Bulvár

A prágai vendéglők mintegy 40 százalékában még szabad dohányozni

A prágai vendéglők mintegy 40 százalékában még szabad dohányozni

2015. június 11., csütörtök
A prágai vendéglők mintegy 40 százalékában még szabad dohányozni

Csehország két legnagyobb városában - Prágában és Brünnben - jelenleg még a vendéglátóipari egységek mintegy 40 százalékában szabad dohányozni - derült ki abból a kimutatásból, amelyet a Zomato vendéglátóipari kalauz készített Csehországban.

A statisztikát abból az alkalomból hozták nyilvánosságra, hogy a cseh kormány a közelmúltban jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely szerint 2016. január elsejétől mindenfajta vendéglőben teljes dohányzási tilalom lépne érvénybe. A kormány javaslatát még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami eddig néhány alkalommal nem sikerült. A parlament által elfogadott törvénymódosítást az erős dohányos

Milos Zeman

államfőnek is el kellene látnia kézjegyével. A Zomato szerint Prágában 5947 különféle vendéglátóipari egység van, amelyből 2383-ban teljesen szabadon, vagy egy külön kijelölt helységben lehet dohányozni. A félmilliós Brünnben a 603 vendéglátóipari egységből 603-ban lehetséges a dohányzás. Csehországban évek óta éles viták tárgya a dohányzás korlátozása a közterületeken és a vendéglátóipari egységekben. A teljes tiltásra irányuló törvénymódosítás azonban eddig mindig megbukott. A Károly Egyetem és az Ipsos közvélemény-kutató intézet májusi országos felmérése szerint azonban a cseh társadalomban is erősödik azok tábora, akik támogatják a dohányzás betiltását a vendéglőkben. Míg 2012-ben a megkérdezettek 42 százaléka minősítette vitathatónak a vendéglői dohányzást, idén már 52 százalék. A dohányzás teljes betiltását támogatók aránya ez alatt az idő alatt 28 százalékról 40 százalékra emelkedett. Különféle kimutatások és felmérések szerint a felnőtt cseh lakosság egyharmada rendszeres dohányzó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.