Régészeti előadás a műszeres leletfelderítésről a Tornyai-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ferdinad_taller

A Hódmezővásárhely-Kingécen végzett műszeres leletfelderítés eredményeiről, azaz a kingéci tallérleletről tart előadást Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és Bacskai István kulturális örökségvédő április 22-én, szerdán 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban.

A Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat következő előadásán a régészeti leletek és lelőhelyek felderítésének egy speciális változatáról, a fémdetektorral végzett régészeti kutatásról, annak módszertanáról, gyakorlati előnyeiről, hátrányairól és eredményeiről lesz szó, melynek fókuszában a Hódmezővásárhely-Kingécen 2009 év végén lakossági leletbejelentés nyomán feltárt késő középkori ezüst tallérlelet áll.

2009. december 13-án értesítették a Tornyai János Múzeumot, hogy a város határában fémkereső műszerrel római érméket találtak. A múzeum szakemberei a helyszíni szemle során kontroll műszeres leletfelderítést is alkalmaztak, melyben Bacskai István lelet- és lelőhely-felderítéssel foglalkozó szakember volt segítségre. Ekkor egy 16. századi értékpénzekből, úgynevezett ezüst tallérokból álló kincs lelőhelyét azonosították. Tekintettel a leletegyüttes veszélyeztetettségére, a szakemberek leletmentést végeztek a területen.

A 67 nagyméretű ezüstpénzből és egy virágot mintázó aranyozott bronz veretből álló éremkincset a 15 éves háború idején, 1596 táján rejtették el tulajdonosaik abban a reményben, hogy visszatérve azok segítségével folytassák korábbi életüket. Az éremkincs érdekessége, hogy egy jó minőségű korabeli hamisítványt is tartalmazott. A jelentős értéket képviselő vagyon abban az időben egy könnyűlovas katona zsoldját több mint egy évig fedezte volna.

Előző sztori

Országgyűlés: oktatásról, energiapolitikáról és veszélyes hulladékról is kérdezik a kabinetet

Következő sztori

Budapesten mutatkozik be a Hódmezővásárhelyi Képzőművészeti Szimpózium