Közélet

Mintegy 50 milliárd forintot költött fejlesztésekre a Bonafarm csoport

Mintegy 50 milliárd forintot költött fejlesztésekre a Bonafarm csoport

2015. május 7., csütörtök
Mintegy 50 milliárd forintot költött fejlesztésekre a Bonafarm csoport

Mintegy 50 milliárd forintot költött fejlesztésekre az élelmiszergazdasági Bonafarm csoport a 2007-2013 közötti költségvetési időszakban, ugyanakkor a beruházás csupán 20 százaléka volt uniós támogatás - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

A sikeres uniós pályázatok a mezőgazdasági tevékenység fejlesztését, ezáltal a vidéki munkahelyet létrehozását, vagy megtartását célozzák, ugyanakkor jelentős önerőre önerőre is szükség van, mivel a támogatások a beruházás összegének legfeljebb 40-50 százalékát érik csak el - hívta fel a figyelmet a társaság. A tájékoztatás szerint az önerővel kiegészített támogatásokat a vállalatcsoport a termelés fejlesztésére fordította, hogy azok nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek, és megőrizze a csoport a több mint 5700 dolgozóját. A fejlesztési összegből több mint 11 milliárd forint terület alapú támogatás volt, amelyre az Európai Unióban minden gazdálkodó jogosult. További 15 milliárd forint a különböző mezőgazdasági tevékenységekhez kötődő - szintén minden jogosult termelőnek járó- állami támogatás, így többek között állatjóléti-, tejtermelési- és agrár-környezetgazdálkodási hozzájárulások összege. A Bonafarm élelmiszergazdasági vállalatcsoporthoz tartozik többek között a Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo Zrt. és a Csányi Pincészet Zrt. is. A nyilvános adatbázis a cégcsoport szerint 2013-ban 138 milliárd forint nettó árbevételt ért el az egy évvel korábbi 104 milliárd forint után, mérleg szerinti eredménye ugyanakkor a 2012-es 959,7 millió forintról 115,491 millió forintra csökkent egy év alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.