Közélet

Szegedi LMP: silány minőségű, génmódosított élelmiszerek áraszthatják el Európát

Szegedi LMP: silány minőségű, génmódosított élelmiszerek áraszthatják el Európát

2015. április 19., vasárnap
Szegedi LMP: silány minőségű, génmódosított élelmiszerek áraszthatják el Európát
lmp03_gs

Szeged a biotechnológia és a GMO-kutatások egyik fellegvára, ezért az USA és az EU között készülő szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán a szegedi LMP elsősorban az élelmiszerbiztonságot fenyegető veszélyekre hívta fel a figyelmet. A párt úgy látja, egész Európát eláraszthatják az olcsó, silány minőségű génmódosított élelmiszerek, és a hazai kkv-szektort is hátrányosan érintené a TTIP és a CETA.

Aláírásgyűjtéssel egybekötött globális akciónapot szerveztek civil szervezetek az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között (TTIP), valamint a Kanada és az EU között (CETA) kötendő szabadkereskedelmi egyezmények megkötése ellen. Az akcióhoz a szegedi LMP is csatlakozott, a Mars téri piac főbejáratánál elsősorban az egyezménynek az élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásaira hívták fel a figyelmet. Szombaton a világ mintegy hétszáz pontján, az Egyesült Államoktól Európán át Ausztráliáig tiltakoztak az egyezmények ellen, míg a szegedi LMP elsősorban azokat szólította meg vasárnap, akik a piacon vásároltak. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) és az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény (CETA) kapcsán

Szentistványi István

LMP-s önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, Szegeden a biotechnológiai cégek és a GMO-kutatások miatt különösen nagy súlya van ezeknek az egyezményeknek. „Szerencsére egyre többen válnak tudatos vásárlóvá, egészséges élelmiszereket vásárolnak családjuknak. Akik ügyelnek erre, azok tudják, hogy milyen veszélyei vannak a szabadkereskedelmi egyezménynek, ami meglátásunk szerint kizárólag a gazdasági érdekeket tartja szem előtt, vagyis a multiknak kedvez” – magyarázta Szentistványi. Hozzátette, a munkahelyteremtés területén lehetnek pozitív hatásai a szabadkereskedelmi megállapodásoknak, ám az élelmiszerbiztonság terén jelenleg életben lévő szabályok és normák nem fognak tudni érvényesülni, ha aláírják az egyezményeket. „Nálunk az Alaptörvényben van rögzítve a GMO-mentesség, és Európa-szerte viszonylag szigorúak a szabályok az amerikaihoz képest, ezért van jelentősége annak, hogy lesz-e megállapodás, mert akkor az országok elvesztik a döntés szabadságát ebben a kérdésben” – hangsúlyozta az LMP-s politikus.

lmp01_gs

Kitért arra is, hogy a GMO-ban érdekelt multik a TTIP és a CETA révén áraszthatják el Európát a génkezelt élelmiszerekkel, míg a géntechnológiában érdekelt cégek és lobbiszervezetek célja, hogy lazuljon a szabályozás, gyorsabb legyen például az európai engedélyeztetése GMO-s termékeknek és vetőmagoknak. Egy tanulmány arra figyelmeztet, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények a mérgező növényvédő szerek használatát is növelheti, ha az unió átveszi a vegyi anyagokra vonatkozó amerikai engedélyezési rendszert. A bioélelmiszer ágazatnak is komoly károkat okozhat a TTIP és CETA – mondta Szentistványi, de a hormontartalmú élelmiszerek elterjedése is hordoz veszélyeket. Amerikában engedélyezett, ám Európában tiltott például a szarvasmarha növekedési hormon használata, és a takarmány-adalékanyagokra vonatkozó előírások is jelentősen eltérnek a két kontinensen. Az egyezmények előkészítése során a klórral és peroxi-savval fertőtlenített csirkék európai engedélyezése is a tárgyalások részét képezte, a TTIP aláírása nyomán az Európai Uniónál engedékenyebb amerikai húsipari technológiák is elterjedhetnek, ami Szentistványi István szerint szintén negatívan hat az élelmiszerbiztonságra.

lmp02_gs

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, az emberek nagy része tudja és érti, hogy milyen kockázatai vannak a szabadkereskedelmi egyezménynek, igaz a TTIP tartalmát részletesen nem ismerik, pedig évek óta tart az előkészítése. Megjegyezte, eleinte nem volt a köztudatban a TTIP, az előkészítő munka csendesen a háttérben zajlott évekig, de mára a lakosság többsége tud róla.

A szegedi LMP szerint egész Európát eláraszthatják az olcsó, silány minőségű génmódosított élelmiszerek!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.