Közélet

Madárinfluenza egy Békés megyei kacsaállományban

Madárinfluenza egy Békés megyei kacsaállományban

2015. február 24., kedd
Madárinfluenza egy Békés megyei kacsaállományban
kacsa

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípus kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-t.

Az állategészségügyi hatóság a közlemény szerint a kacsaállományban tapasztalt elhullás emelkedése, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesült a gyanúról. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták. Az állategészségügyi hatóság a járványügyi előírásoknak megfelelően a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, állami kártalanítás mellett leöli a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe - közölte a tárca. A védő- és megfigyelési körzet térképe, az érintett települések listája, valamint további információk a

Nébih honlapján

érhetők el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.