Írjon nekünk

Közélet

Lippai nem mondta, hogy viszontlátásra – 24 éve vonultak ki a szovjet csapatok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kozeleti_kavehaz01kf

Csütörtök este mutatták be a Közéleti Kávéház rendezvényeként Szabó István Kivonulás az öthalmi laktanyából című munkájának második részét. A SZEGEDma is ott volt a vetítésen.

Szabó István operatőr archív felvételeiben megelevenedett a múlt, 24 éve vonultak ki az utolsó szovjet csapatok Szegedről, majd az egész országból. Ványai Éva volt MDF-es alpolgármester bevezetőjében elmondta, a mintegy kétezer öthalmi laktanyában állomásozó katona nagy része a felvételek készítésekor, 1989 februárjában már eltávozott, a kazettán már csak az utolsó két-háromszáz főt láthatjuk. A búcsúzók élén Silov altábornagy állt, a Dél Hadseregcsoport parancsnoka, aki 1991. június 19-én utolsó szovjet katonaként hagyta el hazánkat. Az elválás barátságos volt. Voltak, akik sajnálattal búcsúztattak, de a többség örült annak, hogy végre hazatérnek az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet katonák.

A 35 perces dokumentumfilmben megelevenedtek e pillanatok mozgóképként is. Az egyik oldalon anakronisztikusnak tűnő „Isten veled, Szovjet Hadsereg” tábla az állomáson és vörös, valamint nemzetiszínű zászlót lengető MSZMP-szavazó nyugdíjasok, akik könnyezve nézik az ünnepséget. A másikon Lippai Pálnak, a Fidesz első szegedi polgármesterének kemény szavai. “Ez a nap bizonyosan fontos lesz a város számára” – jósolja. Előbb magyarul, majd oroszul hangoznak el 1956 napjaira emlékeztető dátumok, majd Maléter és Kirov nevei. Az egyszerű katonák csak végrehajtói a politikai döntéseknek, a felelősség nem a katonákat terheli. 34 év legnagyobb tanulsága, nem lehet erőszakkal fenntartani egy világbirodalmat. Kívánja, hogy Magyarország és a Szovjetunió jó kapcsolatokban éljen az idők végezetéig. Lippai, Silov altábornaggyal ellentétben, egyszer sem mondta azt, hogy daszvidánya (viszontlátásra).

Katonazenekar, szovjet, majd magyar himnusz, díszlépések, kazah, kirgiz, ukrán és megannyi Szovjetunióban élő nép soraiból származó katonák búcsúznak a MÁV-kocsik ablakából. Kezükben a munkáspártiak által adott vörös szegfűvel integetnek. Ők is, a hazai kommunisták tudják, hogy egy korszak zárult le Szeged életében.

Géczi József Alajos, az egykori MSZMP reformkör tagja felelevenítette, hogy 1991 augusztusában már az MSZP tagjaként “bal-jobboldaliként” egy osztrák kommunista szakszervezeti üdülőben szállásolták el. Ekkor zajlott le a Gorbacsov elleni puccskísérlet. A szintén ugyanott nyaraló magyar kommunisták azt mondták, hogy lám, milyen hiba volt, hogy nem hallgatott rájuk Grósz, bele kellett volna lövetni a tömegbe. A puccskísérlet összeomlott, nem lett sem a Szovjetunióban, sem nálunk visszarendeződés. Pár hónappal később már Szovjetunió sem.

Az öthalmi laktanya helyén, ahol egykor szovjet katonák állomásoztak, ma a jövő értelmisége készül a vizsgáira, nemsokára pedig az ELI lézerközpont kutatói kezdik meg a munkájukat. Ami a romokban lévő épületek és a szennyezett talaj okán közel akkora csoda, mint amekkora lehetetlenségnek tűnt 25 éve az oroszok kivonulása.

34 év legnagyobb tanulsága, nem lehet erőszakkal fenntartani egy világbirodalmat – bemutatták Szabó István filmjének má…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 14.

Kommentek

Hírzóna

Jó reggelt Szeged! – Fehérbe borult Szeged a hétvégén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megérkezett az első hó szombat reggelre, ami sok balesetet is eredményezett. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Félezer szegedi kisdiák készített ajándékokat rászorulóknak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szegedi Dózsa György Általános Iskola adventi kapunyitásán 450 gyermek töltött el vidám pillanatokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sok kicsinek szerzett boldogságot a vásárhelyi gyermekkarácsony

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hatszáz, 3 és 10 év közötti rászoruló lurkót ajándékozták meg.

Tovább olvasom

Aktuál