Közélet

A SZEGEDma.hu újságírója nyerte meg a SZAB médiapályázatát + FOTÓK

A SZEGEDma.hu újságírója nyerte meg a SZAB médiapályázatát + FOTÓK

2015. február 24., kedd
A SZEGEDma.hu újságírója nyerte meg a SZAB médiapályázatát + FOTÓK
szab_kozgyules16kf

„Szeged Magyarország tudományos életének vezető centruma” – jelentette ki Vékás Lajos, az MTA alelnöke a SZAB éves közgyűlésén, ahol kihirdették az akadémiai bizottság médiapályázatának eredményét is, melyen a SZEGEDma.hu újságírójának, Gaál Bernadettnek a munkáját ítélték a legjobbnak az írott művek kategóriájában.

„Nekünk az a legfőbb szerepünk, hogy az egész régió tudományosságát segítsük, koordináljuk. Ez a munkánk átnyúlik az országhatáron is, vagyis Arad, Temesvár és Szabadka irányába is kapcsolatokat termetünk” - mondta el portálunknak

a SZAB elnökének tavaly megválasztott

Fülöp Ferenc

akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerkémiai Intézetét vezető professzora. Újdonság volt 2014-ben, hogy médiapályázatot hirdetett a SZAB, illetve a náluk kiállító művészeket felkérték arra, hogy adományozzanak az akadémiai bizottság számára képeket, mely felkérésre minden művész örömmel ajánlotta fel alkotásait. Beszámolt arról is, hogy új bizottsággal gazdagodott a SZAB, a Fotóművészeti Bizottsággal, amely

Dusha Béla

fotóművész elnökletével működik.Az idei esztendő terveiről szólva a határon átnyúló pályázatok támogatását emelte ki a SZAB elnöke, Fülöp Ferenc szerint ebben a legfőbb feladatuk a különböző találkozók szervezése és lebonyolítása a kutatók között.

Vékás Lajos

, az MTA alelnöke portálunknak elmondta, az akadémiai bizottságok a helyi gazdasággal való kapcsolattartásnak a letéteményesei is. „A tudományos utánpótlás, vagyis a PhD hallgatók képzésében is fontos szerepet játszanak az akadémiai bizottságok, így a szegedi is” – hangsúlyozta. Magyarország tudományos életének egyik centrumaként aposztrofálta Szegedet, melyben fontos szerepe van a Szegedi Tudományegyetem mellett a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontnak is, mely tudományos bázisra bátran támaszkodhat a SZAB munkája során.

Négy kategóriában díjazta a SZAB a legjobb sajtósokat

Fülöp Ferenc SZAB-elnök elmondta, népszerű volt az első alkalommal meghirdetett médiapályázatuk, mely elsősorban a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódott, s amelyre összesen 34 pályamű érkezett. „Ez a nagy érdeklődés pozitív visszajelzés a számunkra, hiszen az akadémiai bizottságnál folyó munkát, illetve a kutatók tevékenységét megpróbálja a média közvetíteni a társadalom felé, ami rendkívül fontos. Valljuk be, ez a kutatók számára nem mindig megy könnyen, ezért jó, ha a SZAB egyfajta mediátori feladatot is magára vállal” – fogalmazott Fülöp Ferenc.

szab_kozgyules18kf

A SZAB négy kategóriában díjazta a beérkezett pályamunkákat. Írott kategóriában

Gaál Bernadett

érdemelte ki az első helyezést

Gallé Lászlóval

készült:

A hangyák megváltoztatták életszemléletét, Eötvös-koszorút kapott érte

című interjúja miatt, díszoklevél elismerésben pedig

Kiss Tímea

és

Panek Sándor

részesült. A rádióriport kategória győztese

Balázs Alexandra,

azEurópa Rádió szerkesztő-riportere lett Bolyai Konferencia című riportjával, díszoklevelet pedig

Kiss Máté

a Rádió 88 nevében és

Tráser László

vehetett át. Mozgókép kategóriában

Papp Melinda

kapta az első helyezettnek járó plakettet, aki a Szegedi Tudományegyetem és elődeinek történetét foglalta össze,

Szekszárdi Miklós

és a TiszapART TV, valamint az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék munkatársainak riportfilmjét díszoklevéllel jutalmazták. Fotó kategóriában

Frank Yvette

Egyedülálló műtét Szegeden című galériáját találta legjobbnak a bíráló bizottság, míg díszoklevélben

Edelmayer Zsolt

részesült.

A díjnyertes írásról

Gallé László a Magyar Tudomány Ünnepén kimagasló tudományos életműve elismeréseként vehette át az Eötvös József Koszorút az MTA Elnökségétől még tavaly novemberben. A Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa a társas rovarok ökológiai tanulmányozásában elért eredményeiért, valamint a több mint 30 évig tartó Bugac Projekt irányításáért részesült a díjban, utóbbi során 84 új hangyafajt fedezett fel kutatócsapatával. Nevéhez olyan felfedezések kapcsolódnak, mint hangyaközösségen belüli versengés mechanizmusainak leírása. „Hangyaökológiával foglalkoztam szinte egész életemben, ennek hatására pedig más lett a szemléletem: a hangyák tanítottak meg arra, hogy holisztikusan, szintetikusan vizsgáljam az élővilágot. Amikor kiástam az első hangyafészket, a dolgok mélyére akartam hatolni azzal, hogy így felderítem életük rejtett titkait, de csak dolgozókat, bábokat és a királynőt találtam, a nagy titkot sehol. Rájöttem, hogy a titok abban rejlik, ahogy ezek az állatok együtt élnek a kolóniában, ez határozza meg viselkedésüket” – vallja magáról Gallé László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.