Sport

Kézilabda - SZKKSE: ezt a szezont semmiképpen sem szabad elfelejteni

Kézilabda - SZKKSE: ezt a szezont semmiképpen sem szabad elfelejteni

2015. június 17., szerda
Kézilabda - SZKKSE: ezt a szezont semmiképpen sem szabad elfelejteni
szkkse_vac_mj-32

A szezon előtti felfokozott várakozásokat követően rémálomszerűen alakult a Szeged KKSE bajnoki menetelése újoncként a női kézilabda NB I-ben. A sok szempontból tanulságos, kieséssel végződött pontvadászatot követően a klubvezetést kértük fel egy rövid helyzetértékelésre.

A szegedi együttes az alapszakasz 22 fordulója alatt 21 vereséget szenvedett, a kivételt az

MTK Budapest ellen

hazai pályán elért döntetlen jelentette, habár hétgólos vezetés után az az iksz is inkább csalódásként volt értékelhető. A 9-12. helyekért zajló rájátszásban végül további hat fiaskót volt kénytelen elkönyvelni a gárda, amelytől idény közben többen is távoztak különböző okok miatt. Bár az érkezők oldalán is szerepelt egy-két név,

Marosán György

vezetőedző az utolsó mérkőzéseken már meglehetősen szűk kerettel tudott csak dolgozni, tanítványai pedig összességében nem tudták felvenni a versenyt az élvonalbeli riválisokkal szemben. Végül alig egy évvel azok után, hogy a klub

bajnoki címet ünnepelt

az NB I/B Keleti csoport küzdelmeinek végén, immár friss kiesőként kell újjáépülnie.

porubszki_janos03kf

„Az elmúlt egy év nem feltétlenül a teljesítményről, magáról a sportról szólt, hanem arról, hogy az előző években felhalmozódott, elsősorban anyagi nehézségeket kellett tisztázni, rendbe tenni” – mutatott rá a problémák gyökerére

Porubszky János

, az SZKKSE-hez 2014 őszén érkezett ügyvezető. „Legyünk őszinték: teljesen más költségvetéssel dolgoznak a nagycsapatok az NB I-ben, mint egy feljutó kiscsapat. Borzasztóan nagyok a különbségek, amire bizony előre fel kell készülni. Ez a klub viszont erre nem volt felkészülve. Az, hogy a csapat a pályán kiharcolta a feljutást, illetve szeretett volna az élvonalban szerepelni, csak az érem egyik oldala. A másik viszont, hogy mindeközben elengedhetetlen lett volna a megfelelő anyagi biztonság. Valódi elvárásokat ugyanis csak annak meglétét követően lehet megfogalmazni” – tette hozzá. Ahogy ez általában hasonló esetekben, más sportágaknál, egyesületeknél is elő szokott fordulni, a vereségek számának növekedésével arányosan a csapat menetelését figyelemmel követők közül egyre többen éltek kritikával a csapat trénerével, Marosán Györggyel szemben, sőt akadtak, akik az edzőváltás szükségessége mellett foglaltak állást. „Egy edzőnek nem az a dolga, hogy támogatókat, szponzorokat keressen, márpedig az elsődleges szempont, hogy a már említett anyagi biztonság meglegyen. Ha ez már stimmel, csak akkor tudunk finomítani, illetve megnézni azt, hogy melyek azok a területek, ahol lehet esetleg fejleszteni.

Gyuri és a játékosok helyzete sem egyszerű, amikor nem érzik azt, hogy egy biztos vezetés, egy biztos klub áll mögöttük.

Az elmúlt néhány évben valamilyen szinten rendre jelentkezett ez a probléma, de azon dolgozunk, hogy a csapat tagjai a jövő évben már biztonságban érezzék magukat, ami véleményem szerint a pályán is meg fog mutatkozni” – fejtette ki a téma kapcsán az ügyvezető. Kitért rá, a csapat természetesen a következő szezonnak is Marosán Györggyel a kispadon vág neki, – a korábban az élvonalban maradásról felreppent hírekkel ellentétben – immár az NB I/B-ben. A játékosmozgásra vonatkozóan elmondta, bár neveket egyelőre nem szeretne említeni, a keret 80-90 százalékban már összeállt, az együttes célja pedig a másodosztály élmezőnyének elérése lesz a 2015/2016-os bajnokságban.

porubszki_janos02kf

„Szeretnénk persze visszajutni az NB I-be, de csak sokkal stabilabb háttérrel, hogy a szereplésünk végre tényleg a kézilabdáról szólhasson. Emellett nagyobb figyelmet szeretnénk szentelni a jövőben az utánpótlásnak” – fogalmazott Porubszky János. Ez utóbbi gondolattal kapcsolatban

Csapó Tamás

technikai vezető is egyetértésének hangot. Meglátása szerint az egyik legfőbb probléma éppen az volt szakmai szempontból az SZKKSE-nél, hogy a felnőtt csapat és az utánpótlás között nem alakult ki megfelelő együttműködés. A jövőben ezen mindenképpen szeretnének változtatni annak érdekében, hogy a fiatalok fokozatos, szisztematikus beépítése a felnőtt együttesbe zökkenőmentesen valósuljon meg. A képzési rendszert az egyes posztok esetében specializáltabb foglalkozásokkal kívánják bővíteni, továbbá kiemelt feladat a klubnál, hogy növelni tudják az utánpótlásban pallérozódó fiatalok létszámát. „Szeretnénk megerősíteni az utánpótlást, hogy a jövőben ne legyenek olyan problémáink, hogy kétévenként új játékosok után kelljen nézni a távozók miatt. Szeretnénk egy kötődést adni a szegedi fiataloknak, illetve azoknak a fiataloknak, akik ideérkezve itt képzelik el a további sportpályafutásukat. Fontos, hogy a sport mellett a tanulásról is szóljon a lányok életében ez az időszak. Ötlet szintjén az is felmerült, hogy akár alapítanánk egy ösztöndíjat azoknak a gyerekeknek, akik egy bizonyos tanulmányi eredményt elérnek, egyben a pályán is kiemelkedően teljesítenek” – árulta el a szakember, hozzátéve, mennyire fontos, hogy a szülők is érezzék, a gyerekek azért játszanak a klubnál, mert az egyesület egy idő után ténylegesen szeretne rájuk támaszkodni.

porubszki_janos04kf

A felnőttek kapcsán kifejtette, nem könnyű játékosokat csábítani egy olyan csapathoz, amely frissen esett ki az NB I-ből. „Még a fiatal játékosok is inkább az élvonalban szeretnének szerepelni, holott Magyarországon az NB I/B elég erős volt az elmúlt években, a következőkben pedig még erősebb lesz. Nem titok, hogy a sportági szövetség szeretné megemelni az NB I-es létszámot, pontosan azért, mert a második vonalban is körvonalazódik már azon klubok köre, amelyek elég stabilak, és szeretnének feljebb lépni” – hívta fel a figyelmet egy, az SZKKSE jövőbeli sorsát is adott esetben pozitívan befolyásoló lehetőségre a technikai vezető. „Az elmúlt szezont pedig semmiképpen sem szabad elfelejteni! Tanulni kell a hibáinkból, azokból a mögöttünk hagyott dolgokból, amelyek nem sikerültek.

Nem csak a szépre kell mindig emlékezni, hanem a rosszra is, mert abból többet lehet tanulni.

A most lezárult idényt egy jelnek, egy próbának kell tekinteni, úgy a klubvezetés számára, ahogy a játékosoknak, vagy a szakmai stábnak egyaránt. Észre kell venni belőle, hogy milyen hibákba estek bele a régiek, miket kell a későbbiekben lehetőség szerint elkerülnünk” – zárta gondolatait Csapó Tamás.

Ezt a szezont nem szabad elfelejteni - stabilabb háttérrel térne vissza az NB I-be az SZKKSE: http://szegedma.hu/?p=546536

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.