Kultúra

4 mű egy vásznon - kétoldalas művek a Tornyai-múzeum Barcsay kiállításán

4 mű egy vásznon - kétoldalas művek a Tornyai-múzeum Barcsay kiállításán

2015. május 6., szerda
4 mű egy vásznon - kétoldalas művek a Tornyai-múzeum Barcsay kiállításán
Barcsay_plakat_20150517-0906

Barcsay Jenő: Dombok és Tornyai János: Virágkötő festménye is szerepelni fog a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban május 17-én nyíló Barcsay Jenő a festő, a tanár című nagyszabású kiállításon. E szemet gyönyörködtető alkotások önmagukban is a kiállítás ékei lennének, de e két mű különlegessége, hogy egy vászon két oldalán szerepelnek! Sőt, Barcsay szentendrei tájképe mögött egy fiatal fiú portréja, a csokorkötő mögött pedig egy újabb Barcsay tájkép sejlik fel!

A Barcsay életműben nem ez az egyetlen kétoldalas alkotás. A nagyközönség már ismerheti azt a "közös" Barcsay-Tornyai művet, mely az Alföldi Galéria állandó kiállításának látogatóit fogadja a Kossuth téri kiállítóhely emeletén.

Barcsay Jenő

1925 körül készült Befejezetlen akt tanulmányának különlegessége, hogy a vászon másik oldalára

Tornyai János

a Csokorkötő című képéhez készített tanulmányt. A vászon azonban eredetileg Barcsay Jenő tulajdonában volt – mint a vakráma vízszintes oldalaira feketével felfestett BJ monogram is jelzi – s ezt ajándékozhatta Barcsay közös szentendrei éveikben az idős Tornyainak. A vászon hátoldalán azonban, egy Barcsay konstruktív korszakának kezdeti éveiben festett női akttanulmány látható. A május 17-én nyíló Barcsay Jenő a festő, a tanár monografikus kiállítás egyik termében további kétoldalas alkotásokat láthatnak majd a tárlat látogatói. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum, Barcsay Jenő Gyűjteménye és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös szervezésében létrejövő hiánypótló kiállítás Barcsay Jenő (1900-1988), a 20. századi magyar művészet meghatározó alakjának, hat évtizedet átfogó életművének teljes egészét mutatja be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.