Közélet

Hende: minden erőre, tudásra, jóakaratra szükség van a békéhez

Hende: minden erőre, tudásra, jóakaratra szükség van a békéhez

2015. július 11., szombat
Hende: minden erőre, tudásra, jóakaratra szükség van a békéhez

A honvédelmi miniszter szerint most minden erőnkre, tudásunkra, jóakaratunkra szükség van ahhoz, hogy megőrizzük a békét. Hende Csaba szombaton a szentendrei Fő téren tartott ünnepélyes altisztavatáson azt mondta, hogy "nagyon nehéz évek állnak előttünk".

A miniszter utalt arra, hogy a válság és a háború Ukrajnában ismét a nagyhatalmi erőpolitika napjait idézi. Szólt arról is, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nemzedékek életét teszi tönkre Irakban, Szíriában, és a háború hatalmas menekülthullámot indított el a "megtelt" Európa és Magyarország felé. Mindez arra mutat rá, hogy hatalmas biztonsági kihívások hirtelen és váratlanul is keletkezhetnek, akárcsak az ipari vagy a természeti katasztrófák - fogalmazott. A 2011-ben létrejött Magyar Honvédség Altiszti Akadémiát (MH AA) és a megújult altisztképzési rendszert méltatva szólt arról is, hogy Magyarország az idén harmadik alkalommal rendezte meg - a NATO-országok képzési rendszerében is egyedülálló módon – az összhaderőnemi vezető altiszti tanfolyamot, amely az altisztképzés legmagasabb szintje, s az altiszti kar építéséért tett erőfeszítésekre a NATO is felfigyelt. A miniszter utalt a július elsejével életbe lépett új katonai életpályamodellre is, amelynek legfontosabb eleme az illetményemelés: átlagosan 30 százalékot jelent első lépésben - a honvédaltisztek esetében ugyanakkor ez 38 százalék -, s ezt további 20 százalék követi majd. Kiemelte: az altisztek a jelenlegi illetményhez képest mintegy 60 százalékkal kapnak majd többet az átalakítás befejeztével.

Hende Csaba

megjegyezte azt is, hogy az életpálya része az új lakhatás-támogatási rendszer és az a biztosítási rendszer, amelynek kiépítése a következő évek fontos feladata.

Benkő Tibor

vezérezredes, vezérkari főnök az altiszti hitvallás szövegére utalva beszédében úgy fogalmazott: az erős akarat minden akadályt legyőz, erős akarat csak erős hitből fakad, s a haza szolgálatát, hivatásukat csak erős hittel és erős akarattal lehet elvégezni. Az iskolarendszerű és a tanfolyamrendszerű képzésen összesen 123-an végeztek, négy kiválóan végzett hallgató neve került fel az MH Altiszti Akadémia emlékfalára. Hende Csaba az M1 aktuális csatornának nyilatkozva felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt tértek vissza a tiszthelyettes elnevezésről az altisztre. Ez a honvédelmi tárcavezető szerint azért is fontos, mert az altisztek nem helyettesítik a tiszteket, hanem teljesen más, sajátos, egyedi feladatokat látnak el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.