Közélet

A szerb állam ismét támogatja a befektetéseket

A szerb állam ismét támogatja a befektetéseket

2015. március 30., hétfő
A szerb állam ismét támogatja a befektetéseket

Egyéves kihagyás után a szerb állam újra támogatja a befektetőket, akik a jövőben egy-egy új munkahely megteremtéséért akár 7 ezer eurót (2,1 millió forint) is kaphatnak.

A belgrádi Blic című napilap hétfői értesülése szerint a szerb kormány visszahozná azt a korábban sokat bírált gyakorlatot, hogy az állam azért fizetne egyeseknek, hogy pénzt fektessenek be Szerbiában. A lap szerint a belgrádi kormányt ettől a döntéstől az sem tántorítja el, hogy a 2013-as adatok szerint abban az esztendőben a legtöbb támogatást kapó tíz vállalat közül 4 veszteséggel zárta az évet. Az új határozat értelmében olyan cégeket támogatnak, amelyek termékei vagy szolgáltatásai hozzájárulhatnak a nemzetközi kereskedelemhez és a stratégiai projektekhez. A befektetők választhatnak, hogy a megnyitott új munkahelyek száma vagy a befektetés nagysága alapján szeretnének-e inkább támogatást kapni. A munkahely-teremtési támogatás nagysága attól is függ, hogy mennyire fejlett régióról van szó, azaz minél kevésbé fejlett helyen létesítenek új munkahelyeket, annál magasabb a támogatás összege. A befektetőknek több feltételt is garantálniuk kell: az újonnan foglalkoztatottaknak a 22 ezer dináros (55 ezer forint) minimálbérnél 20 százalékkal magasabb kezdő fizetést kell adniuk és ígéretet kell tenniük arra, hogy legalább három évig az országban maradnak, és addig is folyamatosan növelik a munkahelyek számát. Szerbiában a munkanélküliség a hivatalos adatok szerint 20 százalék körül van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.