A böllérversennyel elstartolt az idei szegedi fesztiválszezon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

polgarmester_konyhaja_mj-31

A VI. Szegedi Toros Pálinkafesztivál házigazdája, Sági Szilárd gasztrokibic azt vallja, hogy a jó hangulat a legfontosabb egy fesztiválon, illetve a kellő mennyiségű pálinka. A Széchenyi téren házias hús- és füstöltáruk, tradicionális kézműves sajtok és pálinka-különlegességek is várták a kilátogatókat a disznótoros finomságok mellett.

A szegedi böllérversenyen induló csapatok Sági Szilárd gasztrokibic szerint kiváló étkeket készítenek évről-évre. „Nyilvánvalóan minden alkalommal próbálnak újdonságokkal is előrukkolni a csapatok, de elmondható, hogy hozzák azt a stabil jó színvonalat, ami elvárható egy fesztiválon. A kezdetektől, immár hatodik éve ezt tapasztalom Szegeden” – fogalmazott a rendezvény házigazdája. Szerinte nem az a legfontosabb, hogy ki nyeri meg az adott évben a böllérversenyt, hanem a jó hangulat. Sági Szilárd szerint a sütés-főzésben el lehet követni olykor hibákat, esetekénként például később kellene csak megsózni az ételt, de egy fesztiválon a legnagyobb hibának azt tartja, ha valaki pálinka nélkül érkezik oda.

no images were found

Botka László szerint méltán büszkék lehetnek a szegediek arra, hogy fesztiválvárosnak nevezik a megyeszékhelyet. A polgármester ezúttal is konyhát nyitott, frissen sült hurkával, kolbásszal kínálta a helybélieket. „Fontos, hogy legyenek jól bevált fesztiválok egy városban, de az is lényeges, hogy mindig tudjunk valami újat mutatni. Az önkormányzat minden jó szándékú kezdeményezést támogatott eddig is, de elvárta, hogy ezek a későbbiekben fenntartsák magukat” – fogalmazott Botka, aki szerint egy város akkor élhető, ha nem múzeumként kezeljük, hanem hogyha a terei valódi közösségi térként funkcionálnak. „Egy közösséget folyamatosan ápolni és építeni kell, erre kiváló alkalom egy ilyen fesztivál. Itt alkalom nyílik arra, hogy meghallgassuk az emberek véleményét” – fogalmazott Szabó Sándor. Az MSZP-s országgyűlési képviselőnek nincs kedvenc toros étele, de mint elmondta – igaz a Dél-Alföldön nem elterjedt étel – édesanyjának a tormalevéllel készült káposztáját nagyon szereti.

Míg az MSZP nőnap alkalmából szegfűvel köszöntötte a Széchenyi térre kilátogató hölgyeket, addig a Jobbik már nemzeti ünnepünkre készült, kokárdát osztogattak. Tóth Péter önkormányzati képviselő elmondta, idén nem sült hurkával és kolbásszal kínálták a szegedieket, hanem húst sütöttek, csapatuk főszakácsa ezúttal is székhelyföldi barátjuk, Csinádi Ottó volt. A jobbikos politikus szerint egy fesztivál valahol mindig az ország helyzetét is megmutatja, s azt tapasztalja, kevesebben látogatnak ki a rendezvényre, mint a korábbi esztendőkben.

no images were found

A domaszéki Pálfy Gasztrofarm is indult a böllérversenyen, s ahogy a Pálfi Gyulától megtudtuk, gazdaságukban mangalicával és húsdisznóval foglalkoznak, melyekből prémium minőségű termékeket állítanak elő immár hatodik éve. Elmondta, eleinte csak családjának és barátainak készített csak füstölt árukat, később lett vállalkozó, évente 150-200 sertést nevelnek és dolgoznak fel a gazdaságban. A fesztiválon klasszikus disznótoros reggelivel várták a szegedieket, akik sült vért, májat és sült tepertőt is kóstolhattak. Pörköltet is készítettek és a sültek sem hiányozhattak az étkek sorából, akárcsak a hurka és a kolbász sem. Cégek is indultak a böllérversenyen, a Geoview Kft. idén is megmérette magát a tavalyi különdíj után. A csapat főszakácsa, Kovács Sándor elmondta, ők is sült vérrel, sült és resztelt májjal várták a korán kelőket, ott jártunkkor épp húst sütött. „Teljesen háziasak készítek mindent, a szalámitól egészen a savanyúságig. Sosem recept alapján dolgozok, a saját szám íze szerint fűszerezek” – tette hozzá.

A Pick Gyöngyszemei csapat lelke Függ István szalámi mester, aki szerint a jó étel titka, hogy szeretettel és odaadással készüljön. Az öt telephellyel rendelkező cég pécsi tagokkal is erősítette a csapatát, két fél sertést dolgoztak fel, illetve további kétszáz kilogramm alapanyagot hoztak magukkal a fesztiválra. „Háromfajta hurkát készítettünk, hagyományos zsemlés-véreste, hajdinakásásat, illetve rizses hurkát. Négy-ötféle kolbászt is sütöttünk, ilyenkor mindenki kísérletezhet, megmutathatja ötleteit, amiről a közönség dönti el, hogy mennyire finom. Igazából azért vagyunk itt, hogy egymás jókedvéért dolgozzunk, és jól érezzük magunkat” – fogalmazott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standjánál Fackelmann Istvánt kérdeztük, aki épp töltött káposztát készített, s mint elárulta, a vasárnapi versenyre főz. „A töltött káposzta igaz frissen is jó, de újramelegítve még jobb. Ebben a bográcsban 39 göngyöleg van, továbbá 3 kiló káposzta. A töltelékhez csak rizst tettünk, de árpakását is raktunk a bográcsba Az is fontos, hogy a bogrács aljába egy picike csontot tegyünk, s akkor nem fog odaégni” – árulta Fackelmann István. Elmondása szerint az üstben abált fejhús és a tepertő volt a legnépszerűbb általuk kínált étek, de a lilahagymával kínált zsíros kenyérért is sokan álltak sorba.

A VI. Szegedi Toros Pálinkafesztivál zárónapján káposztafőző versenyt tartanak, a kisebbeket kézműves játszóház és előadások várják. Délután fellép Fenyő Miklós, a Szurdi Duo, valamint a Peter and Pan duó.

no images were found

Előző sztori

Kerékpáros polgárőrök Domaszéken

Következő sztori

Labdarúgás: Bernát-duplával fordított a Tiszasziget + FOTÓK