Közélet

Fazekas Sándor: a közepesnél jobb minőségű búzatermés várható idén

Fazekas Sándor: a közepesnél jobb minőségű búzatermés várható idén

2015. július 11., szombat
Fazekas Sándor: a közepesnél jobb minőségű búzatermés várható idén
buza_mezogazdasag

Az idén a közepesnél jobb minőségű búzatermés várható az előzetes becslések alapján, a mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza húsz százalékát már betakarították - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Karcagi Kutatóintézeténél tett látogatásán.

Fazekas Sándor

az intézethez tartozó földterületen tartott határszemle során arról beszélt: a 200 ezer hektáron vetett őszi árpát már learatták, 1 millió tonnát sikerült betakarítani, 5 tonna a termésátlag. A mintegy 1 millió hektáron vetett őszi búzának eddig 20 százalékát aratták le, a közepesnél jobb minőségű búzatermés várható, az előrejelzések szerint az elmúlt évhez hasonlóan 5 millió tonna körüli össztermés várható - tette hozzá. A miniszter elmondta: ezzel az ország 1,2-1,3 millió tonnás kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított és exportra is jut. Fazekas Sándor szerint érdemes tárolni a terményt, hogy a kedvező piaci árakat kihasználva tudják értékesíteni a gazdák, az ehhez szükséges raktárkapacitás rendelkezésre áll az országban. A miniszter kiemelte: a karcagi kutatóintézet területén nemesített magyar búzafajtákat aratnak, amelyek a szombati határszemle tapasztalatai alapján kiválóan alkalmazkodnak az Alföld, ezen belül is a Nagykunság időjárási és talajviszonyaihoz, így elérik, sőt képesek akár meghaladni is a hektáronkénti 7 tonnás termésmennyiséget. Fazekas Sándor nyilatkozott az M1 aktuális csatornának is, közölve, hogy az aratás fennakadás nélkül, folyamatosan zajlik. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar vetőmagtermelés mindig is kiemelkedő volt.

Czimbalmos Róbert

, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Karcagi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese a miniszteri látogatás során elmondta: az intézet területén vetett búza esetén 7, az árpánál 8, míg a repcénél 3 tonna hektáronkénti terménymennyiségre számítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.