Közélet

Nógrádi Zoltán: A kerítés javítja a biztonságérzetünket a Homokhátságon

Nógrádi Zoltán: A kerítés javítja a biztonságérzetünket a Homokhátságon

2015. június 18., csütörtök
Nógrádi Zoltán: A kerítés javítja a biztonságérzetünket a Homokhátságon
homokhatsag_vizgazdalkodas04_gs

Az illegális migráció nemcsak Szeged belterületén, hanem a Homokhátságon is hosszú ideje problémát jelent. A mórahalmi polgármester örül a kormány tegnapi döntésének.

Tegnap

megírtuk

, a kormány utasította a belügyminisztert, hogy készítse elő a magyar-szerb határ lezárását egy négy méter magas kerítéssel.

Korábban beszámoltunk

arról is, a tél folyamán súlyos problémákat okozott a Homokhátság térségében a nagyszámú illegális migráns. „Mindennek örülünk, ami a biztonságérzetünket erősíti, biztonságunkat javítja” – mondta el lapunknak

Nógrádi Zoltán,

Mórahalom polgármestere. Megjegyezte, a tél után lecsendesedő migrációs hullám újból erősödni kezdett, naponta több száz fő migráns lép át illegálisan a határon. Míg korábban koszovóiak jöttek, az utóbbi időszakban érkezők, főleg Szíria, Líbia, Afganisztán és más távoli országok polgárai, akik gyakran azt sem tudják, hogy Európa melyik szegletében vannak. Az utóbbi időszakban ugyan kevésbé volt veszélyes a helyzet, mint a télen, mikor fáztak, éhesek voltak, de ez csupán a nyári időjárásnak köszönhető. Azonban továbbra is megjelennek a közterületeken, intézmények környékén, rengeteg a hulladék, eldobott tárgy, amelyekről nem tudni, hogy jelentenek-e közegészségügyi problémát. A gazdálkodók életét megkeserítik, mivel nem törődnek azzal, hogy tanyán, udvaron, fólián, veteményesen gázolnak-e keresztül. Gyakran jönnek várandós kismamákkal, kisgyermekekkel, idősekkel, elesettekkel, mint télen. Tartanak attól, hogy a migránsok számának emelkedésével a tavalyihoz hasonlóan újból tarthatatlan lesz a helyzet.

terkep

„A szögesdrót látszólag drasztikus megoldás, de ha továbbra is kontrollálatlanul zajlik e folyamat, akkor ez nemcsak nekünk, az Európai Unió határain élőknek jelent komoly feszültséget, hanem országunk és az unió belső területein lakóknak is” – fejezte ki véleményét Nógrádi Zoltán a felépítendő kerítésről. Mind a figyelemfelkeltés, mind a hatékonyság szempontjából jónak tartja e választ, mert így a határ betöltheti valódi, elválasztó funkcióját. „Már az jelzésértékű, ha elindul az építkezés, nemcsak az európai döntéshozók, hanem a küldő országok számára is. Érezhető lesz az, hogy nem lehet átjutni a határon akadálytalanul, más útvonalat kell keresni, vagy el sem érdemes indulni.” Nógrádi szerint eddig Európa azt üzente, hogy tárt kapuk várnak mindenkit, akadálytalanul beléphetnek az unió területére azok, akik megfelelően nagy tömegben érkeznek. Úgy gondolja, nincs az a menekülttábor, sátortábor, hangár, rendőrmennyiség, amely képes felfogni egy 175 kilométeres határon beáramló menekültmennyiséget. „Valamit tenni kellett, s mi örülünk, hogy felvállalta e döntés ódiumát a magyar kormány” – zárta szavait a homokhátsági polgármester.

A mórahalmi polgármester örül a kormány tegnapi döntésének a szerb határra tervezett kerítésről.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.