Közélet

Pitti Katalin lett Csongrád megye díszpolgára + FOTÓK

Pitti Katalin lett Csongrád megye díszpolgára + FOTÓK

2015. március 14., szombat
Pitti Katalin lett Csongrád megye díszpolgára + FOTÓK
marcius_15_unnep_kituntetesek83_gs

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek ítélték oda idén a Csongrád megye díszpolgára címet. A sajtódíjat idén Szentesi Zöldi László újságíró vehette át, míg a civil szervezetnek járó díjat a Mórahalmi Gazdakör érdemelte ki.

A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal szombat délután tartotta '48-as ünnepségét. A rendezvényen a forradalom nagyjai mellett azon személyeket is méltatták, akik munkájukkal kiemelkedően segítették a megye előrejutását és az itt élőket. A gálaesten díjazták a Mórahalmi Gazdakört,

Szentesi Zöldi László

újságírót, illetve

Pitti Katalin

operaénekest, aki a Csongrád megye díszpolgára címet vehette át.

Rendkívüli idők rendkívüli emberei

Juhász Tünde

kormánymegbízott nyitóbeszédében úgy fogalmazott: március 15-e az az ünnep, amikor a nemzet nem csak kívülről, de legbelül, a lelkében is ünnepi díszbe öltözik. "Szerte a világban, ahol magyarok élnek, március 15-e már 167 éve a szabadság, haladás és nemzeti függetlenség jelképe. Különösen alkalmas ezért ez a nap arra, hogy számvetést készítsünk, megvalósultak-e az ott megfogalmazott célok, haladt-e előre a magyarság ügye?" - hangsúlyozta a kormánymegbízott. A forradalom hősei,

Kossuth Lajos, Petőfi Sándor

képes volt a rendkívüli időkben rendkívüli megoldásokra, a nemzet és az azt alkotó polgárok szabadságáért. "Túléltünk és élünk azért, hogy olyan hazát építsünk magunknak, amely a belső önrendelkezésen alapul. Szabadságunk zászlaját már nem vérfoltok pettyezik, azon a jog, kitartás, szolidaritás, együttműködés szavai olvashatók" - mondta el Juhász Tünde.

marcius_15_unnep_kituntetesek44_gs

Kun Béla: Petőfi napjainkban is folytatja az izgatást

Lengyel Györgyi

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára ünnepi beszédek felidézésével árnyalta, mit is jelentett egy-egy korszakban március 15-e.

Mikszáth Kálmán

1898-ban úgy írt: ha Petőfi még élne, honfitársai szemében minden bizonnyal kevesebbet jelentene, mint most. Szabó Ervin 1903-as beszéde szerint a magyar szabadság születésnapja köthető a forradalom évfordulójához, Kun Béla 1936-ban már azt írja, hogy Petőfi napjainkban is folytatja az izgatást. Moszkvában, a szakszervezetek székházának oszlopcsarnokában is összegyűlnek a munkások, hogy meghallgassák a szovjet költők megemlékezéseit Petőfiről, aki az ő költőjük is - ezt már Horváth Márton politikus írta 1949-ben. "Ez a rövid időutazás is jól tükrözi, hogy minden rendszer igyekezett a maga propagandacéljaira felhasználni az 1848-49-es forradalmat, ezen ünnepünkkel a legkönnyebb ugyanis az érzelmi azonosulás" - hangsúlyozta az államtitkár. Lengyel Györgyi szerint az alig 17 hónapig tartó szabadságharc egy negyed évszázadnyi eseményt sűrít magába, amely egy szabadságra áhító nép közös fellépésével valósulhatott meg.

Szentesi és mórahalmi díjazottak

marcius_15_unnep_kituntetesek69_gs

A magyar emberek többsége március 15-ét tartja nemzetünk legnagyszerűbb ünnepének, a forradalom évfordulója kovácsolja egységbe az embereket, amely számtalan példáját hozza a vakmerőségnek, szabadságvágynak, hősiességnek és önfeláldozásnak - erről

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszélt. "Ezen a napon azokat az embereket is díjazzák, akik szorgalmukkal és tehetségükkel kitűntek a megye életében, és méltán vívják ki valamennyiünk elismerését. Csongrád megye utat mutat azzal, hogy évek óta megválasztja díszpolgárát, olyan személyt, aki jelentőset alkotott a hitélet, közélet, politika vagy akár a sport területén" - mondta el Kakas Béla. Idén a Csongrád Megye Civil Szervezete díjat a Mórahalmi Gazdakör érdemelte ki, amely 1992-es megalakulása óta látja el a mezőgazdasági termelésből élők érdekképviseletét és nyújt segítő kezet jogi kérdésekben. A kitüntetést Vass Antal, a gazdakör vezetője vette át.

marcius_15_unnep_kituntetesek75_gs

Csongrád Megy Sajtódíját 2015-ben Szentesi Zöldi László vehette át. Az újságíró fiatalkora óta erre a szakmára készül, első cikke 16 évesen jelent meg, melyben a szentesi sportéletről értekezett. Lokálpatriotizmusát tükrözi, hogy a fővárosba költözve felvette a Szentesi előnevet. Szerkesztő-riporterként dolgozott a Magyar Televíziónál, a Duna Televíziónál, a Magyar Nemzetnél és a Magyar Hírlapnál, jelenleg pedig a Magyar Demokrata főmunkatársa. Mindig azt vallotta, hogy az újságírás nem költészet, hanem a tények közlése - méltatták a díjazottat. A legnívósabb elismerést, Csongrád megye díszpolgári címét idén Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek ítélték oda. A szopránt

Gyüdi Sándor

, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója méltatta, aki hangsúlyozta: a Magyarország Érdemes Művésze címmel és Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett művésznőt a szakma berkein kívül sem kell bemutatni. "Magasra ívelő művészi pályája kezdeteitől országos közönsége volt, ismertsége messze meghaladja az operakedvelők körét. A Magyar Állami Operaházban nem kisebb szereppel, mint Anyegin Tatjanájával robbant be a közönség köztudatába, később számtalan nagy szereppel bizonyította rátermettségét, Pitti Katalinból az operaház álló csillaga lett" - hangsúlyozta Gyüdi Sándor. "Mindig elfog a remegés, hogyha itt kell fellépnem, hisz oly sok emlék köt ide. Oly sokat szeretnék adni az embereknek a művészettel, és igazán adni csak szívből jövő szeretettel lehet. Rendkívül megtisztel az elismerés és mindezen méltató szavak" - mondta a díjtól meghatottan Pitti Katalin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.