Közélet

FM: a tárca a jövőben fokozottabban támogatja a természetes biológiai talajvédelmet

FM: a tárca a jövőben fokozottabban támogatja a természetes biológiai talajvédelmet

2015. május 5., kedd
FM: a tárca a jövőben fokozottabban támogatja a természetes biológiai talajvédelmet

A magyar termőföld védelme érdekében az agrártárca a jövőben fokozottabban kívánja támogatni a talajvédelemben a természetes biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Nagy István

hozzátette, hogy a módszer ismertetését az oktatási rendszerben is támogatni kívánják. Kitért arra, hogy a mikrobiális talajoltó készítményekkel környezetbarát módon javítható a talaj szerkezete, a növények stressztűrő-képessége és tápanyagellátása, így segíthetik a fenntartható termelést. Nagy öröm, hogy ezen a területen van magyar innovatív megoldás is - utalt az államtitkár a magyar kutatók által kifejlesztett talajspecifikus talajoltó baktérium készítményekre.

Szkladányi Sándor

, a Biofil Mikrobiológiai Géntechnológiai és Biokémiai Kft. ügyvezető igazgatója, a Biofil termékcsaládot kifejlesztő cég vezetője az MTI kérdésére elmondta: a cég évente több száz millió forintot fordít kutatásra. Gyakorlatilag a társaság összes jövedelmét visszaforgatják a kutatások finanszírozására. A fejlesztést 6-7 éve kezdték, és azon 30-50 szakember dolgozik. A cég múlt évi árbevétele mintegy 300 millió forint volt, duplája az előző évinek.

Pénzes Éva

, a Terragro Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a termőtalajok a számítások szerint 60-70 év múlva elfogyhatnak, ha a mostanihoz hasonlóan folytatódik az intenzív mezőgazdasági termelés. A talajromlás megállítására a talajoltás lehet az egyik megoldás. A talajoltás hektáronként 7000-8000 forintba kerül, Magyarországon a gazdálkodók 7-8 százaléka használ valamily talajoltót - mondta az ügyvezető igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.