Járásbíróság kedden rendelte el az előzetes letartóztatását. A Cipruson öt autóval, vállalkozással, halászhajóval rendelkező, 90 ezer eurós házat építeni készülő személynél az

Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kilenc

schengeni vízummal rendelkező szíriai útlevelet találtak. A

válasz.hu

cikkéből kiderült, hogy egy szélsőségesen bevándorláspárti német szervezet megafonjait használták a röszkei támadást irányító személyek, a

Hirado.hu

pedig terroristagyanús emberekről számolt be a Keleti Pályaudvarnál és szintén Röszkénél. https://www.youtube.com/watch?v=RfrpwAEMe0c Korábban a

Sky News

megírta, hogy a W2eu (Welcome to Europe) csoport kiadott a migránsokra számára egy füzetet, amelyben tippeket, elérhetőségeket, térképeket adnak az Európán történő keresztülhaladás elősegítésére. A szervezet honlapja a

Soros György-féle

Nyílt Társadalom Alapítványhoz részben kapcsolódó Menedék Alapítványt ajánlja a migránsok számára Magyarországon - írja a

Magyar Idők

. Egyes európai jogvédők és migránssegítők több helyen is összeütközésbe kerültek a hatóságokkal:

Toroczkai László

, Ásotthalom polgármestere

Facebook bejegyzésében

számolt be arról, hogy a szerb oldalról előre gyártott táblákkal látták el a migránsokat és hangosbeszélőn hergelték őket, majd kamerán rögzítették az eseményeket ismeretlen civilek. A

szlovén-horvát határon

az áttörést igyekeztek segíteni a nyugat-európai aktivisták, a szlovén rendőrök azonban őket is és a bevándorlókat is visszaszorították.

Törökországban

a rendőrök öt lázító civilt tartóztattak le, közülük egy fő francia és egy fő német. Két szegedi szakértőt,

Fodor István

(negyedik képünkön) iszlámkutatót és vallástörténészt és

Német Ferencet

(második képünkön), a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökét kérdeztük meg a témában.

nemeth_ferenc01_gs

Nem véletlenül nem „Teréz anyákból” állnak a rendőrségek és bevándorlási hivatalok vezetői

„Teljesen egyértelmű, hogy amikor ekkora tömeg érkezik, az frusztrálttá fog válni egy idő után, s amikor felállítanak egy rendőri erőt, karhatalmat ezekkel a személyekkel szemben, annak tagjai is egyre fáradtabbak lesznek.

A több százezres érkező migránstömeg olyan, mint egy nagyváros: vannak benne jó és rossz emberek, nem véletlenül kell külföldi országok állampolgárainak a határátkelőhelyeken bejönni útlevéllel, vagy vízummal, csak így szűrhető meg mindenki. Ezért is nem „Teréz anyákat” vesznek fel a rendvédelmi szervek, a bevándorlási hivatalok élére, hiszen az ő feladatuk objektíven megítélni a beérkező embereket” – mondta Német Ferenc biztonságpolitikai szakértő. „Korábban a németek csupán az illegális bevándorlók 15-18 százalékát engedték be, a többieket visszatoloncolták, várhatóan a menedékkérők 60-70 százalékának most is ez lesz a sorsa. Egy ujjlenyomatvétel után kiderül, hogy az előbb említett, korábban kiutasított személyek közé tartozik-e a migráns” – magyarázta a kamara elnöke arról, hogy vajon, milyen indokok miatt mondják a menekültek, hogy „no fingerprint”.

Nem tudni, hogy mi van egy migráns táskájában – aki az átvizsgálás ellen hergel, a terrorveszélyt növeli

„Világos, hogy érkeznek bűnözőelemek, az is egyértelmű, hogy a migránsok a korábbi nyugat-balkáni fegyver- és drogcsempész útvonalakon közlekednek” – nyilatkozta Német, s hozzátette, akik nem támogatják ezen illegális migrációs útvonalak felszámolását, közvetett módon azokat a bűnszervezeteket erősítik, amelyek a Közel-Kelettől Közép-Európáig érnek.

Szerencsére ezeket a veszélyeket az átlagember alig fogja fel, de szerinte nem is baj, nem kell rettegni, csupán hagyni, hogy mindenki tegye a maga dolgát. A magyar határzár duplájára növelte az embercsempészeknek fizetendő díjat, ami azt jelenti, hogy ennyivel lett nehezebb az átjuttatás.

Illegális bevándorlás - Röszke

„Olyan nincs, hogy egy embertömeg a rendőri felszólításnak ne tegyen eleget, legyen szó Kínától az Egyesült Államokig bármely országról. Csupán Magyarországon és még néhány európai államban lehetséges az, hogy jogvédők azt tanácsolják az illegális határátlépőknek, hogy ne engedjék átvizsgálni ruházatukat, táskáikat, mert lehet, hogy hét szíriai útlevél van náluk, de az is lehet, hogy fegyver, vagy drog” – magyarázta a határellenőrzés fontosságáról Német Ferenc.

Elindítja a zavargást, majd felszívódik – ilyen személy lehetett Ahmed H. is?

„Ezek a zavarosban halászó szervezetek olyanok, mint a gyufa a gyújtózsinórnál: megindítják a folyamatot, s majd eszkalálódik magától az. A tömeget arra rávenni, hogy kezdjen összecsapást a rendőrökkel a háttérből is lehet, néha információt kell adni, néha szervezni kell, néha kicsit lökdösődni. Miután ezt megtették, eltűnnek, s megpróbálnak további zűrzavart okozni. Azonban nem lehet közéjük, s az öngyilkos merénylők közé egyenlőségjelet tenni, hiszen vagyonnal, családdal rendelkeznek, van mit veszíteniük” – mondta Német.

„Ezek a szélsőséges irányzatok, szervezetek mindenhova megpróbálnak beférkőzni, ahol lehetőséget látnak erre. A nagyobb embertömeg, a központi irányítás hiánya mind-mind csábító lehetőség számukra, hogy saját érdekeiket próbáljak előtérbe helyezni. Valószínűleg Ahmed H. is egy ilyen szervezethez tartozik. Szinte mindig találnak olyan embereket, akik ebben partnerek, habár fontos megjegyezni, hogy nem sikerül sohasem a többséget maguk mellé állítani” – tette hozzá Fodor István.

fodor_istvan01kf

Hamarosan minden kiderülhet Ahmed H.-ról és társairól, lehet más fundamentalista szervezetek is érintettek

„Úgy gondolom, hogy kezd egyre ködösebb lenni Ahmed H. renoméja, együtt kell működnie a hazai titkosszolgálatoknak más államok hasonló szerveivel, hogy meg tudjanak róla mindent. Vélhetően ennek tükrében ki fog derülni az igazság, az persze más kérdés, hogy ebből mi mit és mennyit fogunk megtudni” – vélekedett Fodor István.

„Fel kell tenni a kérdést, hogy aki az Európai Unió területén él, lakása, autója van, repülővel utazik, milyen problémával küzd, hogy Röszkénél illegálisan kelljen bejönnie hazánkba?

Szó sincs semmi ilyesmiről, valójában az Európai Unió megosztására törekszenek egyes szervezetek. Azt látjuk, sikerrel, már az országokon, családokon belül is vitás kérdéssé vált ez az ügy” – mondta el álláspontját Német. „Azok, akik Röszkénél várakoztak már több határon átjutottak sikeresen, ez nekik csak egy sokadik leküzdendő akadálynak számított. Azért, hogy ebből harc legyen kellettek a segítők, a hangosbemondók. Két-háromezer főből van két-háromszáz, aki hajlandó részt venni ezekben az összecsapásokban, s van két-három ember, akit ki kell emelni a tömegből, mert bűnözők” – magyarázta az arányokról a kamara elnöke.

„Azt le kell szögezni, hogy soha semmi sincs véletlenül, mindennek van politikai háttere. Feltételezhető akár az is, hogy Ahmed H.-nak más radikálisabb szervezetekhez is van köze a Tablighi Jaamaton kívül, amelyekről nem tudunk, vagy még nem tudunk információkat” – közölte feltételezéseit Fodor.

Változatos a Tablighi Jaamat megítélése a világban

800px-Biswa_Ijtema_Dhaka_Bangladesh

„Az 1927-ben megalakult Tablighi Jaamat több mint kétszáz országban jelen van, százmilliós követőtáborral rendelkezik, könnyen rá lehet fogni bármit, ezért nem lepett meg, hogy előkerült a neve. Megítélése változó,

Graham Fuller

, volt CIA funkcionárius, Közel-Kelet szakértő szerint „békés és politikamentes, az emberek felé prédikáló mozgalom”, de több országban, így az USA-ban, Nagy-Britanniában vagy Franciaországban indult vizsgálat a szervezet állítólagos, terrorista kötődéseinek feltárása ügyében” – jellemezte az Indiából kiindult mozgalmat Fodor István iszlámkutató. „Összefoglalva, én abban sem lennék teljesen bizonyos, hogy megállapíthatjuk, hogy a nevezett szervezet terrorista jellegű-e, ugyanis magán a szakmán belül is komoly kérdések vannak ennek vonatkozásában. A válasz közel sem egyértelmű!” - mondta a vallástörténész.

Az USA-ban és Oroszországban is fellépnek a külföldről pénzelt civilek ellen

„Tudomásom szerint az Egyesült Államokban és Oroszországban nem nagyon van lehetőségük olyan civilszervezeteknek tevékenykedni, amelyeket külföldről pénzelnek. A szép szavakra, a kisgyermekek segítésére, a humanitárius szempontokra mindenki igent mond, de ha ebből létrejön egy nagyobb konfliktus, az senkinek sem jó. Láttuk, hogy a Majdan téren zajló események után mi történt, itt külföldi forrásokból heteken át etették, itatták, kiképezték a tüntetőket, a szíriai polgárháború is az Arab tavaszból indult ki. Harcolni lehet fegyverrel, mint a katonák teszik, bombával, ahogy a terroristák, s tollal, ahogy a költők mutatják” – magyarázta Német Ferenc.

„Nem tudom, hogy mit szólna az Egyesült Államok, ha a mexikói-amerikai határon oroszok által pénzelt jogvédők oktatnák ki a migránsokat, hogy hogyan lépjenek fel a rendőrök ellen, s adnának hozzá tucatnyi jogászt, akik fellépnének, ha bármi bántalmazással próbálkoznának a hivatalos szervek?

Valószínűleg hatalmas vita lenne az ENSZ székházában, s a főtitkár sem tudna igazságot tenni, hiszen minden országnak alapvető feladata a saját állampolgárainak védelme” – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő.

Több kérdést is felvetettek a röszkei migránszavargások - szegedi szakértőkkel kerestük a válaszokat! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=573376

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.