Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egészség

Szegedi LMP: silány minőségű, génmódosított élelmiszerek áraszthatják el Európát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

lmp03_gs

Szeged a biotechnológia és a GMO-kutatások egyik fellegvára, ezért az USA és az EU között készülő szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán a szegedi LMP elsősorban az élelmiszerbiztonságot fenyegető veszélyekre hívta fel a figyelmet. A párt úgy látja, egész Európát eláraszthatják az olcsó, silány minőségű génmódosított élelmiszerek, és a hazai kkv-szektort is hátrányosan érintené a TTIP és a CETA.

Aláírásgyűjtéssel egybekötött globális akciónapot szerveztek civil szervezetek az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között (TTIP), valamint a Kanada és az EU között (CETA) kötendő szabadkereskedelmi egyezmények megkötése ellen. Az akcióhoz a szegedi LMP is csatlakozott, a Mars téri piac főbejáratánál elsősorban az egyezménynek az élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásaira hívták fel a figyelmet. Szombaton a világ mintegy hétszáz pontján, az Egyesült Államoktól Európán át Ausztráliáig tiltakoztak az egyezmények ellen, míg a szegedi LMP elsősorban azokat szólította meg vasárnap, akik a piacon vásároltak.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) és az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény (CETA) kapcsán Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, Szegeden a biotechnológiai cégek és a GMO-kutatások miatt különösen nagy súlya van ezeknek az egyezményeknek. „Szerencsére egyre többen válnak tudatos vásárlóvá, egészséges élelmiszereket vásárolnak családjuknak. Akik ügyelnek erre, azok tudják, hogy milyen veszélyei vannak a szabadkereskedelmi egyezménynek, ami meglátásunk szerint kizárólag a gazdasági érdekeket tartja szem előtt, vagyis a multiknak kedvez” – magyarázta Szentistványi. Hozzátette, a munkahelyteremtés területén lehetnek pozitív hatásai a szabadkereskedelmi megállapodásoknak, ám az élelmiszerbiztonság terén jelenleg életben lévő szabályok és normák nem fognak tudni érvényesülni, ha aláírják az egyezményeket. „Nálunk az Alaptörvényben van rögzítve a GMO-mentesség, és Európa-szerte viszonylag szigorúak a szabályok az amerikaihoz képest, ezért van jelentősége annak, hogy lesz-e megállapodás, mert akkor az országok elvesztik a döntés szabadságát ebben a kérdésben” – hangsúlyozta az LMP-s politikus.

lmp01_gs

Kitért arra is, hogy a GMO-ban érdekelt multik a TTIP és a CETA révén áraszthatják el Európát a génkezelt élelmiszerekkel, míg a géntechnológiában érdekelt cégek és lobbiszervezetek célja, hogy lazuljon a szabályozás, gyorsabb legyen például az európai engedélyeztetése GMO-s termékeknek és vetőmagoknak. Egy tanulmány arra figyelmeztet, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények a mérgező növényvédő szerek használatát is növelheti, ha az unió átveszi a vegyi anyagokra vonatkozó amerikai engedélyezési rendszert.

A bioélelmiszer ágazatnak is komoly károkat okozhat a TTIP és CETA – mondta Szentistványi, de a hormontartalmú élelmiszerek elterjedése is hordoz veszélyeket. Amerikában engedélyezett, ám Európában tiltott például a szarvasmarha növekedési hormon használata, és a takarmány-adalékanyagokra vonatkozó előírások is jelentősen eltérnek a két kontinensen. Az egyezmények előkészítése során a klórral és peroxi-savval fertőtlenített csirkék európai engedélyezése is a tárgyalások részét képezte, a TTIP aláírása nyomán az Európai Uniónál engedékenyebb amerikai húsipari technológiák is elterjedhetnek, ami Szentistványi István szerint szintén negatívan hat az élelmiszerbiztonságra.

lmp02_gs

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, az emberek nagy része tudja és érti, hogy milyen kockázatai vannak a szabadkereskedelmi egyezménynek, igaz a TTIP tartalmát részletesen nem ismerik, pedig évek óta tart az előkészítése. Megjegyezte, eleinte nem volt a köztudatban a TTIP, az előkészítő munka csendesen a háttérben zajlott évekig, de mára a lakosság többsége tud róla.

A szegedi LMP szerint egész Európát eláraszthatják az olcsó, silány minőségű génmódosított élelmiszerek!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 19.

Egészség

A halálozások csökkentése érdekében fog össze a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A transzlációs medicina segítségével.

Tovább olvasom

Egészség

Jó hír, hogy nem szedett áldozatot a vírus hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hat további fertőzöttet diagnosztizáltak.

Tovább olvasom

Egészség

Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az elhunytak száma 589-re emelkedett.

Tovább olvasom

Aktuál