Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

Húsz év alatt sem hozná vissza a Virág cukrászda a belefektetett pénzt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

virag_cukraszda02_gs

Több mint negyedmilliárd forintot kellene ráfordítani a vállalkozónak, hogy a Kis és Nagy Virág megnyithassa kapuit – ezért cserébe ráadásul csupán a bérleti jogot vásárolta meg a várostól. Nyereségesnek lenni a belváros túltelített vendéglátós piacán egyébként sem egyszerű, de ha sikerülne, akkor is csak hosszú évtizedek alatt térülne meg a beleforgatott összeg. Szakértőnk szerint semmi meglepő nincs abban, hogy nem kapkodnak a vállalkozók a nagy múltú szegedi cukrászda után.

Harmadszor lesz kénytelen pályáztatni a Virág cukrászda üzemeltetését az önkormányzat, miután első két kiírás eredménytelenül zártul, nem érkezett érvényes jelentkezés. Az első verzió szerint a bérleti díjért 59 millió forintról indulna a licit, a vállalkozó bérleti díja pedig – aki a szerződés alapján csak cukrászdaként üzemeltethetné a két vendéglátóhelyet – havi 1,5 millió forint lenne. Feltétel volt továbbá, hogy a szerződéskötéstől számított 3 hónapon belül az egyik, illetve 6 hónapon belül a másik egységnek is meg kell nyitni a kapuit. Másodszorra ezt már 6 és 12 hónapra módosították azzal az engedménnyel, hogy a felújítás idejére a vállalkozó mentesül a bérleti díj alól. A tavaly májusi sajtóbejárás alkalmából magunk is meggyőződhettünk róla, hogy ez nem lesz egyszerű – sem olcsó – feladat. Mégsem ez az egyetlen oka, hogy második alkalommal sem volt pályázó a cukrászdára.

virag_cukraszda03_gs
Nagy halom szemét a nagy Virágban – itt bizony lenne még munka!

Kardos Kálmán, az IKV vezérigazgatója korábban már nyilatkozott a bérleti jog intézményének életképtelenségéről, melynek köszönhetően egymás után kerül lakat a belváros üzlethelyiségeire. “Maga a konstrukció rendkívül előnytelen, de nem túlzás, ha azt mondom, hogy halott ügy. A város minimum 59 milliós bérleti jogot vásároltat, nem állja a felújítási költségeket se, és ezután a bérlő havi másfél millió forintot kell, hogy fizessen. Ha néhány év múlva a vállalkozó például meghal, vagy más okból kell, hogy lemondjon a cukrászdáról, nem kapja vissza a bérleti jog díját és a felújítási költségek töredékét sem” – összegezte a problémákat egy névtelenül nyilatkozó forrásunk. Az ingatlan- és a vendéglátási piacra is jó rálátással bíró szakember elmondása szerint az épület lepusztult állapotára tekintettel nagyjából 100-100 millió forintba kerülne a felújítás és a berendezések megvásárlása, így a bérleti joggal összeadva összesen közel 260 millió forintos befektetés lenne a két Virág megnyitása.

Hogyan térülhetne mindez meg?

Nagyjából sehogy, de rendkívül innovatív menedzseléssel is csak hosszú évtizedek múlva. “Szeged belvárosában ötven méterenként érik egymást a cukrászdák és kávézók, óriási a piac és nem túl számottevő rá a kereslet. Ha valaki pozitív szaldóval tud egy vendéglátóhelyet üzemeltetni, az már nagyon egészséges. Egy ilyesfajta cukrászdának ráadásul nagy a rezsiköltsége is, óriási áramigénye van, folyamatosan bővíteni kell a hálózatot” – magyarázta a szakember. Számításai szerint sikeresebb üzletvezetéssel a bérleti díjon és egyéb költségeken felül havi félmillió forint nyereséggel kalkulálhatunk, ha sikerülne nagyon felpörgetni, és egy új termékkel előrukkolni – egy jó fagylalt, különleges sütemények -, egymillió forintnál nagyobb bevétel akkor is elképzelhetetlen lenne. Így a legpozitívabb üzleti forgatókönyv szerint is több mint 21 év kellene ahhoz, hogy a 260 millió forintot visszatermelje a cukrászda, és elkezdjen valóban nyereségesként működni.

virag_cukraszda0_gs

A pályázat kikötésében szerepel, hogy a két Virág csak cukrászdaként üzemelhet, de napjaink piaci kereslete ezt már igen tág fogalommá bővítette. A cukrászdák pezsgő polgári élete évtizedek óta véget ért, a sütemények minden nagyobb hipermarket polcán megtalálhatóak, és Szegeden is egymást érik a pékségek, nem módi már egy krémes mellett kávét szürcsölni és újságot olvasni, ahogyan az ötvenes években. A szakértő kiemelte: a forgalom szempontjából se mindegy, hogy lehet-e például töményitalokat, forralt bort árusítani vagy étkeztetést kialakítani.

A tulajdonjog azért 2-300 milliót is megérne

Egy ehhez hasonló vendéglátóhely üzemeltetését a város nem is vállalná fel, elég csak az újszegedi Vigadó példáját említeni, melyet felújítás helyett inkább ledózeroltak. Ezekkel a feltételekkel azonban kérdés, hogy bárki magára vállalja a beláthatatlan messzeségben jövedelmező ingatlant annak minden nyűgével egyetemben. “Amíg a tulajdonjogot nem hirdeti meg a város, addig számottevő előrelépés biztosan nem lesz a Virág cukrászdát illetően. Ebben az esetben viszont az sem kizárt, hogy akár 2-300 millió forintért találjon rá vevőt, hiszen az ingatlanpiac azért működik, pénzes emberek hosszú távú befektetésként gondolhatnának rá” – magyarázta forrásunk.

A felújításokkal és a bérleti joggal együtt több mint negyedmilliárd forintba kerülne a két Virág cukrászda megnyitása, csoda hát, ha nem tolonganak a vállalkozók a lehetőségért?

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 13.

Hírzóna

Nagy béremelést kapnak a szakképzésben oktató tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az érintettek átlagosan nyolcvanezer forinttal keresnek többet júliustól.

Tovább olvasom

Gazdaság

Kipukkad az albérlet-buborék Szegeden? Csökkentek az árak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

De hamar visszamászhatnak – mondja a szakértő.

Tovább olvasom

Hírzóna

Könnyebben juthatnak családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama.

Tovább olvasom

Aktuál