Közélet

Orbán: a Szerbia felől érkezők nem politikai menekültek, hanem megélhetési bevándorlók

Orbán: a Szerbia felől érkezők nem politikai menekültek, hanem megélhetési bevándorlók

2015. június 5., péntek
Orbán: a Szerbia felől érkezők nem politikai menekültek, hanem megélhetési bevándorlók
Orbán Viktor

Orbán Viktor szerint nem politikai menekültek, hanem megélhetési bevándorlók azok, akik Szerbián keresztül érkeznek Magyarországra.

A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjúban kifejtette: akik Görögországnál léptek be az Európai Unióba, akik Szerbián keresztül érkeznek Magyarországra, már nem politikai menekültek, mert nem olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülni. Nekik meg kell érteniük: azt a döntést, hogy Magyarország kit enged be közülük, "nekünk, magyaroknak kell meghozni" - jelentette ki a miniszterelnök. A kormányfő kifejtette: érthető, hogy valaki elmenekül a saját országából, ha veszélyben érzi magát. De a Magyarországra érkező menekültek, akárhonnan is jönnek, először Görögországba mennek, ahol nincsenek már életveszélyben. Onnan továbbmennek Macedóniába, ahol nyugalom van, majd Szerbiába. Ezekben az országokban nincs politikai üldözés. Olyan országokból jönnek Magyarországra, ahol nem minősülnek menekültnek, ahonnan nem kell elmenekülni - hangsúlyozta. Aki Magyarországra érkezik, már mind megélhetési bevándorló - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy akkor az előbb említett országoknak maguknak kell-e megoldani a problémát, kijelentette: mindenkinek a saját határait kell megvédeni. A Magyarországra érkező gazdasági bevándorlók dolgát is Magyarországnak kell megoldani - emelte ki. "Értem azt a szirénhangot, hogy azzal csábítanak bennünket, mondjunk le arról, hogy a gazdasági bevándorlók kezelésének kérdését nemzeti hatáskörben oldjuk meg, adjuk át ezt Brüsszelnek és akkor majd ők egy kvóta keretében elvisznek innen menekülteket, de ebben nem hiszek. Ez egy olcsó csábítás" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a végén úgyis itt marad mindenki, "magunkra fogunk maradni a gondjainkkal". Szerinte ezért az a jó, ha az uniós határországok - Magyarország is - saját erőből, saját jogalkotással, saját közigazgatással oldják meg a problémát. "Mi meg is tudnánk oldani" - jelentette ki

Orbán Viktor

. Úgy fogalmazott: "ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna". "Csak azért nem tudjuk hazaküldeni őket, és csak azért kell beengednünk őket, mert az uniós szabályok erre kényszerítenek bennünket" - mondta. Szerinte ezért vissza kell venni uniósból tagállami hatáskörbe a kérdést vagy meg kell változtatni az európai uniós szabályokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában bevándorlásügyben több olyan vélemény is megfogalmazódott, amely határozottabb, mint a magyar. Példaként említette a holland miniszterelnök nyilatkozatát, valamint a brit belügyminiszter-asszonyt, akiről úgy fogalmazott, "férfiasabb, mint én ebben az ügyben". "Több kórus hallatszik egyszerre Európában, és bizony a mi álláspontunknak is nagyon komoly, erős hívei vannak" - jelezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.