Egyház

Alsóvárosi búcsú – „Újra és újra oda kell menni az isteni szeretet forrásához” + FOTÓK

Alsóvárosi búcsú – „Újra és újra oda kell menni az isteni szeretet forrásához” + FOTÓK

2015. augusztus 2., vasárnap
Alsóvárosi búcsú – „Újra és újra oda kell menni az isteni szeretet forrásához” + FOTÓK
havas_boldogasszony_unnep47_gs

Ha egy családban van valaki, aki kinyitja a szívét Istennek, akkor a családban levő rossznak, fájdalomnak és gyűlöletnek a története megtörhet, és egy újfajta történet kezdődhet – fogalmazott Székely János segédpüspök Alsóvároson, a Havas Boldogasszony napi búcsún.

„Minden családnak az a küldetése, hogy Krisztushordozó legyen, Istenhordozó legyen, és örömet vigyen a világba. Ebbe a sok szeretetnélküli, Istennélküli világba elvigye a fényt” – fogalmazott

Székely János

, az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke a Havas Boldogasszony napi búcsún, mely keretében a családokért és a „szögedi nemzetért” tartottak szabadtéri szentmisét. A Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepén a segédpüspök hangsúlyozta, nem magától lesz egy család Krisztushordozó, ezért tennie kell a feleknek. Egy szimfóniához hasonlította a szép házasságot, melyben két dallam szól, de nem egymásba beleharsogva, hanem egymást erősítik. „Két ember magától menthetetlenül távolodik, azok a falak, amelyek közöttük a szerelem és a házasság kezdetén leomlottak, azok lassan menthetetlenül elkezdenek újra visszaépülni. Magától két ember menthetetlenül távolodik, csak az a házasság marad szép, ahol két ember tudja egymás kezét újra és újra megtalálni, az egység csodáját újrateremteni” – mondta Székely János hozzátéve, hogy ehhez érzékenységre van szükség a felek részéről, megbocsátásra, udvarlásra, kedvességre és új nászutakra is. Példaként egy ötgyermekes házaspárt említett, akik hetente egy estét a gyermekek nélkül kettesben töltenek, havonta egy napot, és évente nyaralni is elmennek gyermekeik nélkül. Székely János elmondta, nem a gyerekektől rabolták el a kettesben eltöltött időt, hiszen az ő boldogságuk rájuk is átsugárzik. Vagyis magától nem marad egy házasság szép, azért rengeteget kell tenni. „Az igazi szerelem mindig pazarol, ahol a szeretetet méricskélni kezdik, ott nagyon hamar elfogy” – hangsúlyozta. A férfi és a nő különleges küldetéséről is szólt, a férfinak feladata, hogy a szeretet motorját elindítsa, míg a nőnek érzékenyen és bölcsen újra és újra jeleznie kell, hogy mi az, aminek örül és mi az, ami fáj neki. „Nem magától marad ez a titokzatos körforgás élő, mind a két félnek bele kell tennie újra és újra a szívét. Pusztán emberi erőből nem is működik a házasságnak ez a titokzatos szeretetáradása, a két embernek újra és újra oda kell mennie az isteni szeretet forrásához” – mondta el az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke. Javasolta az egybegyűlteknek, tegyék fel a kérdést, hogy vajon van-e szentélye a családjaiknak, tudnak-e odalépni a szeretet forrásához.

havas_boldogasszony_unnep13_gs

A szentlecke kapcsán úgy fogalmazott, ahogy az első ember bűne által jött el a világba a rossz, a szenvedés, a gyűlölet, úgy a Szűzanya által egy új történelem kezdődik. „Ő ajtót nyit az Istennek, az ő igenje az a kapu, amelyen keresztül Isten testet tud tölteni, be tud lépni a világba. Az Szűzanya igenje megfordította a történelmünket, a bűn történelméből az üdvösség története lett” – hangsúlyozta. A családok esetében is ezt emelte ki, ha ugyanis egy családban van valaki, aki kinyitja a szívét Istennek, akkor a családban levő rossznak, fájdalomnak és gyűlöletnek a története megtörhet, és egy újfajta történet kezdődhet. Havas Boldogasszony ünnepe a 4. századra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, hogy építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, s ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged-Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma, szintén Havas Boldogasszony titulussal. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává vált.

Ha egy családban van valaki, aki kinyitja a szívét Istennek, akkor a családban levő rossznak, fájdalomnak és gyűlöletnek...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.