Bulvár

15 magyar helyszínen lesz koncert a nemzetközi dzsessznapon

15 magyar helyszínen lesz koncert a nemzetközi dzsessznapon

2015. április 29., szerda
15 magyar helyszínen lesz koncert a nemzetközi dzsessznapon

Összesen 15 helyszínen lesznek koncertek április 30-án csütörtökön a nemzetközi dzsessznap magyarországi eseményein. Budapest mellett négy vidéki és két határon túli városban 22 magyar és külföldi előadót láthat a közönség az ingyenes rendezvényen.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá. A világszervezet akkori parlamenti elnöke a Magyarországot képviselő Bogyay Katalin volt, és az UNESCO közgyűlése előtt Párizsban a tavaly elhunyt zongoraművész, Vukán György adott koncertet. A nemzetközi dzsessznap központi gáláját 2012-ben Isztambulban, tavaly Oszakában tartották, idén Párizsban lesz a központ, az UNESCO fennállásának 70. évfordulójához kapcsolódó programsorozat keretében. A nap eseményeit az UNESCO párizsi épületébe szervezett koncert koronázza meg, amelyen olyan dzsesszhírességek lépnek fel, mint Herbie Hancock, a szaxofonos Wayne Shorter és Igor Butman, Dee Dee Bridgewater és Dianne Reeves énekesnő, valamint a trombitás Hugh Masekela. A francia főváros különböző helyszínein 50 koncert és előadás lesz csütörtökön. Az idei magyar rendezvény, a Jazznap.hu - akárcsak a tavalyi - alulról szerveződik, a helyi zenészközösségek bevonásával, és a Fidelio támogatásával mindenütt ingyenesek lesznek a koncertek, amelyek a műfaj megismertetését és népszerűsítését szolgálják. A nemzetközi dzsessznap budapesti koncertjeinek sorában 16 órától a Művészetek Palotájában a Hajdu Klára Quartet játszik, ugyanott 18 órakor a Káel Norbert Jazzical Trio, 21 óra 45 perckor pedig a Syrius Legacy. A Boyzless, a Jazzation, valamint a Silence Fiction a Benczúr Házban lép fel, a Balogh Kálmán-Kovács Öcsi-Novák Csaba Trió a Nyitott Műhelyben, az Eastwing Group a Barabás Villában. A Fonó Budai Zeneházban fiatal dzsessz-zenészek klubját rendezik meg, az Opus Jazzclubban a Szakcsi Jr. Quintet, a Budapest Jazz Clubban a Szőke Niki B Verzió Projekt zenél, a Fat Mo's Music Pubban a Girly Groove, az IF Kávézóban pedig a Halper Hendrix Experiment. A vidéki események között a ceglédi vasútállomáson 16 órától flashmobot tart a Petrik G. Band, Békéscsabán a Meseházban este a Babos Gyula-Kurina Kornél gitárduó, a nagykanizsai Móricz Zsigmond Házban Gayer Mátyás és Kristina Trezune duója játszik, az éppen zajló Médiawave-en a komáromi Monostori erődben 23 órától a Grencsó Kollektíva ad koncertet. Lesz két határon túli program is a Jazznap.hu-n: a sepsiszentgyörgyi Tein Teázóban jam session lesz, a kézdivásárhelyi Jazz Caféban a Borbély Műhely ad műsort.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.