Közélet

Frontex: júliusban több mint 100 ezer migráns érkezett az EU-ba

Frontex: júliusban több mint 100 ezer migráns érkezett az EU-ba

2015. augusztus 18., kedd
Frontex: júliusban több mint 100 ezer migráns érkezett az EU-ba
Illegális bevándorlás - Migránsok a magyar-szerb határnál

Júliusban rekordszámú, 107 500 migráns érkezett az Európai Unióba - közölte kedden a Frontex, az unió határvédelmi támogató ügynöksége.

A Frontex székhelyén kiadott tájékoztatás szerint a statisztikai nyilvántartás kezdete, 2008 óta egy hónap leforgása alatt még soha nem regisztráltak 100 ezernél több migránst. A júliusi adat több mint háromszorosa az előző év azonos havában mért menekültszámnak. Sorrendben ez volt immár a harmadik "rekorder" hónap - júniusban 70 ezer migránst regisztráltak. Ez év első felében így 340 ezer volt az Európai Unióba érkezett bevándorlók száma, szemben a 2014 első felében összesített 123 500-zal. Tavaly az egész év során összesen 280 ezren érkeztek, vagyis jóval kevesebben, mint 2015 első felében. A Frontex szerint különösen a Földközi-tenger keleti medencéjében, valamint a Nyugat-Balkánon növekedett a migránsok száma. Ez - olvasható a tájékoztatásban - "példátlan nyomás alá helyezte Görögország, Olaszország és Magyarország határellenőrzési hatóságait". Július folyamán az Égei-tengeren át, főként görög szigetek érintésével csaknem 50 ezren, Olaszországon át 20 ezren, a Nyugat-Balkán felől pedig a magyar hatóságok beszámolói szerint 34 800-an érkeztek - tűnik ki a Frontex tájékoztatásából. Az EU-ba illegálisan érkezők oroszlánrésze Szíriából és Afganisztánból jön, és legtöbbjük Törökország felől jut el Görögországba. "Ez olyan vészhelyzetet jelent Európa számára, amely valamennyi EU-tagállamtól azt igényli, hogy nyújtson támogatást a határokon tömeges migrációval küzdő országok nemzeti hatóságainak" - idézte a Frontex tájékoztatása

Fabrice Leggerit

, az ügynökség vezérigazgatóját. A Frontex - tette hozzá Leggeri - felszólította a tagállamokat, hogy nyújtsanak pótlólagos támogatást, küldjenek további felszerelést és embereket a görögországi és a magyarországi határvédelmi tevékenységhez.

107500 - ennyi migráns érkezett csak júliusban az EU területére. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=560575

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.