Gazdaság

Új elnöke van a boszniai jegybanknak

Új elnöke van a boszniai jegybanknak

2015. augusztus 11., kedd
Új elnöke van a boszniai jegybanknak

Senad Softic közgazdászt nevezték ki a bosznia-hercegovinai központi bank elnökének kedden.

A Nezavisne Novine című boszniai lap internetes oldalának beszámolója szerint az új jegybankelnököt hat évre választották meg. Elődje,

Kemal Kozaric

tíz évig vezette a boszniai központi bankot, kedden járt le második mandátuma. Kemal Kozaric tevékenységét szakmai körökben kimagaslónak minősítik, a politikai csatározások kereszttüzében is meg tudta őrizni a bank függetlenségét.

Senad Softic

, a szarajevói egyetem közgazdasági karának tanára, krízismenedzsmentet oktat Szarajevóban és Zágrábban is. Tagja a legnagyobb bosnyák pártnak, a Bakir Izetbegovic bosnyák elnök vezette Demokratikus Akciópártnak (SDA). A boszniai jegybankot az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződést követően hozták létre. Az egyezmény két entitásra osztotta Bosznia-Hercegovinát, az ország területének 51 százalékát kitevő, főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két országrésznek külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de rendelkeznek a teljes államra vonatkozó vezetéssel is. A daytoni megállapodás azt is leszögezte, hogy minden állami beosztást a három államalkotó nép - a bosnyák, a horvát és a szerb - között kell elosztani, így a jegybankelnök kinevezését is nemzetiségi egyeztetések előzték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.