Közélet

A "Boszorkánypörölyt" fogadta örökbe Balogh Elemér + FOTÓK

A "Boszorkánypörölyt" fogadta örökbe Balogh Elemér + FOTÓK

2015. május 23., szombat
A "Boszorkánypörölyt" fogadta örökbe Balogh Elemér + FOTÓK
malleus_maleficarum_orokbefogadasa09kf

A kora újkor híres és hírhedt kötetét, a Malleus maleficarum 1620-as kiadását fogadta örökbe Szeged frissen kinevezett díszpolgára szombaton a Somogyi-könyvtárban. A boszorkányüldözés kézikönyveként emlegetett veszedelmes mű Európa-szerte útmutatóul szolgált a boszorkánysággal vádolt áldozatok kivégzéséhez.

A Somogyi-könyvtár 2003 óta minden évben felkéri Szeged díszpolgárait, hogy választva az alapító, Somogyi Károly terjedelmes gyűjteményéből, az érdeklődési körüknek megfelelő könyveket fogadjanak örökbe. Szombaton a több ezer kötetet őrző Somogyi-emlékkönyvtár egy újabb gyöngyszeme, az újkor rettegett, ám kortörténeti szempontból annál érdekfeszítőbb kötete, a Malleus maleficarum egy 1620-as kiadása került a közönség elé az örökbefogadási ünnepségen.

Balogh Elemér

"választottját"

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

igazgató, valamint

Horniczky Anikó

, a gyűjteményi osztály könyvtárosa mutatta be az érdeklődők előtt. Az alapító hagyatékát őrző bibliotéka kora tudományának legfontosabb köteteit rejti, amelyekkel az idő vasfoga nem, ám a könyvtárosok kíméletességgel bánnak. Mivel Szeged frissen kitüntetett, s ezzel 13. díszpolgára olyan jogászprofesszor, aki egykor alkotmánybíróként is tevékenykedett, egy "jogtörténeti" különlegességet fogadott örökbe a városi könyvtárból. Az Európa-szerte rettegett, 29 kiadást megélt Boszorkánypöröly 100 ezrek életét követelte a kora újkorban, a benne foglalt módszereket és gyakorlati útmutatókat évtizedeken keresztül alkalmazták a boszorkánypereken.

malleus_maleficarum_orokbefogadasa06kf

Mint ismeretes, Szeged sem mentesült a boszorkányperek és kivégzések alól. A legtöbb ártatlan áldozatot követelő magyar ítélet éppen itt, a Tisza-parti városban született. Balogh Elemér, akinek érdeklődési köre a római jog, az európai és magyar jogtörténet, az örökbefogadás végén egy érdekes előadással kalauzolta el a hallgatóságot 1728. július 23. estéjére, a Boszorkánysziget partjaira, amikor is 12 elítéltet ítéltek máglyahalálra, illetve egy fiatal lányt a szörnyűség előestéjén lefejeztek. Emlékeztetett a korabeli feljegyzésekre, amelyekből világosan kiolvasható, hogy a város lakossága akkor már második éve súlyos aszálygondokkal küzdött: az éhhalál fenyegette a szegedieket. A természeti csapásért 13 embert okoltak, köztük nőket és férfiakat egyaránt. A levéltár egyébként ma is őrzi a 18. századi boszorkányper anyagát, összesen 4-5 kilónyi irat részletezi az 5000 ember szeme láttára elevenen elégetett emberek történetét. Mint mondta, a Malleus maleficarum azért érdekes kordokumentum, mert egy jogi tartalmú módszertani írásokat tartalmazó kötet a kor két legnagyobb inkvizítorának tollából:

Jacob Sprenger

és

Heinrich Kramer

szüleménye. A látszólagos tudományosság nemcsak ahhoz járult hozzá, hogy megerősítse a boszorkányhitet, hanem ahhoz is, hogy felerősítse az alaptalan vádaskodást. Megsaccolni sem lehet, mennyien veszítették életüket az inkvizítoroknak köszönhetően. Balogh Elemér most azt tervezi, magyar nyelvre fordítja a Boszorkánypörölyt egy egyetemi kutatócsoport segítségével.

A boszorkányüldözések 17. századi útmutatóját fogadta örökbe Szeged Díszpolgára a Somogyi-könyvtárból.http://szegedma.hu/?p=540685

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.