Írjon nekünk

Közélet

Lippai nem mondta, hogy viszontlátásra – 24 éve vonultak ki a szovjet csapatok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kozeleti_kavehaz01kf

Csütörtök este mutatták be a Közéleti Kávéház rendezvényeként Szabó István Kivonulás az öthalmi laktanyából című munkájának második részét. A SZEGEDma is ott volt a vetítésen.

Szabó István operatőr archív felvételeiben megelevenedett a múlt, 24 éve vonultak ki az utolsó szovjet csapatok Szegedről, majd az egész országból. Ványai Éva volt MDF-es alpolgármester bevezetőjében elmondta, a mintegy kétezer öthalmi laktanyában állomásozó katona nagy része a felvételek készítésekor, 1989 februárjában már eltávozott, a kazettán már csak az utolsó két-háromszáz főt láthatjuk. A búcsúzók élén Silov altábornagy állt, a Dél Hadseregcsoport parancsnoka, aki 1991. június 19-én utolsó szovjet katonaként hagyta el hazánkat. Az elválás barátságos volt. Voltak, akik sajnálattal búcsúztattak, de a többség örült annak, hogy végre hazatérnek az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet katonák.

A 35 perces dokumentumfilmben megelevenedtek e pillanatok mozgóképként is. Az egyik oldalon anakronisztikusnak tűnő „Isten veled, Szovjet Hadsereg” tábla az állomáson és vörös, valamint nemzetiszínű zászlót lengető MSZMP-szavazó nyugdíjasok, akik könnyezve nézik az ünnepséget. A másikon Lippai Pálnak, a Fidesz első szegedi polgármesterének kemény szavai. “Ez a nap bizonyosan fontos lesz a város számára” – jósolja. Előbb magyarul, majd oroszul hangoznak el 1956 napjaira emlékeztető dátumok, majd Maléter és Kirov nevei. Az egyszerű katonák csak végrehajtói a politikai döntéseknek, a felelősség nem a katonákat terheli. 34 év legnagyobb tanulsága, nem lehet erőszakkal fenntartani egy világbirodalmat. Kívánja, hogy Magyarország és a Szovjetunió jó kapcsolatokban éljen az idők végezetéig. Lippai, Silov altábornaggyal ellentétben, egyszer sem mondta azt, hogy daszvidánya (viszontlátásra).

Katonazenekar, szovjet, majd magyar himnusz, díszlépések, kazah, kirgiz, ukrán és megannyi Szovjetunióban élő nép soraiból származó katonák búcsúznak a MÁV-kocsik ablakából. Kezükben a munkáspártiak által adott vörös szegfűvel integetnek. Ők is, a hazai kommunisták tudják, hogy egy korszak zárult le Szeged életében.

Géczi József Alajos, az egykori MSZMP reformkör tagja felelevenítette, hogy 1991 augusztusában már az MSZP tagjaként “bal-jobboldaliként” egy osztrák kommunista szakszervezeti üdülőben szállásolták el. Ekkor zajlott le a Gorbacsov elleni puccskísérlet. A szintén ugyanott nyaraló magyar kommunisták azt mondták, hogy lám, milyen hiba volt, hogy nem hallgatott rájuk Grósz, bele kellett volna lövetni a tömegbe. A puccskísérlet összeomlott, nem lett sem a Szovjetunióban, sem nálunk visszarendeződés. Pár hónappal később már Szovjetunió sem.

Az öthalmi laktanya helyén, ahol egykor szovjet katonák állomásoztak, ma a jövő értelmisége készül a vizsgáira, nemsokára pedig az ELI lézerközpont kutatói kezdik meg a munkájukat. Ami a romokban lévő épületek és a szennyezett talaj okán közel akkora csoda, mint amekkora lehetetlenségnek tűnt 25 éve az oroszok kivonulása.

34 év legnagyobb tanulsága, nem lehet erőszakkal fenntartani egy világbirodalmat – bemutatták Szabó István filmjének má…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 14.

Kommentek

Közélet

Egy halott, két súlyos sérült – ilyen volt a szimuláció a Rakparton

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Sokkoló látvánnyal szeretnék felhívni a figyelmet a tragédiákra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Mentegeti az afgán szexuális bűnözőt a vásárhelyi polgármester

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Álhírnek nevezte az erőszakot.

Tovább olvasom

Közélet

Botka: két jogos panasza van a szegedieknek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Útfejlesztések, zöldkommandó – ezekről szólt a mai közgyűlés.

Tovább olvasom

Aktuál