Közélet

Tényleg a takarófólia teszi célponttá a trafikot? + SZAVAZÁS

Tényleg a takarófólia teszi célponttá a trafikot? + SZAVAZÁS

2015. április 28., kedd
Tényleg a takarófólia teszi célponttá a trafikot? + SZAVAZÁS
betores_nemzeti_dohanybolt01_gs

Tiltakoznak a dohányboltok üvegének lefóliázása ellen, biztonságtechnikai szakértő szerint ugyanakkor nagyobb gondot okozhat, ha nincsen riasztó vagy videokamera, a pult mögött álló eladó pedig senkire sem számíthat baj esetén. Különösen elkeserítő a kaposvári eset brutalitása annak tükrében, hogy mennyire értelmetlen kirabolni egy ilyen trafikot: a zsákmányolt összeg általában igen alacsony, az elkövetőt pedig szinte mindig nyakon csípik.

"Hogy mikor lennék teljesen nyugodt itt bent? Hogyha behozhatnám a kutyámat is" - mondta az egyik szegedi dohányboltban dolgozó nő. A kutya egyébként egy negyvenöt kilós vizsla a kevésbé barátságos fajtából, fotót is mutat róla az eladó azzal, hogy persze csak viccel, hiszen az eb úgysem tudna 8-10 órát ücsörögni mellette. A neve elhallgatását kérő trafikos hallott az április 22-én

Kaposváron történt rablásról

, melynek áldozata egy húszéves lány volt. Mégsem érzi munkahelyét veszélyesebbnek, mint korábban. "Senki nem készített fel minket arra a helyzetre, ha valaki fegyvert fog ránk, én valószínűleg átadnám a kasszát. Sokat úgysem vinne el, hisz a havi fizetésem sincs benne" - mondta a trafikos.

Az egyedüllét a legnagyobb rizikófaktor

A szörnyű kaposvári eset kapcsán egyre többen követelték, hogy távolítsák el a trafikok ablakaiból a beláthatóságot gátló fóliákat, mert az még jobban elszeparálja a bent dolgozókat a külvilágtól, és bátorítja a rablókat is. "Egy kisebb utca boltjának ablakában sem leskelősnek állandóan, de például a gyógyszertárak, vagy a posták ablakai is tele vannak matricázva. Az ajtót mondjuk jó lenne, ha nyithatnánk, kicsit jobban mozogna bent a levegő" - tette hozzá látható nyugodtsággal az eladó. Szerinte a legbiztosabb az, ha az ember tud kihez fordulni baj esetén. "Az előző bolt, ahol dolgoztam, egy kocsma és egy ABC között volt, ha hangosabban tüsszentettem, már hallották mindkét oldalon. Talán ezért nem is volt soha semmilyen atrocitás" - magyarázta.

dohanyboltellenorzes_01_va

Német Ferenc

biztonságtechnikai szakember véleménye szerint sem a beláthatóságot gátló fólia jelenti az elsődleges problémát a trafikok esetében. "A fóliák leszedésével a dohányboltban dolgozók biztonságérzete nőhet, ez azonban egy hamis képzet. A trafikrablások sorozatát ez biztosan nem fogja varázsütésre megszüntetni. Kaposváron a trafik számos hiányosságról tanúskodott: nem volt például kamera, az utcai felvételeken kellett keresgélni az elkövető után. Nem volt pánikgomb sem, amit a hölgy megnyomhatott volna a baj esetén. A legnagyobb gond pedig az, hogy egyedül volt, senkire sem számíthatott. Mindig felbátorítja az elkövetőt az, hogyha a pénzzel lévő ember magányos, ezért is van, hogy a pénzszállítók kettesével közlekednek, de éjszaka a szórakozóhelyről hazaigyekvő hölgyeket is kevésbé inzultálják társaságban" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

Semmi értelme trafikot rabolni

Korábban a fővárosi kisboltok és gyógyszertárak is gyakori célpontjai voltak a rablóknak, holott azokba könnyen beláthatott bárki. Az ehhez hasonló boltokban egy személy dolgozik csupán, aki általában egy kedves, törékeny kislány, így könnyű prédává válik az elkövetők szemében egy-egy ilyen üzlet. "Budapest nyolcadik kerületének legrosszabb utcáiban is működnek nonstop boltok, de ott bevett gyakorlat van már az ilyen esetekre. A pénztárat éjszakára ráccsal választják el, a kassza pedig az üzlet hátuljában van, így ha a rabló a bevételt követeli, az eladó még időben értesítheti a rendőrséget. A helyszínhez igazodó megoldásokat kell keresni, ez elsősorban nem is pénz kérdése" - magyarázta Német Ferenc.

dohanyboltrablas_010csmrfk

Különösen elkeserítő a kaposvári eset brutalitása annak tükrében, hogy mennyire értelmetlen kirabolni egy ilyen trafikot: a zsákmányolt összeg általában igen alacsony, az elkövető pedig egy esetben sem tudott meglógni. Szegeden öt dohánybolti rablás történt ezidáig, és minden esetben bíróság elé tudta állítani a rendőrség az elkövetőket, volt eset, hogy egy nap sem kellett az elfogásukhoz.

Tényleg rizikófaktor a trafikok ablakát elsötétítő fólia? Szavazzon cikkünkben!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.