Illegális bevándorlás – Mikola: szükséges együttműködni az ENSZ szervezeteivel

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországnak szüksége van az együttműködésre az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR), élvezzük a segítségüket a jelenlegi, népvándorlással, illetve menekültekkel kapcsolatos krízishelyzetben – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Mikola Istvánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a kormány döntése értelmében területében és létszámában is bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (United Nations High Commissioner for Refugees) budapesti szolgáltatóközpontja.

Az államtitkár elmondta: az intézmény amellett, hogy logisztikai központ, a menekültkérdés hosszú távú, globális szabályozásával foglalkozik, szabályokat és irányelveket állít fel a menekültek fogadására. Továbbá oktatási központ is: felkészíti a “modern kori vándorlással” szembesülő közösségeket arra, hogyan kell kezelni a menekültekkel kapcsolatos helyzeteket. Ugyanakkor a mostani egy szokatlan helyzet, amelyre még a főbiztosság sincs felkészülve – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: amellett, hogy vannak vitáik, nagyon jól dolgoznak együtt, nagyon figyelnek a főbiztosságra, és élvezik a segítségüket “ebben a krízishelyzetben”.

Az államtitkár kitért arra, hogy a menekültügyi főbiztossággal együtt három jelentős ENSZ-szervezet működik Magyarországon: nemrég megállapodás született az UNICEF logisztikai szolgáltatóközpontjának Magyarországra telepítéséről, és már évek óta a fővárosban működik az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala.

Hangsúlyozta: “szükségünk van arra a munícióra, együttműködésre, amivel a világ újkori kihívásait kezelni tudjuk”. Hozzátette, ezért mindent megtesznek, hogy ezek az adományokból fenntartott szervezetek “jól érezzék magukat” Magyarországon, hozzájárulnak a működésükhöz. Ez nem igényel “kimagaslóan nagy” hozzájárulást Magyarország részéről, ugyanakkor az előnyeit tekintve nagyon jó befektetés – mondta Mikola István.

Előző sztori

Az oltások fontosságára figyelmeztetett az ÁNTSZ

Következő sztori

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának komplex akadálymentesítése