Közélet

Házasságkötéseket, keresztelőket is tartanak majd az ópusztaszeri kápolnában + FOTÓK

Házasságkötéseket, keresztelőket is tartanak majd az ópusztaszeri kápolnában + FOTÓK

2015. április 24., péntek
Házasságkötéseket, keresztelőket is tartanak majd az ópusztaszeri kápolnában + FOTÓK
opusztaszer_projektzaro05_gs

Átadták az ökumenikus vallási útvonal utolsó Csongrád megyei állomását, vagyis az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén található Pallavicini-kápolnát.

A határokon átnyúló, 2013-ban kezdődő projekt eredményeként a Szegedi-Csanádi Egyházmegye közreműködésével Nagylakon templom, Domaszéken a Zöldfás újulhatott meg, Mórahalom pedig új ökumenikus szabadtéri kápolnát kapott az 1 millió euró forint összértékű támogatásból. Temesváron a már fennálló komplexumot újították fel: gyülekezeti és konferenciatermet, az emeleten pedig vendégszobákat alakítottak ki. "Egykori imádkozóhely és temetkezési kápolna épülhetett újjá. Az 1800-as évek végétől a Dél-Alföld egyik vallási színhelyeként szolgáló ányási kápolna a múlt század közepére a gondatlanság martalékává vált. Az ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében projektnek köszönhetően, amely a Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program forrásából valósult meg, a kápolna újra díszes, eredeti állapotában magasodik az ég felé, a zarándokoknak lelki kapcsolódást biztosítva a Mindenhatóval. A vallási találkozóhellyel nemcsak az emlékpark gyarapodik egy nagyszerű létesítménnyel, hanem a magyar nemzet is elégtételt szolgáltat az őrgrófi családnak, de szimbolikusan azoknak a történelmi famíliáknak is, akiket a kommunista diktatúra elüldözött Magyarországról" - mondta köszöntőbeszédében

Kertész Péter

, az ópusztaszeri emlékpark igazgatója. Az útvonal kialakításának célja, hogy az érdeklődőkhöz közelebb hozzák a térség vallási és kulturális életét. A kápolna illeszkedik a szomszédságában található skanzen 19-20. századi dél-alföldi épületegyütteseihez, így a látogatók teljes képet kaphatnak arról, milyen körülmények között éltek hajdanán a magyar falvakban. Sőt, hamarosan akár házasságkötések, keresztelők és más vallási alkalmak helyszíne is lehet a kápolna.

opusztaszer_projektzaro07_gs

A projektzárón

Gazda István

, a temesvári Új Ezredév Református Központ református lelkipásztora köszönetet mondott a projektben résztvevő feleknek, majd hozzátette, nagy érdeklődéssel követték az ópusztaszeri állomás sorsát. Röviden bemutatta a temesvári templomprojekt eredményeit, így kiderült: az istentisztetek helyeként is szolgáló gyülekezeti és konferenciaterem felett vendégszobákat alakítottak ki, távlati céljuk pedig, hogy klubdélutánokat szervezzenek a helyi magyar közösségeknek. A 14 stációból és templomkertből álló, a 19. századi vallási életet és temetkezési szokások részleteit megelevenítő szakrális központ a vallásosság tárgyiasulását mutatja be - folytatta

Tóth Antal

etnográfus, majd a sajtó munkatársait körbevezette a 20. századi eleji temető sírjai között és a kápolnában. A stációk

Baranyi Antal

piktor ecsetvonásainak másolatai, az eredeti festmények ugyanis egy sikertelen restaurálás eredményeként elpusztultak. Egy helytörténeti kutató segítségével azonban sikerült fellelni a képek restaurálás előtti állapotáról készült dokumentumokat, így az ópusztaszeri park látogatói teljes pompájukban csodálhatják meg a színes festményeket.

Szerveznéd az esküvődet az ópusztaszeri emlékparkba? http://szegedma.hu/?p=531216

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.