A GYODA nem akadály – simán átbújnak a NATO-drót alatt Röszkénél a migránsok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

migransok_roszke06_gs

Egyre bátrabbak a Szerbia felől érkező migránsok, azt tapasztaltuk, hogy már fényes nappal is átbújnak a drótakadály alatt Röszke térségében. A rendőrség napi jelentéseiből is kiderül, hogy Csongrád megyében már nem Ásotthalomnál és Mórahalomnál, hanem Röszkénél lépik át legtöbben illegálisan a zöldhatárt.

Gyorsan át lehet bújni a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA) alatt, hétfőn délelőtt Röszkénél egy 6-8 fős csoport hálózsákokat és plédeket használva megemelték a NATO-drótot, simán átkúsztak alatta, és percek alatt eltűntek a kukoricaföldön. A migráns csoporttal lévő gyermeket pedig a felnőttek átadták a kerítés fölött Szerbiából Magyarországra.

A szerb oldalon a határszakasz egy részénél erdős terület is van, hétfőn délelőtt ott jártunkkor azt tapasztaltuk, hogy nagy a mozgás a bokrok és a fák között, vélhetően több tucatnyian lapulnak ott, várva a megfelelő alkalomra, hogy átbújhassanak a GYODA alatt, amihez egyébként kitaposott ösvény is vezet. A drótakadály mellett rendőrautó járőrözik, a migránsok kifigyelik, hogy mennyi idő alatt fordul a jármű, és kihasználva a pár perces nyugalmat, átmásznak a GYODA alatt.

Azt is láttuk a helyszínen, hogy a GYODA-t megpróbálták felgyújtani, amit egyébként egyes részeken mindössze pár száz méterre húztak fel a tanyáktól.

A Röszkéről az államhatár felé kivezető útnál egy gyűjtőpontot is létesítettek, a rendőrök az elfogott migránsokat onnan szállítják tovább buszokkal.

Ahogy a HírTV is beszámolt róla, Röszke irányába terelte a menekültáradatot az elkészült kerítés, vasárnap például a határ menti település térségében 71 bangladesi, 15 afgán és 6 szír állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt a rendőrség tájékoztatása szerint.

Vasárnap egyébként Mórahalmon a kerítésépítés jelenlegi helyzetéről tájékozódott Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter, s azt mondták, hogy az építés a korábban meghatározott határidőknek megfelelően történik, a magyar államhatár augusztus 31-ig műszaki rendszerrel történő lezárását semmi nem hátráltatja.

A nem sajtónyilvános munkaértekezleten Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere azt mondta, hogy tapasztalják a már megépült műszaki rendszer terelő hatását, továbbá az illegális bevándorlók agresszivitásának, passzív ellenállásának növekedését.

Arról, hogy változik a migrációs útvonal, és egyre inkább Röszke és Szeged térségébe terelődik a tömeg, Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője is beszámolt portálunknak, illetve Tóth Péter, a Jobbik helyi szervezetének az elnöke is erről nyilatkozott. Mindkét szegedi politikus bírálta Botka László szocialista polgármestert is, amiért hetek óta meg sem szólal, nem ad választ a Szegedet érintő migrációs kihívásokra.

no images were found

Csongrád megyében már nem Ásotthalomnál és Mórahalomnál, hanem Röszkénél lépik át legtöbben illegálisan a zöldhatárt.Részletek és fotók: http://szegedma.hu/?p=561866

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 24.

Előző sztori

Olimpiai hangulattal várják a SZIN résztvevőit a civilek

Következő sztori

Kezdődik a SZIN! + FOTÓK