Közélet

Húsz év alatt sem hozná vissza a Virág cukrászda a belefektetett pénzt

Húsz év alatt sem hozná vissza a Virág cukrászda a belefektetett pénzt

2015. április 14., kedd
Húsz év alatt sem hozná vissza a Virág cukrászda a belefektetett pénzt
virag_cukraszda02_gs

Több mint negyedmilliárd forintot kellene ráfordítani a vállalkozónak, hogy a Kis és Nagy Virág megnyithassa kapuit - ezért cserébe ráadásul csupán a bérleti jogot vásárolta meg a várostól. Nyereségesnek lenni a belváros túltelített vendéglátós piacán egyébként sem egyszerű, de ha sikerülne, akkor is csak hosszú évtizedek alatt térülne meg a beleforgatott összeg. Szakértőnk szerint semmi meglepő nincs abban, hogy nem kapkodnak a vállalkozók a nagy múltú szegedi cukrászda után.

Harmadszor lesz kénytelen pályáztatni a Virág cukrászda üzemeltetését az önkormányzat, miután első két kiírás eredménytelenül zártul, nem érkezett érvényes jelentkezés. Az

első verzió szerint

a bérleti díjért 59 millió forintról indulna a licit, a vállalkozó bérleti díja pedig - aki a szerződés alapján csak cukrászdaként üzemeltethetné a két vendéglátóhelyet - havi 1,5 millió forint lenne. Feltétel volt továbbá, hogy a szerződéskötéstől számított 3 hónapon belül az egyik, illetve 6 hónapon belül a másik egységnek is meg kell nyitni a kapuit.

Másodszorra

ezt már 6 és 12 hónapra módosították azzal az engedménnyel, hogy a felújítás idejére a vállalkozó mentesül a bérleti díj alól. A tavaly májusi sajtóbejárás alkalmából magunk is meggyőződhettünk róla, hogy ez nem lesz egyszerű - sem olcsó - feladat. Mégsem ez az egyetlen oka, hogy második alkalommal sem volt pályázó a cukrászdára.

virag_cukraszda03_gs

Nagy halom szemét a nagy Virágban - itt bizony lenne még munka!

Kardos Kálmán

, az IKV vezérigazgatója

korábban már nyilatkozott

a bérleti jog intézményének életképtelenségéről, melynek köszönhetően egymás után kerül lakat a belváros üzlethelyiségeire. "Maga a konstrukció rendkívül előnytelen, de nem túlzás, ha azt mondom, hogy halott ügy. A város minimum 59 milliós bérleti jogot vásároltat, nem állja a felújítási költségeket se, és ezután a bérlő havi másfél millió forintot kell, hogy fizessen. Ha néhány év múlva a vállalkozó például meghal, vagy más okból kell, hogy lemondjon a cukrászdáról, nem kapja vissza a bérleti jog díját és a felújítási költségek töredékét sem" - összegezte a problémákat egy névtelenül nyilatkozó forrásunk. Az ingatlan- és a vendéglátási piacra is jó rálátással bíró szakember elmondása szerint az épület lepusztult állapotára tekintettel nagyjából 100-100 millió forintba kerülne a felújítás és a berendezések megvásárlása, így a bérleti joggal összeadva összesen közel 260 millió forintos befektetés lenne a két Virág megnyitása.

Hogyan térülhetne mindez meg?

Nagyjából sehogy, de rendkívül innovatív menedzseléssel is csak hosszú évtizedek múlva. "Szeged belvárosában ötven méterenként érik egymást a cukrászdák és kávézók, óriási a piac és nem túl számottevő rá a kereslet. Ha valaki pozitív szaldóval tud egy vendéglátóhelyet üzemeltetni, az már nagyon egészséges. Egy ilyesfajta cukrászdának ráadásul nagy a rezsiköltsége is, óriási áramigénye van, folyamatosan bővíteni kell a hálózatot" - magyarázta a szakember. Számításai szerint sikeresebb üzletvezetéssel a bérleti díjon és egyéb költségeken felül havi félmillió forint nyereséggel kalkulálhatunk, ha sikerülne nagyon felpörgetni, és egy új termékkel előrukkolni - egy jó fagylalt, különleges sütemények -, egymillió forintnál nagyobb bevétel akkor is elképzelhetetlen lenne. Így a legpozitívabb üzleti forgatókönyv szerint is több mint 21 év kellene ahhoz, hogy a 260 millió forintot visszatermelje a cukrászda, és elkezdjen valóban nyereségesként működni.

virag_cukraszda0_gs

A pályázat kikötésében szerepel, hogy a két Virág csak cukrászdaként üzemelhet, de napjaink piaci kereslete ezt már igen tág fogalommá bővítette. A cukrászdák pezsgő polgári élete évtizedek óta véget ért, a sütemények minden nagyobb hipermarket polcán megtalálhatóak, és Szegeden is egymást érik a pékségek, nem módi már egy krémes mellett kávét szürcsölni és újságot olvasni, ahogyan az ötvenes években. A szakértő kiemelte: a forgalom szempontjából se mindegy, hogy lehet-e például töményitalokat, forralt bort árusítani vagy étkeztetést kialakítani.

A tulajdonjog azért 2-300 milliót is megérne

Egy ehhez hasonló vendéglátóhely üzemeltetését a város nem is vállalná fel, elég csak az újszegedi Vigadó példáját említeni, melyet felújítás helyett inkább

ledózeroltak

. Ezekkel a feltételekkel azonban kérdés, hogy bárki magára vállalja a beláthatatlan messzeségben jövedelmező ingatlant annak minden nyűgével egyetemben. "Amíg a tulajdonjogot nem hirdeti meg a város, addig számottevő előrelépés biztosan nem lesz a Virág cukrászdát illetően. Ebben az esetben viszont az sem kizárt, hogy akár 2-300 millió forintért találjon rá vevőt, hiszen az ingatlanpiac azért működik, pénzes emberek hosszú távú befektetésként gondolhatnának rá" - magyarázta forrásunk.

A felújításokkal és a bérleti joggal együtt több mint negyedmilliárd forintba kerülne a két Virág cukrászda megnyitása, csoda hát, ha nem tolonganak a vállalkozók a lehetőségért?

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.