/

A “Boszorkánypörölyt” fogadta örökbe Balogh Elemér + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

malleus_maleficarum_orokbefogadasa09kfA kora újkor híres és hírhedt kötetét, a Malleus maleficarum 1620-as kiadását fogadta örökbe Szeged frissen kinevezett díszpolgára szombaton a Somogyi-könyvtárban. A boszorkányüldözés kézikönyveként emlegetett veszedelmes mű Európa-szerte útmutatóul szolgált a boszorkánysággal vádolt áldozatok kivégzéséhez.

A Somogyi-könyvtár 2003 óta minden évben felkéri Szeged díszpolgárait, hogy választva az alapító, Somogyi Károly terjedelmes gyűjteményéből, az érdeklődési körüknek megfelelő könyveket fogadjanak örökbe. Szombaton a több ezer kötetet őrző Somogyi-emlékkönyvtár egy újabb gyöngyszeme, az újkor rettegett, ám kortörténeti szempontból annál érdekfeszítőbb kötete, a Malleus maleficarum egy 1620-as kiadása került a közönség elé az örökbefogadási ünnepségen.

Balogh Elemér “választottját” Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgató, valamint Horniczky Anikó, a gyűjteményi osztály könyvtárosa mutatta be az érdeklődők előtt. Az alapító hagyatékát őrző bibliotéka kora tudományának legfontosabb köteteit rejti, amelyekkel az idő vasfoga nem, ám a könyvtárosok kíméletességgel bánnak. Mivel Szeged frissen kitüntetett, s ezzel 13. díszpolgára olyan jogászprofesszor, aki egykor alkotmánybíróként is tevékenykedett, egy “jogtörténeti” különlegességet fogadott örökbe a városi könyvtárból. Az Európa-szerte rettegett, 29 kiadást megélt Boszorkánypöröly 100 ezrek életét követelte a kora újkorban, a benne foglalt módszereket és gyakorlati útmutatókat évtizedeken keresztül alkalmazták a boszorkánypereken.

malleus_maleficarum_orokbefogadasa06kf

Mint ismeretes, Szeged sem mentesült a boszorkányperek és kivégzések alól. A legtöbb ártatlan áldozatot követelő magyar ítélet éppen itt, a Tisza-parti városban született. Balogh Elemér, akinek érdeklődési köre a római jog, az európai és magyar jogtörténet, az örökbefogadás végén egy érdekes előadással kalauzolta el a hallgatóságot 1728. július 23. estéjére, a Boszorkánysziget partjaira, amikor is 12 elítéltet ítéltek máglyahalálra, illetve egy fiatal lányt a szörnyűség előestéjén lefejeztek. Emlékeztetett a korabeli feljegyzésekre, amelyekből világosan kiolvasható, hogy a város lakossága akkor már második éve súlyos aszálygondokkal küzdött: az éhhalál fenyegette a szegedieket. A természeti csapásért 13 embert okoltak, köztük nőket és férfiakat egyaránt. A levéltár egyébként ma is őrzi a 18. századi boszorkányper anyagát, összesen 4-5 kilónyi irat részletezi az 5000 ember szeme láttára elevenen elégetett emberek történetét.

Mint mondta, a Malleus maleficarum azért érdekes kordokumentum, mert egy jogi tartalmú módszertani írásokat tartalmazó kötet a kor két legnagyobb inkvizítorának tollából: Jacob Sprenger és Heinrich Kramer szüleménye. A látszólagos tudományosság nemcsak ahhoz járult hozzá, hogy megerősítse a boszorkányhitet, hanem ahhoz is, hogy felerősítse az alaptalan vádaskodást. Megsaccolni sem lehet, mennyien veszítették életüket az inkvizítoroknak köszönhetően. Balogh Elemér most azt tervezi, magyar nyelvre fordítja a Boszorkánypörölyt egy egyetemi kutatócsoport segítségével.

no images were found

A boszorkányüldözések 17. századi útmutatóját fogadta örökbe Szeged Díszpolgára a Somogyi-könyvtárból.http://szegedma.hu/?p=540685

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 23.

Default thumbnail
Előző sztori

NAV: az összes Uber-sofőr fennakadt a rostán az első ellenőrzések során

Default thumbnail
Következő sztori

LMP: a foglalkoztatáspolitikában teljes irányváltásra van szükség

Legutóbbi hasonló cikkek