A Páneurópai Piknik helyszínén tartottak megemlékezést Sopronban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

panerupai_piknik_megemlekezes_mti

Az 1989 augusztus 19-én békedemonstrációnak induló Páneurópai Piknikre és az azt követő hirtelen határnyitásra, a keletnémet állampolgárok áttörésre emlékeztek szerdán a magyar-osztrák határon, Sopron közelében, a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

Fodor Tamás, Sopron Fidesz-KDNP-s polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az azonnal nyilvánvaló volt, hogy a 26 évvel ezelőtti események történelmi jelentőséggel bírnak, az akkor készült felvételek már másnapra bejárták a világsajtót.

Hatásukban még nagyobbak voltak, hiszen hozzájárultak nemcsak a vasfüggöny végleges lebontásához, de Németország újraegyesítéséhez és Európa egységének megteremtéséhez is – jelentette ki

Hangsúlyozta: azzal, hogy a Páneurópai Emlékpark idén Brüsszelben Európai Örökség-díjat kapott, megerősítették a város szándékát, hogy az emlékhelyet tovább fejlesszék, bemutathatóvá tegyék a nagyközönség, az oda látogató hazai és külföldi turistáknak.

Frank Spengeler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője az évfordulós ünnepségen arról szólt, hogy a több mint 600 keletnémet állampolgár átengedése, az első lépése volt annak a békés forradalomnak, amely a berlini fal lerombolásához és később a német újraegyesítéshez vezetett, ezért pedig szavai szerint örök hála és köszönet illeti a magyarokat, azokat a bátor embereket akik azt cselekedték, ami helyes volt.

Katharina Landgraf, a német parlament CDU-képviselője levélben köszöntötte az emlékezőket. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy 70 éve béke van Európában, ám ez a béke törékeny, éppen ezért mindent meg kell tenni fenntartása, megőrzése érdekében. A béke záloga Európa egységének fenntartása és megerősítése – tette hozzá.

A megemlékezés résztvevői elhelyezték virágaikat és koszorúikat a parkban álló kopjafánál, majd a korábbi évek hagyományait követve emlékfát ültettek.

Az ünnepi programsorozat ezt követően a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban folytatódott, ahol a Soproni Balett a Végtelen Európa című táncművet adta elő.

Előző sztori

Toroczkai László hazugsággal vádolja a rendőrséget

Következő sztori

Csaknem ezerötszáz határsértőt és számos embercsempészt tartóztattak fel Csongrád megyében szerdán + VIDEÓ