Kultúra

Algyőn néptánccal búcsúztatták a nyarat + FOTÓK

Algyőn néptánccal búcsúztatták a nyarat + FOTÓK

2015. augusztus 31., hétfő
Algyőn néptánccal búcsúztatták a nyarat + FOTÓK
nyari_kavalkad12kf

Bár a nyári kánikula nem eresztette augusztus utolsó napjait, Algyőn már elbúcsúztak a forró évszaktól. A "Miénk a tér" nyárbúcsúztató kavalkád szombaton néptánccal és népzenével vált meg az év legmelegebb hónapjaitól.

Először 2011-ben merült fel a Gyevi Art Kulturális Egyesület tagjaiban a nyárbúcsúztató gondolata, amikor Algyő Fő terén felállították a nagyközség négy testvértelepülésének nevével ellátott szökőkutat, Algyő ékességét. Az egyesület és az Algyői Faluház közös rendezvényének évről évre ez a díszes tér ad otthont, ahol a környező településekről érkező együttesek, valamint a díszvendég néptánccal és népzenével intenek búcsút a tovaszaladó nyárnak. A nyárbúcsúztató kavalkád díszvendége idén Tompáról érkezett a Kolo Tánccsoport személyében, az ő közreműködésükkel került sor este a rendezvényt is lezáró táncházra. A délutáni forgatagban többek között a tápai, dusnoki, földeáki, és hódmezővásárhelyi fellépők is képviseltették magukat, így műsor adott a Algyői Hagyományőrző Citerazenekar, az Algyői Zsibongó Tánccsoport, az Algyői Búzavirág Asszonykórus, a Ritmus Tánc- és Fitnesz Stúdió, a Szeged Linedance Klub, Király Imre és tanítványai, Koprivanacz Lilla, a Török József Hagyományőrző Együttes,a Bazsarózsa Nóta- és Népdalkör, a Szépkorúak Tánccsoportja, a Ficánkák, és a Szeri Népdalkör is. "A hőség ellenére nagyon jó hangulatban telt a több mint 180 fellépő közreműködésével megvalósuló nyárbúcsúztató kavalkád, szép számmal látogattak ki az algyőiek az immár több évre visszatekintő rendezvényünkre. A tompaiak, akik utolsóként táncoltak a főtéren, szintén nagyon jól érezték magukat. A fellépők közül többen is jelezték, jövőre szeretnének részt venni a rendezvényen. Meghívott fazekas vendégünk kerámiából készült szökőkutakkal lepte meg az együtteseket, ezeket vihették haza ajándékba a csoportok" - ecsetelte

Ménesi Lajosné

, az Algyõi Tollforgatók Körének szakmai vezetője. A programok között a gyerkőcök is megtalálták a számukra legérdekesebb elfoglaltságokat: a kézműves játszóházban a népi játékoktól kezdve a kézügyességet igénylő elfoglaltságokig mindent kipróbálhattak, volt gólyalábazás és kosaras forgó. Aki pedig a néptánc és zene mellett a kézműves termékek iránti szenvedélyének is szívesen hódolt, az Alkotók Köre tagjai kiállításából szemezgetett. "A Szőke Tisza Nyugdíjas Klub szendvicsekkel kedveskedett a helyi csoportoknak és vendégeinknek, amiből még az érdeklődőknek is jutott" - tette hozzá mosolyogva a szervező. A kavalkád kuriózummal zárult: idén először tűzijáték búcsúztatta a szombati rendezvényt, amire évek óta nem volt példa Algyőn.

Övék a tér. Tánccal és zenével vettek búcsút az év legforróbb évszakjától Algyőn. Részletek: http://szegedma.hu/?p=564124

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.