Sport

Labdarúgás: összeállt a Szeged-Grosics védekezése

Labdarúgás: összeállt a Szeged-Grosics védekezése

2015. március 24., kedd
Labdarúgás: összeállt a Szeged-Grosics védekezése
cegled_szeged201112_gs_kozos_kep

Azt követően, hogy a Siófok elleni hazai tavaszi rajtot 2-1-re elbukta a Szeged 2011-Grosics Akadémia, meccsről-meccsre javult a teljesítménye, főleg a védekezésben látható a folyamat, hiszen az utóbbi három találkozóját egyaránt gól nélkül zárta le Nyilas Elek együttese, erről kérdeztük a mestert, valamint a télen érkezett védőt, Tóth Gábort.

Bár a Soroksár ellen nem tudta „nullra” zárni a meccset a Szeged-Grosics, de az már látszott, hogy ott sem engedett sok lehetőséget az ellenfelének, és ez így volt a

Cegléd ellen 1-0-ra

, a

Zalaegerszeg ellen 3-0-ra

, valamint legutóbb, a

Csákvár ellen 2-0-ra

megnyert bajnokik alkalmával is, amikor a szegedi kaput őrző

Szántai Leventének

gyakorlatilag alig volt dolga a kilencven perc alatt. Érthetően

Nyilas Elek

, a Szeged-Grosics vezetőedzője is elégedett volt az elmúlt hetek alatt látott védekezéssel.„Remélem, hogy minél hosszabb tartó folyamatról beszélhetünk. Említettem, hogy látjuk már ezt a fejlődést. Amikor megérkeztek hozzánk az új játékosok a télen, akkor volt egy kis deficitük,

Tóth Gábor

,

Berde Pisti

és

Vladimir Veselinov

is lemaradással küzdött, majd ahogy léptünk előre az edzésekkel, egyértelműen fejlődtek, és nyerik vissza a fizikai állapotot a játékosok. Természetesen ez az alapja annak, hogy a csapat stabilitást tudjon adni a játékosoknak, ezért is mondtam azt, hogy mi látjuk ezt a folyamatot, csak ehhez idő kell, most nagyjából látszik, hogy nem a levegőbe beszélünk, egyértelműsíthető az, hogy ez a sorozatunk ennek tudható be” – fogalmazott portálunk érdeklődésére Nyilas Elek, a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője. A szegediek eredményes védekezése nem csak abban mutatkozik meg, hogy nem kapnak gólokat, hanem abban is, hogy az ellenfelek nagyon kevés lehetőséget is tudnak kidolgozni a mérkőzések során, ez pedig nem csak a védelem, hanem a komplett csapat védekezési munkáját dicséri. „Ez most is így volt szombaton is, a sok gyakorlás, egymás megismerése ebben sokat segített. Nyilván a fizikai állapothoz hozzá kell tenni ezt is, hiszen nem játszottak még együtt ezt megelőzően, nagyon fontos a kontakt kialakítása a pályán belül vagy a pályán kívül is, ez is nagyban elősegíti azt, hogy a játékosok megértik egymást a mérkőzések alatt, akár félmondatokból, vagy mozdulatokból is” – mondta el a szegediek trénere.

Hátulról kezdődik a határozottság

A csapathoz új kapus is érkezett a télen, a Mezőkövesdről igazolt

Szántai Levente

az első perctől kezdve remekül kommunikál a védőkkel, igazi biztonságot nyújt a kapuban, és remekül irányítja az előtte álló játékosokat. „Szántai Levente csak mérkőzés deficittel küszködött, a fizikai állapota rendben volt, de látszik és hallatszik a határozottság hátulról, hihetetlen jó irányító készséggel rendelkezik, ez pedig a védelmi vonalhoz megy, ahonnan megy tovább a középpályára, onnan pedig a csatárok felé, logikus, hogy így látják egymást a játékosok a pályán, így tudnak egymásnak információkat adni. Hiába látja nagyon jól

Oláh Lóriékat

hátul Szántai Levente, az nem az ő dolga, hogy onnan hátulról eljuttassa az információt előre, hanem szépen egymásra építve csináljuk ezeket a dolgokat” – fogalmazott a SZEGEDma.hu-nak Nyilas Elek.

szeged_2011_edzes11_gs_nyilas_elek

A Szeged-Grosicsra hamarosan a legkeményebbnek ígérkező tavaszi mérkőzések várnak, a Sopron elleni találkozót követően zsinórban három, egyaránt deklaráltan a feljutásért küzdő csapattal, a Mezőkövesddel, a Gyirmóttal és a Vasassal találkoznak Germánék, ezen ellenfelekkel szemben pedig nagyon sokat is jelenthet az a stabilitás, ami a Szeged-Grosicsot jellemezte az elmúlt találkozókon. „Ahhoz, hogy nekimenjünk ennek a sorozatnak, ahhoz egyértelműen jól jöhet az elmúlt meccseken való eredményes szereplés, hiszen azt mindenki tudja, hogy önbizalommal bátrabban csinálnak meg dolgokat a játékosok, kreatívabbak, improvizatívabbak lehetünk. Ebből a szempontból az sem elhanyagolható, hogy számunkra az első ötben lévő csapatok ellen jobban szokott menni a játék, jobban szeretünk játszani ezekkel az együttesekkel, hiszen ők is játsszák a futballt” – véli Nyilas Elek. Az eddig eltelt 20 bajnoki találkozóból a Csákvár elleni már a hetedik olyan meccs volt, amelyen érintetlen maradt a Szeged-Grosics kapuja, eddig 20 gólt kapott az együttes, aminél az egész mezőnyben csak a Gyirmót bír jobb mutatóval, akik 17 kapott góllal állnak a tabella második helyén. Ezt nem védekező játékkal éri el az NB II-ben újonc együttes, Nyilas Elek csapata bátor, támadójátékot játszva képes kapott gólok nélkül zárni egy-egy mérkőzést. „A Gyirmót, a Békéscsaba, a Vasas vagy a Szolnok ellen nagyobb támadásoknak leszünk kitéve, de ebből a szempontból nagy lehetőség nyílik majd a mi támadásaink előtt is, ha mi támadunk, akkor pedig nagy valószínűséggel nálunk a labda, így pedig kicsi az esélye annak, hogy gólt kapnánk, ez nagyon fontos dolog. A legfontosabb az, hogy kezdik a játékosok érteni egymást, kezdenek jó állapotban lenni, kezdik visszanyerni formájukat, bár még mindig van, amit pótolni kell, de már látszik az eredmény, és ez a mérkőzések képében is megmutatkozik. Már a Soroksár elleni mérkőzésen látszott, hogy markánsabb a dolog, igaz, ott még egy helyzetből egy gólt szerzett az ellenfelünk, a Siófok ellen volt rengeteg helyzete az ellenfélnek, de ott még nem voltunk meg, nem is tudtunk rendesen kiállni sem” – zárta értékelését Nyilas Elek a csapat elmúlt meccseken bemutatott játékáról.

Gólokkal segítette csapatát Tóth Gábor

http://www.youtube.com/watch?v=iqTjDB_wizg&t=1m12s

Tóth Gábor találata a Zalaegerszeg ellen

A téli átigazolási időszakban igazolt a Szeged 2011-Grosics Akadémiához

Tóth Gábor

, akire a védelem tengelyében számít Nyilas Elek vezetőedző. A Pápától érkező játékos az eddigi négy szegedi színekben lejátszott bajnokiját végigjátszotta, sőt, a legutóbbi két mérkőzésen egyaránt betalált az ellenfél kapujába, ráadásul mindkét alkalommal a futballban igen fontos első gólt szerezte az élvonalbeli rutinnal is rendelkező játékos. „Természetesen nagy öröm, hogy gólt tudok szerezni, de számomra az fontosabb, hogy a védelem három meccse nem kapott gólt. Persze mindig öröm egy játékosnak, hogyha gólt tud lőni, szerencsére most a pontrúgásaink elég jól alakulnak, ezekből sikerült két gólt szereznem” – válaszolta portálunk kérdésére Tóth Gábor. http://www.youtube.com/watch?v=uVnB4uXQPdg&t=1m38s

Tóth Gábor gólja a Csákvár ellen

Tóth Gábor úgy fogalmazott, a beilleszkedéssel nem volt problémája, inkább ott akadtak nehézségei, hogy nem úgy sikerült a felkészülése, mint a korábbi időszakokban. „ Sok játékost ismertem, nem volt olyan nehéz a beilleszkedés, inkább az okozott problémát, hogy a felkészülés nagy része kimaradt, de most már azért kezdem én is, és a csapat is utolérni magát, ez is eredményezte, hogy az utóbbi három mérkőzésen nem kaptunk gólt. Az még külön öröm, hogy kevés helyzetet engedünk az ellenfelünknek, ebben benne van az egész csapat védekezése” – mondta el a védő. A Szeged 2011-Grosics Akadémia legközelebb a Sopron ellen játszik, a hétvégi ellenféllel kapcsolatban Tóth Gábor hozzátette, az előző klubjával is játszott a soproniak ellen, akiket egy fizikailag jól felkészített, a futballt játszó csapatnak tart, de hazai pályán szeretnének győzelmet ünnepelni hétvégén is – azt már csak mi tesszük hozzá, hogy hab lenne a tortán, ha ezt a találkozót is kapott gól nélkül zárná a csapat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.