Írjon nekünk

Sport

Labdarúgás: feledtetné a kisvárdai kisiklást a Szeged-Grosics

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szeged_2011_soroksar66_gs

Az elmúlt fordulóban négygólos vereséget szenvedett a Kisvárda otthonában a Szeged 2011-Grosics Akadémia együttese, amely szombaton mindenképpen elfeledtetné a múlt hétvégi botlást a Soroksár ellenében.

Bár jó formában utazhatott Kisvárdára a Szeged 2011-Grosics Akadémia, a hazaiak azonban magabiztos sikert aratva, a megnyert osztályozó után ismét legyőzték a szegedieket, ezzel pedig megszerezték első pontjaikat is, míg Klausz László tanítványai elszenvedték első vereségüket az idei másodosztályú bajnokságban. Szombaton azonban javíthatnak Oláh Lóránték: a mezőny három pont nélkül álló együttese közül a Soroksár érkezik a gyulai Grosics Akadémiára, amely a múlt héten hazai pályán szenvedett 3-0-s vereséget a Gyirmóttól. Az elmúlt idényben veretlen maradt hétvégi ellenfelével, korábban az NB III-ból való feljutásért vívott harcbeli riválisával szemben a Szeged-Grosics, hiszen idegenben 3-0-ra nyert a gárda, míg hazai pályán 1-1-s döntetlent játszott a Soroksárral. A Szeged-Grosicshoz hasonlóan a Soroksár is edzőváltáson esett át a nyáron, a gárda irányítását ifj. Albert Flórián vette át, a fővárosi együttes keretében is számos változás volt. A szegediek az első két fordulóban mutatott harcias, agresszív letámadásra épülő játéka nem tudott érvényesülni Kisvárdán, a negyedik fordulóban azonban visszatalálna a Siófokon után elhagyott útra a csapat.

Online

Szombaton 17.30-tól folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Szeged 2011-Grosics Akadémia – Soroksár SC másodosztályú bajnoki mérkőzésről. Hajrá Szeged!

„Mindenképpen nehéz mérkőzésre számítok, megnéztük a Soroksár mindhárom bajnoki mérkőzését, elég jó játékerőt képviselnek. Biztos, hogy a három vesztes meccs után mindent beleadnak annak érdekében, hogy pontot, vagy pontokat szerezzenek, de mi is nagyon szeretnénk nyerni, ezért mi is mindent el fogunk követni” – mondta el portálunknak Klausz László, a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője.

A Kisvárdán elszenvedett vereség abban is érdekes volt, hogy a négy kapott gól közül hármat is pontrúgás utáni fejesből kapott a gárda. Ezzel kapcsolatban a Szeged-Grosics mestere elmondta, valóban problémáik voltak a pontrúgásokkal a múlt szombati találkozón. „Bár voltak egyéb problémáink is, de azt a berkeken belül megbeszéltük. A Kisvárda kimondottan arra készült, hogy nem hagy minket játszani, tudták, hogy szerkezetileg nagyon jól áll a csapat, nem tudnak minket áttörni, csak ha átívelik a középpályánkat. Nagyon sokat szabálytalankodtak a védőink, ebből rengeteg szabadrúgás alakult ki, a pontrúgásokból pedig gólokat tudtak elérni. Most megpróbáljuk minél feljebb letámadni az ellenfelet, hogy ha esetleg szabadrúgások keletkeznek, akkor minél a távolabb legyenek ezek a kaputól. A négy védőmmel elbeszélgetve megpróbálunk minél kevesebb szabálytalanságot elkövetni a tizenhatos környékén” – fogalmazott Klausz László.

A Szeged-Grosics trénere csupán a nyitófordulóban, a Gyirmót ellen kiállított Tóth Gáborra nem számíthat, a keret többi tagja Klausz László rendelkezésére állhat a Soroksár ellenében.

A Szeged 2011-Grosics Akadémia várható kerete:
Molnár F., Szántai (kapusok), Áchim, Andorka, Balogh M., Berde, Farkas, Geiger, Germán, Hegedűs, Király, Mészáros M., Oláh G., Oláh L., Pászka, Szabó P., Veselinov, Zabari, Zelenyánszki.

Emlékeztetőül a két csapat legutóbbi mérkőzésén: (2015. február 28.)

Szeged 2011-Grosics Akadémia – Soroksár SC 1 – 1 (0-0)
Gyula, Grosics Akadémia, 300 néző. Vezeti: Farkas Tibor (Szilágyi Norbert, Galán Roland)
Szeged-Grosics: Szántai – Zelenyánszki, Szabó Cs., Tóth, Mészáros, Fitos, Oláh G., Máté, Polareczki (Berde, 72′), Oláh L. (Manga, 72′), Germán. Vezetőedző: Nyilas Elek.
Soroksár: Holczer – Simita, Pandur, Farkas, Gohér, Hodgyai (Vass, 78′), Pál (Kovács, 81′), Lannert, Huszák, Sándor (Lisztes, 63′), Lovrencsics. Vezetőedző: Varga Attila.
Gól: Máté (77′) ill. Lovrencsics (73′)
Sárga lap: Mészáros (66′), Berde (76′) Zelenyánszki (85′) ill. Farkas (7′), Pandur (90+1′)
Kiállítva: Berde (89′)

Így játszottak a csapatok a harmadik fordulóban

Kisvárda-Master Good – Szeged 2011-Grosics Akadémia 4 – 0 (2-0)
Kisvárda, 600 néző. Vezette: Oláh Gábor (Máyer Gábor, Szert Balázs).
Kisvárda: Tarczy – Fodor, Graszl, Lázár, Minczér, Erős (Kulcsár, 83′), Cseri (Molnár R., 70′), Fazekas, Kornutyak, Koszta, Vári (Rajczi, 76′). Vezetőedző: Soós Imre.
Szeged: Szántai – Szabó P., Balogh M., Farkas M. (Veselinov – a szünetben), Mészáros, Király, Oláh G., Berde, Zelenyánszki (Pászka – a szünetben), Hegedűs, Andorka (Oláh L., 61′).Vezetőedző: Klausz László.
Gólszerzők: Koszta (14′), Vári (33′, 54′), Rajczi (90+1′, büntetőből)
Sárga lap: Andorka (39′), Oláh G. (79′)

Soroksár SC – Gyirmót FC Győr 0-3 (0-2)
Budapest, Haraszti úti stadion, 300 néző. Vezette: Radványi Ádám(Punyi Gyula, Kovács II. Gábor)
Soroksár: Bartos A. – Tóbiás Zs. N., Pandur P., Valencsik D., Fülöp N., Kapacina V. (Peszmeg, 68′), Huszák T., Kákonyi D. (Pál A. – a szünetben), Szenes B., Korozmán K. (Gárdos, 60′), Koós G. Vezetőedző: Albert Flórián.
Gyirmót: Sebők Zs. – Nagy S., Balogh B., Lázár P., Völgyi D., Kiss M., Madarász M., Paku R. (Présinger, 87′), Simon András (Gyurján, 80′), Vass P., Simon Attila (Tóth N., 74′). Vezetőedző: Bene Ferenc.
Gól: Simon András (5′), Vass P. (43′), Paku R. (65′).

Ami a történelmet illeti

Több szempontból is “pikáns találkozóra” kerül sor szombaton 17 óra 30 perctől a gyulai Grosics Akadémián, ahol az idei NB II 4. fordulójában Szeged 2011 – Soroksár mérkőzést rendeznek. Az ifjabb Albert Flórián által irányított és az NB I-ben bajnokaspiráns Ferencváros fiókcsapatának tekintett soroksáriak eddig még sereghajtóként nulla pontosak, így számukra “élet-halál”, hogy végre meginduljanak! Ezzel szemben a szegediek 50 %-os mérleggel a 10. helyen állnak, így egy esetleges szombati sikerrel újfent az élmezőnybe tornázhatja föl magát Klausz László alakulata, de… Ne feledjük: egy hete roppant nagyot “betliztek” Kisvárdán (0-4), így feltétlenül lenne mit kijavítaniuk… – írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Ami a Szeged-Soroksár futballhistóriát illeti, mindkét klub különösen a ’30-as, ’40-es években dominált a magyar labdarúgásban (a Szeged másfél tucatnyi néven játszott nyolc évtized alatt az élvonalban…, a szerző), de még az ’50-es, ’60-as években is gyakran letették a névjegyüket.

Ezt követően kizárólag szegedi élvonalbeli sikerekről írhattunk, ám másfél évtizede, az 1999-2000-es idény óta már Tisza-parti diadalokról sem lehet tudósítani…

A Soroksár 1934-ben például Magyar Kupát is nyert az 1905-től íródó története során, s előtte az 1931-32. évi profi másodosztályú bajnokságból éppen a Szegeddel együtt jutottak fel az első osztályba! Csakúgy, mint két éve, 2013-14-ben, amikor az NB III-ban lett első a Soroksár, és második az ugyancsak feljutó Szeged…

Az NB I-ben 1932-1953 között éppen 20 Soroksár – Szeged mérkőzést rendeztek, ám ezeken hatalmas a napfény városának fölénye: 12 Tisza-parti győzelem, 5 döntetlen és mindössze 3 soroksári sikert mutat az összesített mérleg, egészen kiváló, 36-18-as gólkülönbséggel!

A legfölényesebb szegedi győzelmet az 1946-47-es élvonalbeli idény hozta, egészen pontosan 1946. október 27-én, Szegeden – 3000 néző legnagyobb örömére – az előző NB I negyedik (!!!) helyezettje, a SZAK Hernádi István (3), Báló Ferenc és Harangozó Sándor (2-2) góljaival 7-0-ra verte a végül is kiesett soroksáriakat!

Ezzel szemben a pestiek csak egy 3-0-ás sikert tudnak felmutatni (még az 1951. évi NB I-ből)…

A szegediek viszont gyakran arattak többgólos győzelmet, íme néhány közülük: 4-2 (1934-35), 4-0 és 3-0 (1936-37), 3-1 (1945-46), majd a fenti 7-0-át követően – ez jelenti eddig az abszolút csúcsot ebben a párharcban – 2-0 (még 1948-49-ből).

Mivel ezt követően több évtizedig nem is találkoztak az első és másodosztályú bajnokságokban, az előbb említett nagyszerű élvonalbeli diadalok mellé jól illeszkedik a két legfrissebb idegenbeli Szeged 2011-siker…

Először 2014. március 22-én Farkas Márk góljával hoztuk el a három bajnoki pontot Soroksárról (visszavágva ezzel Liszteséknek a 2013 őszi 4-1-es gyulai vereségért…), majd a tavalyi NB II 2. fordulójában már 3-0-ás szegedi diadalt jegyezhettünk föl, s a góljainkat a szombaton már újra bevethető házi gólkirályunk, Germán Tamás, valamint Zabari Dávid ill. Szabó Péter szerezték!

A 2015 tavaszi visszavágón viszont csapnivaló játékkal újfent nem sikerült két vállra fektetni a soroksáriakat a gyulai Grosics Akadémián (1-1), s ez komoly figyelmeztető kell, hogy legyen a szombati mérkőzésre Klausz László csapatának!

Követésre méltó szegedi példa viszont – a fenti eredmények kapcsán – jócskán lenne a 2015-16. évi NB II-es évadban is!

S egyúttal kiköszörülve a Vasashoz hasonlóan már-már mumusnak számító Kisvárda elleni csorbát, mely akkora nagy pofon volt nekünk, szegedieknek, hogy a fal adta a másikat…

Vitos György

A kisvárdai kisiklást holnap hazai környezetben javíthatja a Szeged-Grosics – Klausz László tanítványaihoz a Soroksár látogat a negyedik fordulóban. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=561036

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 21.

Kommentek

Sport

Kiválóan kezdtek a magyarok a kajak-kenu-vb-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szerdai nap összefoglalója.

Tovább olvasom

Sport

Negyedszer rendeznek világbajnokságot a Maty-éren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

1981-ben adták át a Maty-éri versenypályát. Az azóta eltelt 38 év során háromszor adott otthont világbajnokságnak, ezen a héten pedig a negyedikre is sor kerül.

Tovább olvasom

Sport

Ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a szegedi kajak-kenu-vb

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A viadal szerdán 9 órakor, a paraversenyek előfutamaival rajtol.

Tovább olvasom

Aktuál