Kultúra

Régészeti előadás a műszeres leletfelderítésről a Tornyai-múzeumban

Régészeti előadás a műszeres leletfelderítésről a Tornyai-múzeumban

2015. április 20., hétfő
Régészeti előadás a műszeres leletfelderítésről a Tornyai-múzeumban
Ferdinad_taller

A Hódmezővásárhely-Kingécen végzett műszeres leletfelderítés eredményeiről, azaz a kingéci tallérleletről tart előadást Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és Bacskai István kulturális örökségvédő április 22-én, szerdán 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban.

A Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat következő előadásán a régészeti leletek és lelőhelyek felderítésének egy speciális változatáról, a fémdetektorral végzett régészeti kutatásról, annak módszertanáról, gyakorlati előnyeiről, hátrányairól és eredményeiről lesz szó, melynek fókuszában a Hódmezővásárhely-Kingécen 2009 év végén lakossági leletbejelentés nyomán feltárt késő középkori ezüst tallérlelet áll. 2009. december 13-án értesítették a Tornyai János Múzeumot, hogy a város határában fémkereső műszerrel római érméket találtak. A múzeum szakemberei a helyszíni szemle során kontroll műszeres leletfelderítést is alkalmaztak, melyben

Bacskai István

lelet- és lelőhely-felderítéssel foglalkozó szakember volt segítségre. Ekkor egy 16. századi értékpénzekből, úgynevezett ezüst tallérokból álló kincs lelőhelyét azonosították. Tekintettel a leletegyüttes veszélyeztetettségére, a szakemberek leletmentést végeztek a területen. A 67 nagyméretű ezüstpénzből és egy virágot mintázó aranyozott bronz veretből álló éremkincset a 15 éves háború idején, 1596 táján rejtették el tulajdonosaik abban a reményben, hogy visszatérve azok segítségével folytassák korábbi életüket. Az éremkincs érdekessége, hogy egy jó minőségű korabeli hamisítványt is tartalmazott. A jelentős értéket képviselő vagyon abban az időben egy könnyűlovas katona zsoldját több mint egy évig fedezte volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.